İzmir Körfezi'nde müsilaj

-
Aa
+
a
a
a

Havaların ısınması ile İzmir Körfezi'nde deniz yüzeyinde koyu renkli, kabarcıklı oluşumlar gözlendi.

Gezegenin Geleceği: 07 Haziran 2023
 

Gezegenin Geleceği: 07 Haziran 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Hürriyet’ten Hande Nayman’ın haberine göre, İzmir Körfezi'nde ilk kez aynı anda plankton patlaması, kızıl renkli müsilaj ve makro algler görüldüğünü belirten Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, “Suyun görünürlüğü sıfır santim. Her yer kirli. Ölü balıklar var. 10 günden beri bu durum devam ediyor. Narlıdere'den itibaren her yerde balık ölümleri, kızıl renkli müsilaj, deniz marulu patlamaları görünür hale geldi. Bunun tek bir nedeni var; körfez çok ağır hasta,” dedi. Havaların ısınması ile İzmir Körfezi'nde deniz yüzeyinde koyu renkli, kabarcıklı oluşumlar gözlendi.

2023 İstanbul Çevre Durum Raporu’nu yayınladı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İstanbul Şubesi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında 2023 İstanbul Çevre Durum Raporu’nu yayınladı. ÇMO İstanbul Şube Yönetim Kurulu Sekreteri Zeynep Karamanlı tarafından sunulan raporda, İstanbul’un en önemli üç çevre sorununun su kirliliği, atık yönetimi ve hava kirliliği olduğu belirtildi. Rapor, Yale Üniversitesi’nde yürütülen çalışmalarda Türkiye’ye ilişkin verilere yer veriyor. Buna göre Türkiye, Çevresel Performans Endeksinde 180 ülke arasında 172’nci ve ekosistem canlılığında ise 176’ncı sırada yer alıyor. Felaket bir durum. Aynı zamanda Türkiye, iklim değişikliğini azaltmaya yönelik çalışmalarda da 166’ncı sırada yer aldı. 10 yıllık değişim trendinin olumsuz yönde devam ettiği vurgulandı. 2013’ten itibaren İstanbul’da Üçüncü Köprü, Kuzey Marmara Otoyolu, Üçüncü Havalimanı gibi 31 adet ekolojik yıkım projesine başlandığını kaydeden rapor, bu sürecin devam etmekte olduğunu ekledi. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından tüketilen elektrik enerjisinin yaklaşık %75’lik kısmının içme suyu tesislerinde kullanıldığı ve kente uzak havzalardan su temininin enerji tüketimini dolayı ile maliyeti artırdığı, kent içi havzaların yapılaşmaya açılmasının İstanbul’u başka kentlerin su havzalarına muhtaç hale getirdiği ve suyun yüksek maliyetinin kent halkına yüklendiği vurgulanan raporda, Melen Barajı’ndaki gecikmenin ise kentin su riskini daha da arttırdığı söylendi.

Çeşme Turizm Projesi için ortak bir basın toplantısı

Meslek odaları ve çevreciler, ‘Çeşme Turizm Projesi’ için ortak bir basın toplantısı düzenledi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, iktidara Çeşme Turizm Projesi'nden vazgeçme çağrısında bulunarak doğa tahribatına dikkat çekti. İzmir Baro Başkanı Sefa Yılmaz da Danıştay 6. Dairesi'nin kararını anımsatarak, “Bunun fırsat olarak görülüp, Yarımada’da telafisi olanaksız zararlara yol açacak oldu bittiler yaratılmamalı, temyiz başvurumuz hakkında karar verilene kadar yeni işlem ve eylem yapılmamalı," dedi.

Çekirgeler, ev ve tarım arazilerini istila etti

Gümüşhane'de çekirgeler, ev ve tarım arazilerini istila etti. Kentin Şiran ilçesine bağlı Çevrepınar köyünde ev ve tarım arazilerini doluşan çekirgelerin sayısının binleri aştığı kaydedildi. Bahçelerdeki biber, domates, fasulye gibi mahsulleri yiyerek yok eden çekirgeler için İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri çalışma başlattı. Yapılan incelemelerde sayıları binleri aşan türün, Türkiye'nin tüm bölgelerinde olan ‘yeşil çekirge’ olduğu tespit edildi. Ekipler ilaçlama çalışması yaptı. Ancak yoğun yağışlar ilacın etkisini azaltınca mücadele sonuç vermedi. Şiran İlçe Tarım Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, ilçede daha önce de çekirge istilası görüldüğü belirtildi. Açıklamada, yağışların durmasıyla yeniden bölgede kapsamlı ilaçlama çalışmalarının yapılacağı ifade edildi. Köy muhtarı Seyfettin Nazlı, “Köyümüzdeki çekirgeler başımıza bela oldu. Sinek kadar büyüklükteler, ekinlere zarar veriyor. Bu sıkıntı daha önce diğer köylerde de yaşanmıştı. Ekipler o zaman müdahalede bulunarak, çekirge istilasını durdurdular,” dedi. Ancak ilaçlama bir çözüm değil, daha da zarar. Önemli olan biyolojik ve mekanik mücadele ve ekosistem bütünlüğünü korumak.