Ordu‘nun merkez ilçesi Altınordu Eski Pazar mevkiinde, şehir hastanesi yapılacağı iddiasıyla yıkılan 116 dönümlük botanik parkta şimdi hayvanlar otluyor.
Ordu‘nun merkez ilçesi Altınordu Eski Pazar mevkiinde, AKP‘li belediye tarafından 2016 yılında 15 milyon TL’ye mal edilen, şehir hastanesi yapılacağı iddiasıyla yıkılan 116 dönümlük botanik parkta şimdi hayvanlar otluyor. Ordulular ise kamu malının zarara uğratıldığını düşündükleri için duruma oldukça tepkili. Arazi, Ordu Üniversitesi tarafından tahsis edilmiş, imar değişikliği için yapılan itirazlar ise reddedilmişti. ANKA‘dan Berkay Varol‘un haberine göre, Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, imar değişikliğine itirazda bulunduklarını ancak kabul edilmediğini belirtip botanik parkın yok edildiğini söyledi.
Poşet fiyatları değişmedi
Plastik poşetlerin ücretlendirilmesine ilişkin usul ve esaslarda güncelleme yapıldı. Güncellemeye göre plastik poşetler için uygulanacak satış fiyatı 2021’de değişmeyecek ve adet başına vergiler dahil olarak 25 kuruş olarak uygulanmaya devam edecek. Güncelleme ile satılan ücretli poşetlerin bir yüzeyinde sadece Bakanlıkça belirlenecek sıfır atık logosu ve çevreci slogan kullanılması zorunluluğu da getirildi. 1 Temmuz 2021 tarihinden sonra bu özelliklere sahip olmayan poşet üretimi, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren ise satışı yasak olacak. Açık gıda satışında kağıt torba bulundurma zorunlu olacak. Bununla birlikte açık satılan gıdaların için ücretsiz verilen plastik poşetlere alternatif olarak satış noktalarında plastik poşetlere ilave olarak kağıt/karton türevi torba sunulması ve talep edilen müşterilere sağlanması zorunluluğu da getirildi.
Trakya'da kuraklık sürüyor
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Trakya'da son 91 yılın en kurak döneminin yaşandığını ve kente içme suyu sağlayan Kayalıköy Barajı'nda su seviyesinin yüzde 3'e düştüğünü bildirdi. Gürkan, Belediye Meclis Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, bölgede etkili olan kuraklık nedeniyle yer altı ve yer üstü su kaynaklarının dip seviyelere düştüğünü ifade etti. Kentte yaşanan su sorununun çözümü için gerekli tüm çalışmaları yaptıklarını anlatan Gürkan, "Bugün itibarıyla 3 su kaynağımız var. Paşaçayırı'ndaki 12 içme suyu kuyusu, 1992'de yapılmış Süloğlu Barajı ve 2017 sonunda hizmete alınan Kayalıköy Barajı hattı. Bu yaz bir sulama kooperatifi Kayalıköy Barajı'ndan bol bol su kullandı. Silajlık mısır ekimi yapıldı, vahşi sulamayla bol bol su kullanıldı. Kayalıköy Barajı'ndaki su seviyesi yüzde 3 bandına düştü, Türkiye'deki en düşük seviye bu" diye konuştu.
Ruhsatı iptal edilen maden şirketi sahayı boşaltmadı
Cumhuriyet’ten Sarp Sağkal’ın haberine göre, Tarım Orman-İş Sendikası, Kanadalı şirketin, maden ruhsatının iptal edilmesine karşın Çanakkele Kirazlı-Balaban alanını terk etmediğini duyurdu. Konuya ilişkin Orman Genel Müdürlüğü’ne (OGM) dilekçe yazan Genel Başkan Şükrü Durmuş, “Tarım Orman-İş’in ülke genelinde yürüteceği bir kampanya sonucu tamamının 2021 yılı içerisinde fidan dikimi yapılarak ağaçlandırılmasına talibiz” dedi. Tarım Orman-İş Sendikası, Çanakkele Kirazlı-Balaban’da 360 hektarlık alan için OGM’ye dilekçe yazdı. Tarım Orman-İş Başkanı Durmuş ve Genel Sekreteri Hüseyin Kozan imzalı dilekçede, bölgede maden işleten Kanadalı şirketin maden ruhsat süresinin uzatılmadığı ve izninin iptal edildiği anımsatıldı. Çanakkale ve Bayramiç Orman İşletme Müdürlükleri’nin “işgali görmezden gelerek suç işlediği” belirtilen dilekçede, sahanın boşaltılması için çağrı yapıldı. Dilekçede, “Maden şirketi tarafından tahrip edilen alanın sendikamız Tarım Orman-İş’in ülke genelinde yürüteceği bir kampanya sonucu tamamının 2021 yılı içerisinde fidan dikimi yapılarak ağaçlandırılmasına talibiz. Sahanın ağaçlandırılması işlemi için gerekli iznin verilmesini talep ediyoruz” denildi.
Bakanlık kampusuna güneş enerji santralı
Enerji Bakanlığı, bakanlık kampüsüne güneş elektrik santralı ve elektrik şarj istasyonu kurdu. Kampüs içindeki binaların elektrik ihtiyacının karşılanacağı santral ve istasyonun açılışı, Bakan Dönmez’in katıldığı törenle yapıldı. Dönmez, “7 binada 5 bin 29 metrekare çatı, 2 binada 165 metrekare cephe ve 353 metrekare otopark üstü olmak üzere toplam 5 bin 547 metrekarelik bir alana kuruldu. Çatı, cephe ve otopark alanında toplamda 2 bin 872 adet güneş paneli kullandık. Yemekhane, otopark, 4 bakanlık binası, kreş, sağlık tesisi, misafirhane, ısı merkezi ve TEİAŞ binalarını artık güneş enerjisiyle aydınlatacağız. Yerli ve temiz enerji kaynağıyla elektriğimizi sağlayacağız. Bugüne kadar 118 bin kilovat enerji ürettik. Kampüsümüzün yıllık elektrik ihtiyacının %17’sini buradan karşılayacağız. Tabii mevsim şartlarını da göz önüne alırsak bu oran bahar ve yaz aylarında %25’lere kadar çıkacak” dedi. Dönmez, “Her iki şarj istasyonumuzun kablo çıkışları hem Avrupa ve ABD menşeli hem de Uzakdoğu menşeli araçları şarj edebilecek şekilde yapıldı. Böylece şarj istasyonumuz dünyada üretilen bütün elektrikli araçların kullanımına uygun olacak” diye konuştu. Dönmez, “Lisanssız elektrik üretimi için Türkiye’de bütün şartları oluşturduk. Daha önce 1 megavat olan lisanssız elektrik üretim üst limitini 5 megavata yükselttik. Lisanssız üretim yapmak isteyen işletmelerimizin ya da vatandaşlarımızın lisans alma ya da şirket kurma zorunluluğunu kaldırdık. Böylece yatırımcılarımıza hızlı, bürokratik süreçlere takılmayan ve vergiden muaf bir statü kazandırmış olduk. Güneş enerjisinde lisanssız elektrik kurulu gücümüz 6 bin 184 megavatı geçti. Bir kez daha bütün vatandaşlarımıza ‘Kendi elektriğini, kendin üret’ çağrısı yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.