Mojave Çölü‘nde sıcaklıklar iki derece arttı, kuş sayısı yüzde 40 azaldı

-
Aa
+
a
a
a

Son 100 yılda Kaliforniya‘da yer alan Mojave Çölü‘nde sıcaklıklar iki santigrat derece artarken, kuş sayısı yüzde 40 azaldı.

Gezegenin Geleceği: 10 Şubat 2021
 

Gezegenin Geleceği: 10 Şubat 2021

podcast servisi: iTunes / RSS

Michigan Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir araştırma küresel iklim değişikliğinin ekolojik denge ve hayvan popülasyonu üzerindeki farklı etkilerini ortaya koydu. Araştırmaya göre son 100 yılda Kaliforniya‘da yer alan Mojave Çölü‘nde sıcaklıklar iki santigrat derece artarken, kuş sayısı yüzde 40 azaldı. Öte yandan üç yeni fare türü ortaya çıktı. Fare, sincap ve diğer küçük kemirgen memelilerin sayısı ise yüzde 27 artış gösterdi. Science’ta yayınlanan araştırma 1900’lü yılların başında dünyanın en ünlü biyologlarından olan Joseph Grinnell’in verileri incelenerek gerçekleştirildi. Bilim insanları şimdiye kadar iklim değişikliğinin memelileri ve kuşları benzer şekilde etkilediğini düşünüyordu çünkü iki grubun da vücut ısısını koruması gerekiyor. Bulgular, kuşların serin kalmak ve vücutlarındaki nemi buharlaştırmak için kan damarlarını genişleterek enerji harcaması gerektiğini ortaya koydu. Kuşlarda soğumanın enerji maliyeti, memelilere göre üç kat fazlaydı. Bunun nedeni çoğu küçük memelinin günün en sıcak saatlerinde yer altına sığınmasıydı. Bu tür davranışların, çöl yaşamına adapte olmamış orman sıçanları gibi memelilere bile fayda sağladığı tespit edildi. Sadece kaktüs faresi gibi kendini soğutamayacak kadar sığ toprakta yaşayan memelilerin sıcaktan mustarip olduğu anlaşıldı. Her ne kadar makale iklim krizinin farklı türleri farklı şekillerde etkilendiğini gösterse de bu durum memelilerin gelecekte risk altında olmayacağı anlamına gelmiyor.

Örnek güneş enerjisi yatırımı

Bir kuru gıda firması çevre dostu güneş enerjisi paneli yatırımını tamamladı. Bulgur ve bakliyat tesislerinin çatılarına 8 bin güneş enerjisi paneli yerleştiren şirket, bu yatırımla; hem enerji ihtiyacının yüzde 30’unu karşılayacak, hem de 2 bin 475 ton karbondioksit salımını azaltarak çevreye katkıda bulunacak. Şirket tesislerinin çatılarına yerleştirilen panellerle, güneş enerjisinden yıllık 3 milyon 500 bin kWh elektrik üretmeye başladı. Üretim tesislerindeki enerji ihtiyacının yüzde 30’nu karşılayacak proje için yaklaşık 10 milyon TL yatırım yapıldı.  Şirket, güneş enerjisine yaptığı bu yatırımla, yıllık 1 milyon 600 bin TL enerji tasarrufu sağlarken, aynı zamanda 2 bin 475 ton karbondioksit gazı salımının azaltılmasını hedefliyor.

2400 yapay resifle ekosisteme katkı

Marmara Adası’nda Gündoğdu Köyünü Güzelleştirme İmar ve Kalkındırma Sosyal Dayanışmayı Sağlama Derneği tarafından balık üretimini artırmak ve desteklemek için tasarlanan 2400 yapay resif deniz tabanına yerleştiriliyor. Yapay resiflerle sucul canlıların barınmasına, beslenmesine ve üremesine imkan tanıyacak proje, hassas ekosistemlerin korunması ve balıkçılık faaliyetlerinin gelişmesini amaçlıyor. Bilimsel yönü ile dikkatleri üzerine çeken Marmara Adaları Yapay Resif Projesi tam 6 bölgede ekosisteme katkıda bulunacak. Proje kapsamında yapay resiflerin denize bırakılması öncesi ve sonrası olmak üzere toplamda 6 yıl ölçme ve değerlendirme çalışmaları yapılacak.  Resifler deniz dibine yerleştirilmeden önce dört farklı mevsimde yapılacak ölçme ve değerlendirme çalışmaları ile denizel çeşitlilik ve balık popülasyonu gözlemlenecek, ardından resifler denize bırakılacak. Resifler denize bırakıldıktan sonra gerçekleşecek ölçme ve değerlendirme çalışmaları üniversitelerin işbirlikleri ile gerçekleşecek ve tam 5 yıl sürecek.  Kayıt altına alınan bu tüm bilimsel veriler ışığında yapay resif uygulama, izleme ve geliştirme rehberi oluşturulacak. Bu rehberin, bundan sonraki Yapay Resif projeleri için hem bürokrasi hem üniversiteler hem bilim insanları hem de girişimciler açısından referans niteliğinde olması hedefleniyor. Proje hakkındaki tüm gelişmelere sosyal medyada @marmaraadalariyapayresifler hesabından ulaşmak mümkün.  

Singapur'dan 'ilk adım'

Singapur Parlamentosu’nda altı saat süren müzakerelerin ardından milletvekilleri iklim acil durumu ilan eden ve daha sıkı iklim eylemleri taahhüdünde bulunan önergeyi kabul etti. İşçi Partisi tarafından sunulan önergede, “Bu Meclis, iklim değişikliğinin küresel bir acil durum ve insanlık için tehdit olduğunu kabul ediyor. Hükümete özel sektör, sivil toplum ve Singapur halkı ile birlikte iklim değişikliği azaltım ve uyum çabalarını hızlandırmak, derinleştirmek ve Singapur’un gelişiminde sürdürülebilirliği kucaklamak için çağrıda bulunuyor” ifadeleri yer aldı. İşçi Partisi’nden Dennis Tan, iklim acil durumu ilan etmenin “Singapurlulara ve dünyaya, ulusumuzun 21’inci yüzyılda karşılaştığımız en uzun vadeli tehditlerden birini ciddi şekilde ele almaya kararlı olduğuna dair net bir sinyal göndereceğini” söyledi. Straits Time’ın aktardığına göre Tan açıklamasında “Bu nedenle, dünyanın ısınmayı 1,5 santigrat derece ile sınırlaması ve Singapur’da adaptasyon stratejilerimizi sağlam bir şekilde planlamamız için çok geç olmadan önce, iklim değişikliğini olduğu gibi acil bir durum olarak kabul etmek çok önemli bir ilk adım” dedi.