Silahlı çatışma bağlamındaki ihlallerden muhalefetin bastırılmasına, ekonomi ve iklim kaynaklı adaletsizlikten yapay zekâ ve yeni teknolojilerin yarattığı insan hakları ihlallerine kadar birçok noktanın incelendiği ‘2024-25 Dünya İnsan Haklarının Durumu’ raporunun basın toplantısında Uluslararası Af Örgütü, ‘İnsanlar, insan haklarına yönelik saldırılara direniyor ve direnecek’ açıklamasında bulundu.
Ekonomi Politik’te Ali Bilge, 99 depremi sonrasında ‘Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak’ denmesine rağmen fay hatları üzerindeki kentlerin daha da büyütülmesine, dev köprülerin yapılmasına ve şimdi ise tüm uyarılara rağmen Kanal İstanbul projesini ‘yapacağız’ ısrarına işaret ederken; İklim Kuşağı Konuşuyor’da ise Atlas Sarrafoğlu, yeşil ekonomi ile herşeyin düzeleceğini söyleyenlerin aslında yüzyıllardır süren bir sistemi devam ettirme hikâyesini anlattıklarını belirtiyor.
Web sitesinden…
Nereye Doğru'da, İspanya ve Portekiz’i sarsan uzun süreli elektrik kesintisine, ABD’de Beyaz Saray’ın internet sitesinden Budapeşte Memorandumu'nun silinmesine, Suriye’de Kamışlı’da yapılan konferansa, V-Dem’in yayınladığı demokrasi raporuna, Avrupa’ya olan güven artışını gösteren Eurobarometre anket sonuçlarına ve 70. yıldönümü anılan Bandung Konferansı'na göz attık.
Altın Saatler'de, Prof. Dr. Haluk Gerçek ile başta İstanbul olmak üzere kentlerdeki ulaşım sorunlarını, trafik durumunu ve afetlere yönelik hazırlıkları tartıştık.
Hikâyenin Her Hâli'nde, HUDOTO Vakfı'ndan, İklim Hukuk Kliniği Koordinatörü Özlem Altıparmak ile Meclis'ten geri çekilen İklim Kanunu’nu inceledik.
Ufuk Turu'nda, Kanada'daki erken genel seçimlere, Tunus'taki otokratik rejime ve Kamışlı'da gerçekleşen Kürt Konferansı'nın sonuçlarına değindik.
Kültürel Miras ve Koruma: Kim İçin? Ne İçin?'de, Antalya Arkeoloji (Bölge) Müzesi projesinin tasarımcısı ve müellifi Doğan Tekeli ile yeniden bir araya gelerek; bizzat üretimde bulunduğu, önemli aktörlerinden biri olduğu dönem olan 20. yüzyıl mimarlık mirasının Türkiye’de korunması/korunamaması meselesini ele aldık.
Açık Bilinç'te, İstanbul'da yaşanan 6.2'lik depremin ardından deprem risklerini ve hazırlıklarını Doç. Dr. Bülent Özmen ile ele aldık.
Antroposen Sohbetler'de, Macaristan'dan doğal yaşamı resmeden artist Szabolcs Kókay ile bir araya gelerek gözlem ve deneyimlere dayalı resimlerin önemini, biyoçeşitlilik krizinin günümüzdeki etkilerini ve sanatın koruma çalışmalarına katkısını irdeledik.
Sakat Muhabbet'te, Körüz.Biz Derneği kurucularından hem kör, hem de sağır Murat Kefeli ile bir kez daha bir araya gelerek, Eşit, Erişilebilir, Engelsiz Hayat Dergisi’ne yazdığı 'Kaynaştıramayan Beceriksiz’ adlı yazısı üzerine konuştuk.
Dünya Mirası Adalar'da, Südor ailesinden sanatçı, ressam Gülseren Südor ve kızı küratör Telga Südor Mendi ile Büyükadalı Südor Ailesi’ni ve babaları ressam Teoman Südor’u konuştuk.
Deniz Aşırı'da, Bozcaada doğumlu 102 yaşındaki Melpomeni Muratoğlu'ndan Cumhuriyet öncesi Bozcaada’da gittiği ilkokulu, aşklarını, yaşamını, doktor babasını, Kaptan Panayot dedesini, neredeyse geçen tüm yüzyılı dinledik.
Spor Gündemi'nde, İstanbul’un ev sahipliği yapacağı CEV Şampiyonlar Ligi Final-Four’da mücadele edecek Vakıfbank'ın son durumuna, Liverpool'un İngiltere’de adım adım şampiyonluğa yürümesine ve İngiltere Futbol Federasyonu'nun trans kadınların kadın futbolunda forma giyemeyeceğini duyurmasına değindik.
Öte yandan
Açık Gazete ekibinin gündem odaklı önerdiği makale ve analizlerden oluşan okuma önerilerine ulaşmak için yine web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
"Bende sistem yok”
Açık Dergi’de, dijital sanatın Türkiye’deki öncü isimlerinden Teoman Madra’nın mirasını, geride bıraktığı arşivi üzerine çalışan akademisyen ve sanatçı Selçuk Artut ile konuştuk.
Haftanın karikatürü
Açık Gazete'nin köşelerinden Haftanın Karikatürleri'nde, Ahmet Öztürklevent'in çizimi haftanın karikatürü olarak seçildi.
Haftanın sözü
“Otoriter uygulamaların yükselişi ve uluslararası hukukun yok edilişi kaçınılmaz değil. İnsanlar, insan haklarına yönelik saldırılara direniyor ve direnecek. Hükümetler uluslararası adaleti tesis edebilir, etmeye de devam etmelidir.” — Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü Ruhat Sena Akşener, İstanbul’da açıklanan ve dünyanın genelindeki ürkütücü tabloyu gözler önüne seren “2024-25 Dünya İnsan Haklarının Durumu” raporu hakkında bu sözleri söylüyor. (Apaçık Radyo)