Adrasan Koyu'na beton dökülmesin diye imza kampanyası başlatıldı

-
Aa
+
a
a
a

Antalya Kumluca'daki Adrasan Koyu’na yapılması planlanan gezi teknesi yanaşma ve barınma yeri için, alana 13 bin 300 metreküp beton döküleceği haberleri üzerine Change.org'da imza kampanyası başlatıldı.

Fotoğraf: Change.org
Gezegenin Geleceği: 3 Ocak 2020
 

Gezegenin Geleceği: 3 Ocak 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Antalya Kumluca'daki Adrasan Koyu’na yapılması planlanan gezi teknesi yanaşma ve barınma yeri için, alana 13 bin 300 metreküp beton döküleceği haberleri üzerine Ertunç Ergüneş bir kampanya başlattı. Change.org/AdrasanKoyu adresinden ulaşılabilen kampanya, bir doğa mirasının daha  beton savaşına yenik düşmemesini amaçlıyor. Proje ile yaklaşık 20 milyon lira harcanarak, koya 268 bin 500 ton taş ve 13 bin 300 metreküp beton dökülecek. Change.org’daki kampanyayı başlatan Ertunç Ergüneş, tüm bunların oluşturacağı tehdide şu ifadelerle dikkat çekiyor: “Tüm hızıyla kirlenmeye devam etmekte olan denizimiz bu yapılaşmalarla daha da  kirlenmeye devam edecek, deniz canlılarımızın nesli tükenme tehlikesi ile burun buruna gelecek. Türkiye'nin maldivleri diye anılan, maviyle yeşilin aşkla buluştuğu Adrasan koyunda doğa yerini betona bırakacak. Görevimiz bu yapılanlara duyarsız kalmamak” Kampanyaya Change.org/AdrasanKoyu adresinde sürüyor.

Beş santral mühürlendi

Daha önce bu programda sıkça yer verdiğimiz bir kampanyayla ilgili yeni bir haberimiz var. Bildiğiniz gibi, Change.org/TemizHavaHaktir adresinde süren kampanyaya 100 binin üzerinde kişi imza vermiş ve kömürlü termik santrallere çevreyi kirletme izni veren yasa tasarısı iptal edilmişti. Önceki gün Çevre ve Şehircilik Bakanı çevre yatırımlarını tamamlamamış beş termik santralin mühürlendiğini açıkladı. Bu kampanyayı Tema Vakfı Zonguldak İl Temsilciliği’yle birlikte yürüten kurumlardan biri olan Temiz Hava Hakkı Platformu, bu açıklamayı değerlendirdi ve haberlerin temiz hava hakkını savunan binlerce kişi tarafından sevinçle karşılandığını açıkladı.Temiz Hava Hakkı Platformu, değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi: “Yeni yılın ilk günü itibarıyla çevre mevzuatında belirtilen yatırımlarını yapmamış beş santralin mühürlenmesi çok sevindirici. Temiz hava, su ve gıdaya erişim için, geçici olarak kapatılan santrallerin çevre yatırımları yapılmış gibi gösterilerek kısa süre sonra açılmasını değil; gerçekten halk sağlığına zarar vermelerini engelleyecek yatırımların tamamlanmasını talep ediyoruz. Bu süreçte, Türkiye'nin de artık kömür ve diğer fosil yakıtları terk eden diğer ülkelerde olduğu gibi enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili yatırımlarına hız vererek, kimsenin işsiz kalıp zarar görmeyeceği bir adil geçiş planlaması gerektiği de aşikar.”  Temiz Hava Hakkı Platformu, bu açıklamayla birlikte yeni yılda temiz hava için yönetmelik çağrısı yaptı. Türkiye’de hava kirliliği kaynaklı sağlık sorunlarına en fazla neden olan kirletici PM2.5 adlı partikül maddeler için bir ulusal sınır değer olmadığına dikkat çeken platform, 2020 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan şu talepte bulunuyor: PM2.5 kirleticisi tüm illerde ölçülmeli ve ulusal sınır değerleri içeren bir mevzuat yayınlanmalı. 

Mermer ocağına karşı imza kampanyası

Gizem Bolluk’un başlattığı kampanya İzmir’in Özdere ilçesinde yapılması planlanan mermer ocağına karşı çıkıyor. Change.org/Ozdere adresindeki kampanyada Gizem Bolluk, mermer ocağının yapılmasına neden karşı olduğunu madde madde açıklıyor: “1. Özdere, İzmir'in Menderes ilçesinin onaylı tek turizm bölgesi. 2. Mavi bayraklı plajlarıyla doğanın ve denizin buluştuğu turizm bölgesi. 3. Ruhsat talep edilen bölge ormanlarla kaplı. 4. Verimli topraklarıyla dünyaca ünlü satsuma mandalinasının yetiştiği Özdere’de turuncu renge mavi ve yeşilin binbir tonu eşlik ediyor. Mermer ocağının yapılışı, bölgenin doğal güzelliğini tamamen mahvedecek. 5. Bu bölge mandalina üretiminin yanı sıra zeytin ve zeytinyağı üretiminde de çok önemli bir konumda ve zeytin bahçeleriyle kaplı. 6. Ayrıca Devlet Su İşleri'nin Cumhuriyet Mahallesi göleti, yapılması planlanan mermer ocağına 2,5 km mesafede. Yer altı sularına ve gölete de zarar gelmesinden endişeliyiz. 7. En eski yerleşimin 7 bin yıl öncesine dek uzandığı Özdere bölgesi, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Geçmişte Kasura, Dioshieron ve Kesre isimleriyle bilinen bölge, 1960’lı yıllarda Özdere adını aldı. 8. Günümüzde tatilcilerin gözde merkezlerinden biri olan Özdere, Ahmetbeyli ile birlikte 30 kilometreyi bulan sahil şeridindeki mavi bayraklı plajları, birbirinden güzel koyları, mavinin yeşille bütünleştiği doğası ve iklimiyle görülmeye değer güzellikte. 9. Özdere Klaros, Kolophon ve Notion’un yanı sıra Adnan Menderes Havaalanı, Selçuk Efes Havaalanı ve Kuşadası’na yakınlığı nedeniyle de bir cazibe merkezi. 10. Oteller bölgesi olarak da bilinen Özdere'de 4 tane 5 yıldızlı otel başta olmak üzere, otel, motel apart vs ile yazın nüfusunda ciddi artış oluyor. Gerek tarımı, gerek yerli halkın sağlığını, gerek turizmi etkileyecek olması nedeniyle Özdere'ye mermer ocağı yapılmasını istemiyoruz.” İsterseniz Change.org/Ozdere adresini ziyaret ederek imzanızı ekleyebilirsiniz.