Temmuz 2023’teki küresel ortalama yüzey sıcaklığı, hava durumu kayıtlarının başlamasından bu yana en sıcak aydan önemli ölçüde yüksek olacak.
Temmuz, muhtemelen 120.000 yıldan beri geçen en sıcak Temmuz ayı olacak. Bu, Perşembe günü yayınlanan Leipzig Üniversitesi’nden iklim araştırmacısı Karsten Haustein tarafından yapılan bir analizin sonucu olarak ortaya çıkıyor. Buna göre, Temmuz 2023’teki küresel ortalama yüzey sıcaklığı, hava durumu kayıtlarının başlamasından bu yana en sıcak aydan önemli ölçüde yüksek olacak.
İklim araştırmacısı Haustein tarafından yapılan analiz, diğer kurumlar tarafından yapılan önceki değerlendirmelerin ardından şimdi Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) ve Avrupa yeryüzü gözlem programı Copernicus tarafından onaylandı. Haustein, analizi için hava tahmini modellerinden, hava istasyonlarından, radyosondajlardan, uydulardan ve ağaç halkaları veya buz ve tortul kayaçlardan sondaj karotları gibi doğal iklim arşivlerinden gelen verileri değerlendirdi.
En Az 120.00 Yıllık Sıcaklık Rekoru
Buna göre Temmuz 2023’teki ortalama sıcaklık, sanayi öncesi seviyenin 1,5 derece üzerinde olacak. Haustein, araştırmasında “Benzer sıcak koşulları bulmak için yaklaşık 120.000 yıl önceki Eemian buzullar arası dönemine geri dönmemiz gerekebilir” diye yazıyor. Daha 2016 ve 2020’de bazı aylar, sanayi öncesi ortalamanın 1,5 derece veya daha üzerindeydi. Ancak Temmuz 2023’te ise bu değerler kuzey yarımkürede ilk kez ölçülmüştü. Küresel sıcaklık şu anda 1850’den bu yana dünya ortalamasının 1,2 derece üzerinde.
Analiz, Temmuz ayında beklenen küresel ortalama sıcaklık seviyesinin, antropojenik ısınmanın başlamasından önceki ortalama sıcaklığın 1,3 ila 1,7 derece üzerinde olduğunu gösteriyor. Temmuz 2023, bu nedenle, bugüne kadarki en sıcak yaz ayı olan Temmuz 2019’dan 0,2 derece daha sıcak olacaktır. Bu nedenle, Haustein’a göre Temmuz 2023, kesinliğe yakın bir olasılıkla yeni bir küresel sıcaklık rekoru kıracak.
Aşırı Koşullara Uyum Sağlamak Gerekecek
Haustein, sonuçları sunarken elbette Temmuz ayının henüz bitmediğini söylüyor. Bununla birlikte, önümüzdeki günlere ilişkin hava tahminleri dikkate alındığında, rekor bir seviyeye ulaşılacağının şimdiden söylenebileceğini ekliyor. İklimbilimci son derce emin: “Önümüzdeki birkaç gün daha serin geçse bile, hala rekor seviyedeyiz.”
Londra’daki Imperial College’den iklim uzmanı Friederike Otto, analizle ilgili küresel ortalama sıcaklığın tek başına kimseyi öldürmediğini, ancak Akdeniz bölgesindeki mevcut sıcak hava dalgası gibi aşırı hava olaylarının öldürdüğünü söylüyor. Ancak, bunlar açıkça “tüm zamanların en sıcak Temmuz”u ile ilgiliydi. Sonuç: “Yalnızca Avrupa’da her yıl binlerce insan aşırı sıcak nedeniyle ölüyor.” Otto, tüm olası çabalara rağmen yeryüzünün artık soğumadığını söylüyor. Bu nedenle insanların buna uyum sağlaması ve yaz aylarında bu aşırı koşullarda yaşamaları gerekecektir.
El Niño Etkisi Sürecek
Güncel rekor, Pasifik iklim fenomeni El Niño’nun başlangıcına denk gelmektedir. Ancak Haustein sadece dolaylı bir bağlantı görüyor. Haustein analizinde “Bu fenomen mevcut sıcaklıklara katkıda bulunmuş olsa da, güncel rekor sıcaklıkların ana nedeni, insanlar tarafından büyük miktarlarda sera gazının Dünya atmosferine salımının devam etmesi” diyor.
Deneyimler, El Niño’nun tüm etkilerinin ancak yılın ikinci yarısında ortaya çıkacağını göstermiştir. Leipzig Üniversitesi Fizik, Yerbilimleri ve Meteoroloji Uzmanlık Servisi’nden iklim araştırmacısı, “Bu nedenle, Haziran ve şimdi Temmuz’u muhtemelen en azından 2024’ün başına kadar daha sıcak rekor aylar izleyecek” diyor.
Çeviren ve derleyen: Meriç Gök