Muğla Büyükşehir Belediyesi, Göcek koylarında deniz dibi temizliği gerçekleştirdi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi, Göcek koylarında teknelerden atık toplamanın yanı sıra dalgıçlarla deniz dibi temizliği gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediyesi dalgıçları, Türkiye’nin ve Avrupa’nın yat turizmi açısından en önemli merkezlerinden birisi olan Fethiye’nin Göcek Mahallesinde Osmanağa ve Ayten Koyunda deniz dibi temizliği yaptı. Dip temizliğine Akdeniz Koruma Derneği de destek verdi. Dalgıçlar tarafından gerçekleştirilen deniz dibi temizliğinde mangal, bebek arabasının yanı sıra çok sayıda cam şişe, pet şişe, teneke kutu, pil, plastik kasalar, zincir, halat, elektronik malzemeler, su boruları, boya kutuları, halı, battaniye, cep telefonu gibi yaklaşık 300 kilo atık çıkarıldı.
Antarktika'da yeni yağmış karda ilk kez mikroplastik parçalara rastlandı. 19 bölgeden kar örnekleri toplayan Yeni Zelanda'daki Canterbury Üniversitesi'nden bilim insanları, her bir örnekte küçük plastik parçaların bulunduğunu tespit etti. Mikroplastikler plastik malzemelerin erozyonundan oluşuyorlar ve her biri bir pirinç tanesinden bile küçük, dolayısıyla da çıplak gözle görülmeleri her zaman mümkün olmuyor. Bilim insanları bir litre erimiş karda ortalama 29 adet mikroplastik parça buldular. 13 farklı tip plastik tespit edilirken, en sık görülen alkolsüz içeceklerin şişelerinde ve kıyafetlerde kullanılan polyethylene terephthalate (PET) oldu. Bu plastik tipine örneklerin yüzde 79'unda rastlandı. Araştırmayı yürüten bilim insanlarından Alex Aves, Cryosphere dergisine yazdığı makalede, "Bu havadan gelmiş olan mikroplastiklerin en olası kaynağı yerel bilimsel araştırma merkezleri" dedi. Geçmişte yapılan çalışmalar Antarktika'daki deniz buzullarında ve yüzey suyunda mikroplastik kirlenme tespit etmişti. Ancak ilk kez yeni yağmış karda mikroplastiğe rastlanıyor.
Duvar’dan Hazal Ocak’ın haberine göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı (İPA) “Gıda fiyatları krizi: Neden şimdi, neden yine?” adlı raporunu yayımladı. Rapora göre dünya son 15 yılda üçüncü büyük gıda krizinin içinde. Türkiye ise dünya ortalamasının çok üzerinde bir fiyat şokuyla karşı karşıya. Gıda ve alkolsüz içecekler enflasyonu Nisan 2021’de yüzde 17 iken Mayıs 2022’de yüzde 91,6’ya çıktı. Raporun sonuç bölümünde önlemler sıralanarak önlemlerin acil hayata geçmesi gerektiği vurgulandı. Gıda krizinin nedenlerine yer verilen raporda iklim krizine de değinildi. Raporda kişi başına düşen su miktarı açısından “su baskısı yaşayan ülke” konumundaki Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda bu konuda en ciddi sorun yaşayacak ilk 30 ülke arasında yer alacağının tahmin edildiği anlatıldı. 2021 yılının Türkiye için son 20 yılın en kurak, son 41 yılın ise ikinci en kurak yılı olarak kaydedildiği anımsatıldı. Rapora göre kuraklık sonucu bitkisel üretim bir önceki yıla göre yüzde 13 düştü, buğday üretimi son 14 yılın en düşük seviyesine geriledi. Raporun sonuç bölümünde ise küresel gıda fiyatlarının 15 yıl içerisinde üçüncü kez krizden geçtiğine dikkat çekilerek “Türkiye ise dünya ortalamasının çok üzerinde bir fiyat şokuyla karşı karşıya. Palyatif çözümler yerine kalıcı reformlar öneren, aksi takdirde krizin yenileneceğini belirten uzmanların çağrısı yanıtsız kalıyor. Ayrıca, tarım işçilerinden perakende çalışanlarına kadar yayılmış bir güvencesizlik, monokültür tarım uygulamalarının ürettiği kirlilik, ürünlerdeki pestisit kalıntıları ve gıda güvenliği sorunları, denetim eksikliği, gıda kaybı ve israfı, kooperatifleşme ve örgütlenme eksikliği, biyoçeşitliliğin azalması gibi pek çok sorun daha fazla anlaşılmayı bekliyor” ifadeleri kullanıldı.
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndaki (SKA’lar) ilerlemeyi takip eden SKA İndeksi ve Gösterge Tablolarını içeren Sürdürülebilir Kalkınma Raporu (SKR) yayımlandı. Rapor, çok sayıda ve eş zamanlı uluslararası krizin, tarihi 2015 zirvesi sırasında tüm BM üye ülkeleri tarafından kabul edilen evrensel hedeflerde ilerlemeyi durdurduğunu gösteriyor. Raporun ilk yazarı Prof. Jeffrey D. Sachs, “Yoksul ve savunmasız ülkeler, birden fazla sağlık, jeopolitik ve iklim krizi ile bunların yayılmalarından özellikle ağır şekilde etkileniyor. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ilerlemesini eski haline getirmek ve hızlandırmak için pandemiyi sona erdirmek üzere küresel işbirliğine, Ukrayna’daki savaşa son vermek için görüşmelere ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşmak için gereken finansmanı sağlamaya ihtiyacımız var” dedi. Birden fazla ve eş zamanlı gerçekleşen sağlık, iklim, biyolojik çeşitlilik, jeopolitik ve askeri krizler, küresel olarak sürdürülebilir kalkınma için büyük engeller. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları İndeksi dünya ortalaması, büyük ölçüde pandeminin SKA1 (Yoksulluğa Son) ve SKA8 (İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme) üzerindeki etkileri, SKA11 ve 15’deki (iklim, biyolojik çeşitlilik ve sürdürülebilir kentsel kalkınma amaçları) düşük performans nedeniyle 2021’de art arda ikinci yıl hafifçe düştü. Büyük ve ağır insani maliyetlerinin yanı sıra, Ukrayna’daki savaş da dahil olmak üzere askeri çatışmalar, iklim ve biyolojik çeşitlilik krizleri tarafından daha da büyütülen gıda güvenliği ve enerji fiyatları üzerinde uluslararası çapta büyük yayılmalara sahip.