Hava sıcaklıklarında küresel ısınma nedeniyle meydana gelen artışlar, göçmen kuşları da etkiledi.
Hava sıcaklıklarında küresel ısınma nedeniyle meydana gelen artışlar, göçmen kuşları da etkiledi. Yapılan araştırma, artan sıcaklıklar nedeniyle kuşların göç stratejilerinde değişimler yaşandığını ortaya koydu. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ornitoloji Araştırmalar Merkezi görevlisi Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, 2002 yılından bu yana Kızılırmak Deltası ağırlıklı olmak üzere bölgede kuş halkalama çalışması yaptıklarını ve bu zamana kadar yaklaşık 180 türde 190 binden fazla kuş halkaladıklarını söyledi. Halkalama çalışmasıyla iklim değişikliğinin kuşlar üzerine etkilerini de gözlemlediklerini belirten Doç. Dr. Yavuz, yaptıkları tespitleri ve topladıkları verileri analiz ettiklerini de dile getirdi. Yavuz, “Biz bunların ne zaman geldiğini ne zaman gittikleri ve göç takvimlerinin nasıl değişkenlik gösterdiğini araştırıyoruz. Son yıllarda iklim değişiklikleri ile kuşların göç takvimlerinde değişiklikler gözlemliyoruz” diye konuştu. Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, “Küresel iklim değişikliği nedeniyle değişen hava şartları kuşların göç stratejilerini de etkiliyor. Bu da uzun vadede bunların göç döngü, takvim ve stratejilerine yansıyor. Birçok ülkede küresel iklim değişikliği nedeniyle göç eden türler göç etmemeye başladı. Bazı kuş türleri yerleşik duruma geçti. Bazı kuş türleri ise daha kısa mesafelerde göçlerini tamamlıyor. Son sekiz yıldır daha net göze çarpan değişimler var” dedi.
Akdeniz Havzası kritik seviyede
Akdeniz Koruma Derneği, Muğla’daki Gökova Körfezi’nin Akçapınar sahilinde 2018 yılından bu yana yılın her mevsimi kıyıdan katı atıkları toplayarak belirli kriterlere göre gruplandırıyor. 2018 yılında Akçapınar sahilinde plastik, tekstil, kağıt, odun, metal, cam, kauçuk olmak üzere altı farklı malzeme grubundan toplanan toplam atık miktarı 27 kilogram iken 2019 yılında bu miktar yaklaşık 3 kilograma kadar geriledi. Akdeniz Havzası, dünyada denizel atıklar konusunda kritik seviyede. Her geçen gün artan kirlilik, Akdeniz’in denizel atıklardan en çok etkilenen alanlardan biri olarak anılmasını beraberinde getiriyor. Bu durum, Akdeniz Havzası için bir dizi eylem planının oluşturulması gerekliliğini ortaya koyuyor. Akdeniz Koruma Derneği, bu planlama çalışmalarına ulusal ve uluslararası düzeyde katkı sunmak üzere Akçapınar Sahili’nde çalışıyor. Akdeniz Koruma Derneği Proje Yürütücüsü ve Ege Üniversitesi Hidrobiyoloji Anabilim Dalından Dr. Esra Öztürk Yiğit; ‘‘Denizel tür ve habitatlara karşı tehditlerden biri olan katı atıkların tür ve miktarlarını bilmek, çözüm önerileri üretmek adına çalışmalarımıza önemli katkılar sağlıyor. Ayrıca katı atıklar ülkeler arasında deniz aracılığıyla dip ve yüzey akıntılarıyla taşınması, atık sorununu ulusal olmaktan çıkarıyor. Bu nedenle “Çöpe Karşı Hareket” sloganıyla 2018 yılından bu yana Fransa, İtalya, Arnavutluk, Yunanistan’ın da aralarında olduğu 10 ülke ile birlikte çalışıyoruz. Son iki yıldır mevsimsel olarak toplayıp gruplandırdığımız çöplerin analizi ile hangi atık grubunun daha büyük kirletici olduğu ve ne şekilde engellenebileceğine yönelik veriler elde etmeyi amaçlıyoruz. Nitekim yapılan bilinçlendirme çalışmalarının ve bölgede devam eden etkili temizlik ile atık miktarı ilk yıla göre %90’dan fazla azalma gösterdi. Yayınlanan uluslararası son raporlarda ise Akçapınar kumsalı projeye katılan 22 kumsal arasında en temiz 9. kumsal oldu. Gönüllü katılım ile iki yıldır devam eden bu çalışma ile atıkların doğadan toplanmasından çok doğaya bırakılmaması, tek kullanımlık ürünlerin tercih edilmemesi büyük önem taşımakta" dedi. 2019 yılı boyunca en fazla toplanan atık türü pet şişeler ve sigara izmaritleri.
Fransa'da sıcaklıklar rekor kırıyor
Fransa’da kış aylarını yaşaması gereken pek çok şehirden 24-25 dereceleri bulan sıcaklık bildirimleri geliyor. Azor Adaları ve subtropik Atlantik’ten gelen sıcak hava dalgaları ülkede rekor sıcaklıklara yol açıyor. Her ne kadar sıcak hava dalgaları normal bir doğa olayı olsa da, iklim krizi nedeniyle bu değişimler çok daha yoğun olarak yaşanıyor. Science dergisine demeç veren meteoroloji uzmanı François Jobard, bunun 1900’den bu yana Şubat ayının ikinci en sıcak başlangıcına işaret eden “anormal bir olay” olduğunu söyledi. Jobard “Basitçe söylemek gerekirse, bunlar şubat ayında değil, haziran ayında görmeyi beklediğiniz sıcaklıklar” dedi. Tekil olayların küresel ısınmadan kaynaklandığını tespit etmek nispeten daha zor olduğunu söyleyen Jobard, sıcaklık artışlarının gezegen ısınmaya devam ettikçe daha yaygın görüleceğini söyledi.
PNAS - Amerika Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı‘nda yayınlanan araştırma Amazon yağmur ormanlarındaki yerli toprakların ve korunan alanların tropikal ormanlardan kaynaklanan tüm karbon emisyonlarının sadece yüzde 10’unu oluşturduğunu ortaya koydu. Reuters’ten Anastasia Moloney’in haberine göre araştırma 2003’ten 2016’ya kadar Amazon’un atmosfere net bir karbon salımı olduğunu gösterdi. Hem kayıplar hem de kazançlar birleştirildiğinde ortaya çıkan veriye göre bölge yaklaşık 1.290 milyon ton karbon saldı. ABD merkezli Woods Hole Araştırma Merkezi‘nden Wayne Walker, “Karbon açısından baktığımızda korunan toprakların ve yerli bölgelerin kayıplara, özellikle de ormansızlaşma ile ilişkili kayıplara karşı azaltımda muazzam bir iş çıkardığını” ancak ne yazık ki “Yasa dışı faaliyetler, madencilik ve ormansızlaşma, kuraklık ve orman yangınlarıyla ilişkili kayıplar bu bölgelerde de görülüyor” dedi.