Temposu iyi ayarlanmış bir polisiye: Haftanın kitabı ‘Ecel Çiçekleri’

-
Aa
+
a
a
a

Hiç yok değildi belki ama yayıncılık dünyasında kadın polisiye yazarlarının da, merkezinde kadın karakterlerin yer aldığı hikâyelerin de hak ettikleri ilgiyi görmeleri için bu kadar beklemeyebilirdik!

Sana öfkesiz vuracağım

Kinsiz, aynı bir kasap gibi,

Musa’nın kayaya yaptığını

Ben gözkapaklarına yapacağım

 

...

 

Hem tokadım ben hem de surat!

Hem yarayım ben hem de bıçak

Hem dişlerim hem de çark

Hem kurbanım ben hem de cellat!

 

Kalbimdeki vampir benim,

Terk edilmişlerin büyüğü

Ezeli kahkahanın mahkûmu

Ve artık hiç gülemeyen

Charles Baudelaire’in meşhur Kötülük Çiçekleri’nden bu şiirle (“Kendinin Celladı”) açılan bir polisiye var elimizde. Ürpertici Ecel Çiçekleri isminin nereden geldiğini az çok anlıyoruz böylece! Bir taraftan da, kapaktaki kasımpatının anlamı muğlaklaşıyor. Beyaz kasımpatının genellikle masumiyeti çağrıştırdığı söylenir; ama bu durumda, emin olamıyoruz pek...

Böylesi vaatler, polisiye türünün olmazsa olmazı. Bir tekinsizlik beklentisi her zaman için olur polisiye okurlarında. Geleneksel anlamda “katil kim” sorusunun peşinden sürüklendiğimiz hikâyeler bir yana, katilin kimliğinin ilk sayfadan belli olduğu hikâyeler de bile, yazarın sağlaması gereken bir atmosfer... Çok yüksek veya giderek yükselen bir tempo şart değil belki ama belli bir ritim duygusu mutlaka hissedilmeli. Elçin Poyrazlar’ın yeni romanı Ecel Çiçekleri, kısa kısa bölümlerle, anlatımın da uygun bir şekilde ilerlediği temposu iyi ayarlanmış bir polisiye. “İstanbul’da, birbiri ardına işlenen kanlı cinayetlerde vahşice öldürülen ama ölüme direnmemiş görünen erkekleri birbirine bağlayan nedir? Katil, cesetlerin yanına neden beyaz kasımpatıları bırakır?” gibi soruların izinde adalet ve intikam duygularını irdeleyen bir roman. Daha da önemlisi ise, kadın karakterlerin ön planda olması.

Hiç yok değildi belki ama yayıncılık dünyasında kadın polisiye yazarlarının da, merkezinde kadın karakterlerin yer aldığı hikâyelerin de hak ettikleri ilgiyi görmeleri için bu kadar beklemeyebilirdik! Özellikle son zamanlarda, dünyada giderek artan örneklere Türkiye'den de “desteğin” gelmesi sevindirici bir gelişme. Elçin Poyrazlar, ilk kitabından itibaren bu yolda ilerliyordu zaten. Gazeteci Selin Uygar'ın maceralarının yer aldığı ilk romanlarını da, Ecel Çiçekleri’nin yanı sıra ayrıca hatırlatmakta fayda var.   

ECEL ÇİÇEKLERİ

Elçin Poyrazlar

Doğan Kitap, 2021, 247 s.