TEMA Vakfı’ndan bir ilk

-
Aa
+
a
a
a

TEMA Vakfı, Milli Eğitim Bakanlığı ile iş birliği yaparak bir ilki gerçekleştirdi.

Fotoğraf: AA
Gezegenin Geleceği: 04 Mayıs 2023
 

Gezegenin Geleceği: 04 Mayıs 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Vakfı, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ile iş birliği yaparak bir ilki gerçekleştirdi. İklim değişikliği eğitimi portalı hazırlandı ve İklim TEMA Eğitim Portalı adı verildi. Portal, çocukların iklim değişikliği konusunda farkındalık geliştirmelerine yardımcı olacak. TEMA Vakfı, özellikle çocuklar, gençler ve kadınlar olmak üzere toplumun her kesimine yönelik projeler yürüttü. Bu kez, MEB ile yürüttüğü İklim Değişikliği Eğitim ve Farkındalık Projesi kapsamında İklim TEMA Eğitim Portalı öğretmenler için tasarlandı. Portalın tanıtımı TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç’ın ev sahipliğinde, MEB Araştırma-Geliştirme ve Projeler Daire Başkanı Dr. Ayşe Kula ve TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Özgür Bolat’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Portal, okul öncesi, ilkokul ve ortaokul kademelerine yönelik geliştirildi ve Türkiye'de bir ilk. Portal, müfredata uyumlu içeriklerin yanı sıra 60'a yakın etkinlik yönergesi, 15 sunum, 25'e yakın poster, üç eğitici film, uzman yazıları ve beş e-kitap sunuyor. Portalı kullanan öğretmenler, etkinlikleri uygulayarak isimlerine özel e-sertifikaya sahip olacaklar. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, çocukların iklim değişikliği konusunda farkındalık kazanmalarının yanı sıra, ekolojik okuryazarlığın önemine dikkat çekti. Ataç, çocukların doğanın işleyişini anlamalarını ve olumsuz etkileri fark etmelerini sağlamak için erken yaşlardan itibaren eğitilmeleri gerektiğini vurguladı.

Doğu Karadeniz Havzası için plan

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nce yer altı suları açısından zayıf olan Doğu Karadeniz’de, küresel iklim değişikliğinin etkisiyle değişen yağış rejimleri ve insan faktörüyle yaşanan su kayıplarının önüne geçmek üzere ‘Doğu Karadeniz Havzası (DKH) Kuraklık Yönetim Planı’ hazırlanmaya başlandı. Havza sınırları içerisindeki Ordu, Trabzon, Giresun, Gümüşhane, Rize, Artvin, Sivas, Bayburt, Tokat, Erzurum ve Samsun illerinden bilim insanlarının araştırma ve tespitleriyle oluşturulacak yönetim planıyla, suyun doğru yönetilip, gelecekte kuraklık ve su kıtlığı tehdidinin önüne geçilmesi amaçlanıyor. Ekosistem, biyoçeşitlilik, tarım ve insan yaşamını tehdit eden kuraklığa karşı bilinçli davranılması gerektiğini belirten uzmanlar, kayıp ve kaçak su tüketiminin önüne geçilerek, ciddi miktarda su kaybının önlenebileceğini savunuyor.

Küresel ısınma hızla devam ediyor

Küresel ısınma, son yıllarda giderek artan bir hızla devam ediyor ve bu da birçok ülkenin karşı karşıya kalacağı ciddi sorunlara yol açıyor. Yeşil Gazete’de yayınlanan habere göre, küresel sıcaklıklar endişe verici şekilde artıyor ve bu da daha sıklıkla aşırı sıcak dalgaları yaşanabileceği anlamına geliyor. Bu nedenle, Birleşik Krallık'taki araştırmacılar, sıcak dalgalarının en yüksek risk altında olduğu ülkeleri belirlemek amacıyla bir çalışma yürüttü. Nature Communications'da yayınlanan araştırmada, sıcak dalgalarının yanı sıra, sosyoekonomik faktörler, nüfus artışı, enerji ağlarının istikrarı ve sağlık hizmetlerinin mevcudiyeti de göz önünde bulunduruldu. Çalışmanın sonuçlarına göre, Afganistan, Papua Yeni Gine ve Orta Amerika gibi bölgeler sıcak dalgalarının zararlı etkilerine karşı en yüksek risk altında. Bu bölgelerdeki nüfusun büyük bir kısmı açlık, susuzluk, enerji kesintileri ve sağlık sorunları gibi birçok tehlikeyle karşı karşıya. Bununla birlikte, büyük nüfuslu ülkeler de sıcak dalgalarının etkileri açısından savunmasız. Özellikle, Çin'in başkenti Pekin ve Orta Avrupa, sıcak dalgalarının yıkıcı etkilerine karşı ciddi bir risk altında. Araştırmayı yapan ekip, insanların gelecekteki yıkıcı sıcak dalgalarına karşı hazırlıklı olmaları gerektiğini belirtiyor. Hükümetler ve diğer kuruluşlar, sıcak dalgalarının etkilerine karşı korunaklı altyapılar oluşturarak ve insanların sağlık hizmetlerine erişimini artırarak insanların hayatlarını kurtarabilirler.

Antalya'da orman yangını sezonu başladı

BirGün’den Gökay Başcan’ın haberine göre, Antalya’da hava sıcaklığının artmasıyla orman yangınlarının da sezonu resmen açıldı. Geçmiş yıllarda yapılan hatalardan ders çıkarılmadığını belirten Orman Mühendisi Tutmaz, “Personel eksikliği sürüyor, eğitimler yetersiz ve en önemli sorun liyakatsizlik,” dedi. Manavgat'ta 2021'de 60 bin hektarlık kayıpla ülkenin en büyük yangınının yaşandığı Antalya'da hava sıcaklığının 25 derecenin üstüne çıkmasıyla, Mayıs-Eylül ayları arasındaki orman yangın sezonu da açıldı. Orman Bölge Müdürlüğü yönetimi, yeni sezon öncesinde hem hazırlıklar hem de yasaklar ve uyarılarla ilgili basın toplantısı düzenledi. Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, “Yaz geldi, ormancıların yangın mevsimi başladı, biz de hazırlıklarımızı tamamladık, tedbirlerimizi aldık. Bütün ekipmanımızla hazırız. Mayıs ayı itibarıyla Antalya'da sıcaklık 25 derecenin üstüne çıkmaya başladı," ifadelerini kullandı. Bölgede ateş yakmak yasaklandı. Doğan Haber Ajansı’na (DHA) konuşan Vedat Dikici, Orman Genel Müdürlüğü'nün (OGM) Antalya'ya 12 yeni arazi daha verdiğini belirtirken, toplam 190 yangın söndürme aracı ve 108 noktada oluşturulan yangın söndürme ekipleriyle hazır olduklarını sözlerine ekledi. İklim değişikliği derinleştikçe ve ortalama 1,5 °C’lik artışa doğru sıcaklıklar değiştikçe yangın riskleri daha da artacak.