Alzheimer hastalığının nedenleri, evreleri, sonuçları: Prof. Hakan Gürvit’le söyleşi

-
Aa
+
a
a
a

Açık Bilinç’te, Prof. Hakan Gürvit ile Alzheimer araştırmalarındaki mevcut durumu ve son gelişmeleri konuştuk.

Fotoğraf: Medical News
Açık Bilinç: 19 Kasım 2019
 

Açık Bilinç: 19 Kasım 2019

podcast servisi: iTunes / RSS

Alzheimer hastalığı, hem yaşlı nüfusun artması, hem de tıp ve nörobilim dünyasında teşhisinin daha kolay ve doğru olarak yapılabilmesi nedeniyle, son onyıllarda hepimizin hayatına temas eden bir yaygınlık kazandı.

2013 yılından bu yana, her iki yılda bir, nörolog Prof. Hakan Gürvit'le, Dünya Alzheimer Kongresi toplantılarının ardından, Alzheimer araştırmalarındaki son gelişmeleri aktarmaya çalıştık.

Alzheimer üzerine 2013, 2015, ve 2017'de yaptığımız programların özetleri ve kayıtları, şurada: Alzheimer Araştırmalarında Son Bulgular.

Geçen yıl da, çalışmalarını Dresden’de sürdüren nörobiyolog Dr. Çağhan Kızıl ile, Alzheimer konusunda beyindeki sinir kök hücrelerini kullanarak yaptıkları araştırmalardan ve tedaviye yönelik heyecan verici gelişmelerden söz etmiştik: Alzheimer Hastalığında Kök Hücre Modelleri.

Bu yıl en çok ses getiren çalışmalardan birisi, Washington Üniv.'den Dr. Suzanne Schindler ve ekibinin, erken Alzheimer teşhisi için geliştirdikleri bir kan testine dair Ağustos ayında "Neurology" dergisinde yayımladıkları makale oldu.

Dr. Schindler'a göre, basit bir kan testi sayesinde, Alzheimer hastalığının henüz klinik semptomların baş göstermediği erken evrelerinde, yaş ve genetik risk faktörleri de göz önüne alındığında, %94 kesinlikle teşhis edilmesi mümkün.

— / —

Alzheimer araştırmaları, dünya çapında büyük fonlar ve bilimsel emekle, her geçen yıl önemli ilerlemeler kaydediyor.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, Alzheimer çalışmalarında uluslararası işbirliği projelerinde de yer alıyor.

Son gelişmeleri Prof. Hakan Gürvit bizim için aktardı.