Afetlere Dirençli Kentler

-
Aa
+
a
a
a

Kentlerin afetlere karşı daha dirençli olması için kampanya başlatıldı.

Gezegenin Geleceği: 16 Haziran 2023
 

Gezegenin Geleceği: 16 Haziran 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Başkent Ankara'da etkili olan şiddetli sağanak nedeniyle birçok ilçede vatandaşlar zor anlar yaşadı. Ankara Büyükşehir Belediyesi, birçok ilçede nüfus ve yerleşimin artmasına rağmen altyapı çalışmalarının ihmal edilmiş olmasının afete yol açtığını aktardı. Kentlerin afetlere karşı daha dirençli olması için change.org/AfetDirencliKentler adresinde kampanya başlatan Gülşah Taşkın, “Türkiye, aynı zamanda iklim krizine karşı en kırılgan ülkelerden bir tanesi. Uzmanlar, iklim krizi kaynaklı sel, yangın, kuraklık, sıcak hava dalgaları gibi afetlerin sıklığının ve şiddetinin de artacağının altınız çiziyor ki çoktan bazılarını hissetmeye başladık,” diyor. Kampanya metninde, yapılması gerekenler şu şekilde sıralanıyor: Afet sonrası yapılması gereken her türlü müdahale afet öncesinde bilim insanları önderliğinde planlanmalı; Yerel ve ulusal koordinasyon ve yardımlaşma ağları kurulmalı; Doğru planlama ile ihtiyaç halinde her kurum, kuruluş, dernek, birey ne yapacağını zaten biliyor olmalı; Bununla birlikte afet dirençli kentler için elbette yapıların güvenilirliği ve şehir planlamaları bilim insanlarının gözetiminde gerçekleştirilmeli. Kampanya change.org/AfetDirencliKentler adresinde.

Asbest tehlikesi gündemde

Maraş merkezli depremlerin ardından yıkılan binlerce binanın enkaz çalışmalarıyla asbest tehlikesi tekrar gündeme geldi. Bölgede ‘Hava, Su, Toprak Kirliliği Acilen Ölçülmeli ve Kamuoyu ile Paylaşılmalı’ talebiyle kampanya başlatan Remzi Çelik, change.org/AfetBolgesindeKirlilik adresindeki kampanyayı imzalayanlarla bir güncelleme paylaştı. Yazın kurak hava ile birlikte tozun artacağı, bu durumun asbest ve diğer zehirli maddelerin halk sağlığını daha da tehdit edeceğinin belirtildiği güncellemede, “Enkaz kaldırma çalışmalarının uzmanların uyarılarına rağmen yeterli önlem alınmamasına yurttaşlar tepkili,” ifadelerine yer verildi. Hekimler ise asbestin önlem alınmazsa kansere neden olabileceğini belirterek, “Gelecekte özellikle akciğer zarına bağlı kanserler, kronik hastalıklar ve çeşitli rahatsızlıklar karşımıza çıkabilir. Önlem alınması şart,” dedi. Türk Toraks Derneği Çevre ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu üyesi Doç. Dr. Haluk Çalışır, yaptığı açıklamada, “Deprem bölgesinde yıkılan binalarda ne ölçüde asbest var bilmiyoruz. Çevre Mühendisleri Odası’nın araştırmasında gördüğümüz kadarıyla 8 binanın 4’ünde asbest çıkmış. Bu yıkıntıların buldozerlerle kaldırılması ve alanlara dökülmesi ardından asbest içeriklerinin havaya karışması insanların sağlığını tamamen riske atıyor.” Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Osman Alparslan Ergör ise şunları söyledi, "Yaz döneminde kuraklaşmayla beraber, bölgede tozuma artacak. Bu da asbestin halk sağlığı açısından riskini daha da artıracak." Hekimler, “Daha fazla geç kalınmadan bir an önce önlem alınmalı,” uyarısını yaptı. “Afet bölgesi̇nde hava, su, toprak ki̇rli̇li̇ği̇ ölçülmeye başlansın, sonuçlar kamuoyu i̇le paylaşılarak gerekli̇ önlemler alınsın," talebiyle Remzi Çelik’in yürüttüğü kampanya change.org/AfetBolgesindeKirlilik adresinde.

“Uskumruköy’de beton santrali istemiyoruz”

Sarıyer İlçesi Uskumruköy Mahallesi 69 nolu parsel üzerinde bir firma tarafından Sarıyer Belediyesi’nden ruhsat ve izin alınmadan beton santrali kurulumu çalışmalarına başlandığını ifade eden Billur Balaban, projenin iptali için kampanya başlattı. change.org/Uskumrukoy adresindeki kampanyada, bu bölgede beton santrali yapımının hukuka aykırı olduğunu söylüyor. Kampanyada şu ifadelere yer veriliyor, “Söz konusu parsel, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca 2018’de onaylanan imar planında ‘Ağaçlandırılacak alanlar, orman alanları, parklar, dinlenme alanları, çocuk bahçeleri, fuar, oyun alanları’ olarak belirlendi. Sit alanı olarak ilan edilen bölgemizde onaylanan imar planının planının 15 .maddesine göre, ‘Plan onama sınırları içinde akaryakıt depoları, sanayi tesisleri kurulamaz, maden ve taş ocağı, beton santralleri açılamaz, izni olanların süreleri bittiğinde işlem izni uzatılmayacak ve faaliyetleri sona erdirilecek. Motor çalıştıran, çevresine gürültü, toz, duman çıkaran fonksiyonlar konut alanları içinde yer alamaz’ hükmü var. Kanunlara, yönetmeliklere ve imar planı hükümlerine aykırı olarak başlatılan kaçak inşaatın acilen durdurulması ve bu tür inşaatlara izin verilmemesi için desteğinizi istiyoruz.” Kampanya change.org/Uskumrukoy adresinde.

“Sahillerin kiralanmasına dur de!”

Bartın’daki bir halk plajının kiralanmak üzere ihaleye çıkarılmasına karşı, Gökhan Üder tarafından bir kampanya başlatıldı. change.org/kapisuyu adresindeki kampanyada, “Bartın Kurucaşile İlçesi Kapısuyu Köyü plajının tümü 10 yıllığına kiralanması için ihaleye açıldı. Halka ve kamuya açık, baki kalmış bu plajın kiralanmasına ‘dur’ diyoruz,” ifadelerine yer veriliyor. Kaymakam Muhammed Ebrar Evsen imzasıyla duyurulan ihale, 19 Haziran saat 11:00’de düzenlenecek. Kapısuyu Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Fırtına, “Burası bildiğiniz köy. Köyümüzün insanları kesinlikle ihaleye çıkarılan bu plaja karşı. Bu bir pazarlık aracı olamaz,” dedi. Kampanya change.org/kapisuyu adresinde.