Edirne'de fuel oil kazanı patladı

-
Aa
+
a
a
a

Edirne‘nin Hasanağa köyü yakınlarındaki bir asfalt şantiyesinde henüz belirlenemeyen nedenle fuel oil kazanı patladı.

fuel oil kazasının görüntüsü
Gezegenin Geleceği: 7 Nisan 2022
 

Gezegenin Geleceği: 7 Nisan 2022

podcast servisi: iTunes / RSS

Edirne‘nin Hasanağa köyü yakınlarındaki bir asfalt şantiyesinde henüz belirlenemeyen nedenle fuel oil kazanı patladı. Kazandaki asfalt yapımında kullanılan tonlarca fuel oil çevreye yayıldı. Yayılan yakıt nedeniyle ortalık siyaha büründü. İhbar üzerine bölgeye jandarma ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri sevk edildi. Ekipler, kepçelerle temizlik çalışması başlattı. Yakıtın, ekili buğday arazilerine yayılmasından endişe ediliyor.

 Rize’nin İkizdere ilçesinde açılmak istenen taş ocağı nedeniyle yok olmanın eşiğine gelen İşkencedere Vadisi’nin son hali görüntülendi. Koruma altındaki 200 vadiden biri olan İşkencedere’de bilirkişi raporunda “Taş ocağı projesi usulsüz” denmesine rağmen şirketin çalışmalarına ara vermemişti. İkizdereli Halit Yılmaz vadinin son halini şöyle yorumladı: “Burada her şey hukuksuz olduğu için talan devam ediyor. Şirketin dozerlerine hukuk yetişemiyor. Maalesef iktidarın anlayışı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu geçenlerde söylemişti zaten, siz yapılması gerekeni yapın hukuk sonradan gelir. Burada da maalesef durum bundan ibaret. Burada neyi neye feda ediyoruz? Bu güzelim doğa harikası bir yerde alınacak taşa değer mi? Dünyanın 200 vadisinden 53’üncü sırada olan bu vadimizi korumak ve kollamak için çok yalvardık ‘Yapmayın, etmeyin’ dedik. Bu mevcut iktidardan umudumuz yok. Artık bundan sonra çözüm biziz” dedi Halit Yılmaz.

TBMM'de kurulan Müsilaj Araştırma Komisyonu raporunu sundu. Raporda, evsel atık suların yeniden kullanımına ve Marmara Denizi'ne bırakılan suların biyolojik arıtmasının önemine dikkat çekildi. Başta Marmara Denizi olmak üzere denizlerdeki müsilaj sorununun nedenlerinin araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Müsilaj Araştırma Komisyonu, raporunu tamamladı. Raporda müsilajın kontrolü  için; kentsel, endüstriyel, tarımsal faaliyetlerden faaliyetlerden kaynaklanan kirliliğin tespit edilmesi gerektiği ve kirlilik kaynaklarının etkisinin ve yükünün azaltılması amacıyla da eğitim ve farkındalık çalışmalarına ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Marmara Denizi Eylem Planı‘na atıfta bulunulan raporda, bu kapsamda hazırlanan Marmara Denizi Bütünleşik Stratejik Planı’nda yer alan faaliyetlerin, ilgili ve sorumlu kurumlar tarafından belirtilen süreler içerisinde hassasiyetle uygulanması gerektiğinin altı çizildi ve “Eylem Planının bütünlükle etkin bir şekilde uygulanması, uygulamaların titizlikle takip edilmesi, denetlenmesi ve belirtilen standartlarda işletilmesi ile Marmara Denizi iyi çevresel duruma ulaşabilecek” denildi. 

Türkiye, Azerbaycan, Avustralya ve Sri Lanka en yüksek deniz üstü rüzgâr enerjisi potansiyeline sahip ülkeler olarak dikkati çekiyor. Anadolu Ajansı’ndan Gülşen Çağatay’ın GWEC Küresel Rüzgar Raporu 2022’den yaptığı derlemeye göre, deniz üstü rüzgar enerjisinin ölçeklendirilebilir, rekabetçi ve etkili bir temiz enerji kaynağı olduğuna işaret edilen raporda, Türkiye’nin bu yıl yayımlanmak üzere uluslararası finans kuruluşlarıyla deniz üstü rüzgar enerjisi yol haritası üzerinde çalıştığı ifade edildi. Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) modeli kapsamında ilan edilen ancak ertelenen 1,2 GW kapasiteli deniz üstü rüzgar enerjisi yarışmalarının da sektörün gündeminde olduğu belirtildi. Bu kapsamda Türkiye, 2030’a kadar 20 GW rüzgar kurulu gücünü elektrik sistemine dahil etmeyi planlıyor. Türkiye’nin karasal rüzgar enerjisi kurulu gücü 11 GW seviyesinde. Deniz üstü rüzgar enerjisi santralına sahip olmayan Türkiye’nin bu alandaki potansiyeli ise 70 GW olarak hesaplanıyor. Rapora göre, söz konusu dört ülkede de bu alanda finansman desteğine ve iyi planlanmış projelere ihtiyaç duyuluyor. Yaklaşık 5 TW deniz üstü rüzgar enerjisi potansiyeline sahip Avustralya’da ise altyapı çalışmaları devam etmesine rağmen, düzenleme ve finansman eksikliği dikkat çekiyor. Sri Lanka’da 92 GW deniz üstü rüzgar enerjisi kapasitesi “proje geliştirme” aşamasında bulunuyor. Ancak ülkede buna rağmen deniz üstü rüzgar enerjisi hedefi ya da taslağı bulunmuyor. Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Derneği (DÜRED) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Veli Bilgihan Yaşacan, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Türkiye’de deniz üstü rüzgar enerjisi santralı projesinin gerçekleştirilmesi için Marmara ve Ege Bölgesi’ndeki bazı limanlarda yapılan çalışmalarda ilerlemeler kaydedildiğini ifade etti.

Climate Action 100+, kurumsal emisyonların %80’inden fazlasından sorumlu olan 166 şirketin daha hızlı harekete geçmesi için baskı yapan bir lider yatırımcı grubu. Grup 600’den fazla üye ile toplam 65 trilyon dolarlık varlıkları yönetiyor. Ancak grup, şirketleri daha fazlasını yapmaya zorlamadıkları için kampanyacıların eleştirilerine maruz. CA100+, şirketlerin yalnızca %17’sinin, ısınmayı 2050 yılına kadar 1,5 derecede sınırlandırma hedefine uygun orta vadeli hedefler belirlediğini tespit etti. Aynı 17%’lik kesim sayısallaştırılmış bir karbonsuzlaştırma stratejisine de sahip. CA100+, şirketler tarafından hedef belirleme noktasında “önemli bir değişiklik” görmek istediğini söyledi. STK ShareAction’ın Araştırma Müdürü Isobel Mitchell, CA100+’nın şirketlerde ihtiyaç duyulan değişimi sağlamaktan çok uzak olduğunu söylerken “Girişimin başarılı olması için üyelerin daha yüksek bir standart yakalaması gerekiyor” dedi. Şirketlerin %69’u 2050 veya daha erken bir tarih için net sıfır emisyon hedefi belirledi. %89’u ise İklimle Bağlantılı Finansal Beyanlar Görev Gücü’nün (TCFD) tavsiyelerine uymayı veya bunları desteklemeyi taahhüt etti.