Topraktan fincana, fincandan lezzete

Editörden
-
Aa
+
a
a
a

Haftanın Kitabı'nda Ceyhan Usanmaz, Cenk R. Girginol'un kahvenin yolculuklarını anlattığı "Topraktan Fincana Kahve" ve "Fincandan Lezzete Kahve" adlı kitapları üzerine konuşuyor.

""

Kahve, zaten tarih boyunca oldukça popülerdi bu topraklarda ama yeni nesil kahvenin de bu kadar rağbet göreceği pek beklenmiyordu sanırım. Hiç kuşkusuz yalnızca tadı nedeniyle değil, bir kimlik ifadesi olarak da hiç eksik olmuyor bardaklar elimizden! Dolayısıyla, kahvenin yolculuğu da dikkatimizi daha çok çekiyor. Cenk Girginol'un çalışmaları tam da bu yolculuğun izini sürüyor; topraktan fincana ve fincandan lezzete.

Girginol'un Topraktan Fincana Kahve ve Fincandan Lezzete Kahve kitapları, yaklaşık bir on yıl önce yayımlanmıştı; yakın bir zaman önce de Mundi Kitap tarafından yeniden basıldılar. (Konunun popülerliğinin bir diğer göstergesi olarak okunabilir.) İlk kitap Topraktan Fincana Kahve'de, adı üstünde, kahvenin çiğ çekirdek halinden başlayarak fincanımıza kadar geçirdiği aşamaları okuyoruz; “gastronominin Oscar’ları” olarak görülen Gourmand Cookbook Awards’da kahve dalında Dünyanın En İyi Kitabı Ödülü’nü kazanan Fincandan Lezzete Kahve kitabında ise tarihte kahvenin yayıldığı coğrafyalara bakarak, Osmanlı’dan Avrupa’ya, Etiyopya’dan Brezilya’ya yöresel kahve türlerine değinerek ve geleneksel kahve tarifleri vererek dağarcığımızı genişletiyor Girginol. Ayrıca nasıl kahve tadımı yapılacağının ayrıntılarını ve farklı isimlerden çeşitli kahveli tarifler de okuyoruz. Ve tüm bunlar çok sayıda görsel malzeme eşliğinde sunuluyor; bir diğer deyişle, bir çeşit 'coffee table' kitapları olarak da nitelendirilebilirler!


Cenk R. Girginol
Topraktan Fincana Kahve
Mundi Kitap, 2025, 246 s.

Fincandan Lezzete Kahve
Mundi Kitap, 2025, 262 s.