Simav çayında oluşan kirliliğe karşı kampanya başlatıldı

-
Aa
+
a
a
a

Simav çayında oluşan kirliliğe karşı yetkililerin önlem alması için bir kampanya başlatıldı.

Gezegenin Geleceği: 25 Aralık 2020
 

Gezegenin Geleceği: 25 Aralık 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Serkan Mehmet Ertan Balıkesir'in Kepsut ilçe sınırları içinden geçen Simav çayında oluşan kirliliğe karşı yetkililerin önlem alması için bir kampanya başlattı. Change.org/Simav adresindeki kampanyada, suyun altında nefes alamayan balıkların yüzeye çıkıp toplu halde adeta çırpınanarak can çekiştiği ve yaşam mücadelesi verdiğinden söz ediliyor. Kampanyada verilen bilgilere göre “Derenin kokusu ise dayanılmaz bir hal almış durumda. Tarım ve hayvancılık ile geçimini sağlayan Kepsut'lular bu suyu kullandıkları için sağlıkları da tehlike altında.” Kampanyayı başlatan Serkan Mehmet Altan, “Halk sağlığını, doğayı, canlıları ve ekosistemi tehdit eden bu kirliliğe son vermek için destek verin. Birlikten kuvvet doğar, deremizi kurtaralım. Sizlerinde desteği ile bu kirliliğe son verebiliriz” diyor. Kampanya Change.org/Simav adresinde 

"Cam şişe depozitolu olsun"

Lal Barış, “Cam,metal ve plastik tüm şişelerin depozitolu olması” talebiyle bir kampanya başlattı. Bedava ambalajların çevre için büyük bir tehdit olduğunu söyleyen Lal Barış, Türkiye israf raporuna göre yılda 5 milyon ton plastik, cam ve metal şişeyi çöpe attığımızı söylüyor. Change.org/Depozito adresindeki kampanyada ayrıca şu ifadelere yer veriliyor: “Ekonomiye geri kazandırılması ve daha sürdürülebilir bir dünya için içeceklerde kullanılan plastik, cam ve metal tüm şişelerin depozitolu olmasını istiyoruz. Depozitolu olması halinde, büyük oranda atığın geri dönüşümünü sağlayabilir, yaşam alanlarımızı daraltan atıklardan kurtulabilir, en önemlisi de bu yolla iklim değişikliği ile mücadele edebiliriz. Sen de iklim eyleminin bir parçası olmak istiyorsan bize katıl ve ilk iş olarak change.org’daki kampanyamızı imzala. Daha sonra depozitosuz şişede satılan ürünleri satın alma! Asla vazgeçme! Bu kampanyayı, içecek şirketlerini ve sanayi ve ticaret bakanlığını etiketleyerek sosyal medya hesaplarınızda paylaşın. Böylece belki de bir yıl içinde depozito uygulaması ile ilgili bir yasa çıkarılmasını sağlayabiliriz. Biliyorsunuz ki, büyük değişimler fikirlerle başlar. İşte fikir! Hadi başlayalım. Var mısınız? Ülkemizde de depozito uygulaması başladığında, tüketiciler bu ambalajları atmak yerine yenisini almakta kullanacak, böylece şişeler denize ya da etrafa atılmadan geri dönüşüme gidecek.” Kampanya Change.org/depozito adresinde. 

Tuzla temiz hava istiyor

Tuzla’da kimyasal sanayiinin yoğun olması nedeniyle hava kirliliğinin yaşandığının belirtildiği kampanyada gerekli tedbirlerin alınması talep ediliyor. Change.org/TemizHavaTemizTuzla adresindeki kampanyada şu ifadelere yer veriliyor. “Tuzla ağır ve kimyasal sanayinin çok yoğun olduğu bir yerleşim. Normalde her şey olması gerektiği gibi olsaydı, Tuzla halkı zehirlenmezdi. Ama şu an yeterince tedbir alınmadığı, denetleme yapılmadığı, ağır cezalar uygulanmadığı ve sorunun kaynağı belirlenmediği için çeşitli kimyasal atıklar sayesinde solunum yoluyla zehirleniyoruz. Gece saatlerinde, mesai bitimlerinde, haftasonları özellikle bu gazı soluyoruz. Deri sanayinin orada bulunan göletten Tuzla’daki arıtma tesisine çekilmiş bir hat var ve gölette biriken, Tuzla’nın sanayi sitelerinin atığını bu hattan Tuzla ileri biyolojik arıtma tesisine veriyorlar ve bu hattın geçtiği bölgeler yoğun gaz ve tehlike altında. Ayrıca Tuzla çevresinde Marmara Denizi ağır kimyasallarla dolmuş durumda. Sadece deri ve diğer sanayilerin değil zaman zaman başka tesislerden de çeşitli gazlar havaya karışmakta ve Tuzla halkı sürekli bu gazları solumakta.” Kampanyada gerekli denetimlerin yapılması, sorunun kaynağının belirlenmesi ve çözüm bulunması talep ediliyor. Kampanya Change.org/TemizHavaTemizTuzla adresinde. 

Bir kampanya da Antalya'dan

Gazipaşa Platformu’nun başlattığı kampanya, Antalya’nın 50 bin nüfuslu Gazipaşa ilçesinde, Caretta carettaların yuvalama alanı olan sahillerin SİT derecesinin düşürülmesi ve dev otel yapımı planlarına karşı çıkıyor. Change.org/Gazipasa adresindeki kampanyada bölgenin betonlaşmasına yönelik endişeler dile getiriliyor. Gazipaşa sahili açıkları, nesli tükenmekte olan Akdeniz Fokları’nın da görüldüğü bir bölge. Kampanya metninde Akdeniz foklarının, üzerinde yapılaşma olmayan, insanların kolay ulaşamadığı veya insan faaliyetlerinden uzak kalmış, sessiz ve tenha kayalık sahilleri yaşama alanı olarak seçtiğinden bahsediliyor ve bu bölgenin yapılaşmaya açılmasının foklara zarar vereceği ifade ediliyor. Metinde “Antalya Gazipaşa ilçemiz, 50 bin nüfusa sahip, uzunca bir deniz kıyısı olan bir ilçe. Denize girilebilen kumsalımız az ama doğa ve yaban hayatı açısından çok çok özel bir bölge burası. Antalya’nın el değmemiş olarak kalan son sahillerinde yapılaşma ve otelcilik çalışmaları başlayacak. Planlar gerçekleşirse hem halkın kıyılara ulaşımı engellenecek hem de doğa katliamı yaşanacak” denildi. Kampanya Change.org/Gazipasa adresinde.