Balıkesir'in Edremit ilçesindeki Kazdağı Milli Parkı Şefliği, Kazdağları'nda ilk defa tespit edilen bir tür hakkında bilgilendirme yaptı.
Dünya Kupası’na 2022 yılında ev sahipliği yapmaya hazırlanan Katar, küresel ısınmanın etkisiyle her yıl artan sıcaklıklarla mücadele etmek için sokaklara klima yerleştiriyor. Yaz aylarında sıcaklığın 46 dereceyi bulduğu Katar’da çoğu kapalı alanda dahi klima olmadan yaşamak mümkün değil. Euronews’ten Enis Günaydın’ın haberine göre, buna ek olarak Dünya Kupası hazırlıkları kapsamında stadyumlara da klima koyan Katar, yayaların yoğun bulunduğu açık alanlara da benzer uygulama yapacağını açıkladı. Şehirlerdeki sokakların yanı sıra açık hava pazarlarına yerleştirilecek klimalarla Katarlılar, aşırı sıcaklarda dahi dışarı çıkabilecek. Her ne kadar iklim krizi tüm ülkeleri tehdit etse de, dünya çapında yükselen sıcaklıklar Katar’da çok daha fazla hissediliyor. The Washington Post’a konuşan Katar Çevre ve Enerji Araştırma Enstitüsü’nden Muhammed Eyüp, küresel olarak ortalama 2 derecelik artışın dahi Orta Doğu’da büyük bir etkiye neden olacağını ifade ediyor. Eyüp, “Zaten sıcak olan bu bölgede 4 ila 6 derecelik artışlardan bahsediyoruz. Bunun halkın sağlık ve verimini nasıl etkileyeceğini araştırıyoruz.” açıklamasını yapıyor. Katar’da yaşayan nüfusun tehdit eden bir diğer olgu da yüksek nem oranları. Açık alanlara yerleştirilecek klimalar, nem oranlarını da düşürebilecek. Dünya Bankası verilerine göre kişi başı karbon salımının en yüksek olduğu ülke Katar. Bunun yanında sokaklara konulacak klimalar için de kullanılan enerjinin yenilenemez kaynaklardan elde edilmesi bekleniyor. Ayrıca klimanın bir taraftan soğuk üfleyebilmesi için başka bir alana sıcağı aktarması gerekiyor. Bu, yeni proje sayesinde Katar’da şehirler soğurken, şehir dışındaki kısımların daha da ısınabileceği anlamına geliyor.
Kopenhag merkezli bir bira üreticisi, sürdürülebilir kaynaklı ağaç liflerinden yapılan ilk kağıt bira şişesini duyurdu. Bira üretiminde sıfır karbon emisyonu elde etmeye çalışan firma, bu malzemeden yapılan bira şişelerini geliştirmeyi planlıyor. İki prototipi duyuran marka, şişelerin geri dönüşüme tamamen uygun olduğunu ve iç bariyerler sayesinde sıvıyı güvenle taşıyabileceğini söyledi. Öte yandan, söz konusu iç bariyerlerin polimerden yapıldığı açıklandı. Polimer, moleküllerin ortak bağ kurarak oluşturdurdukları yapıya, yani plastik maddelere deniyor. Ancak şirket, hiç polimer kullanmadan, tamamen biyolojik malzemelerle hazırlanacak şişeler üretmeyi de hedeflediğini ifade etti. Söz konusu prototipler, şirketin bira fabrikalarında sıfır karbon salımına ulaşma hedefinin bir parçası. Marka ayrıca, 2030’a kadar değer zincirindeki karbon ayak izini yüzde 30 azaltmayı amaçlıyor.
Ekolojik felaket, bilim insanlarının ruh sağlığına zarar veriyor; üst düzey araştırmacılar bu alanda çalışanların desteklenmesi ve “ağlamalarına izin verilmesi” gerektiğini söylüyor. Önde gelen araştırmacılar, birçok bilim insanının ekolojik krize dair “yoğun bir keder” yaşadığını ve bu duygusal travmayı göz ardı etmenin büyük riskleri olduğunu söyleyen bir açık mektup yayımladı. Science adlı akademik yayında yer bulan mektup, akademik kurumları bilim insanlarını desteklemeye ve ekolojik kederlerini profesyonelce ele almasına izin vermeye çağırıyor.
1901 yılından bu yana meydana gelen 33 El Nino‘yu inceleyen Hawaii Üniversitesi’nden bilim insanları, Büyük Okyanus‘un Ekvator bölgesini ısıtan ve yerküre çapında ekstrem hava koşullarını tetikleyen El Nino’ların, 1970’lerden bu yana sıcak sularda daha batıda oluştuğunu ve bu durumun, El Nino güney salınımlarını güçlendirdiğini gözlemledi. Uzmanlar, güçlü El Nino’ların, Avustralya ve Hindistan gibi ülkelerde kuraklığa, Kaliforniya gibi yerlerde de sellere zemin hazırlayabileceğine işaret etti. Ayrıca, araştırma ekibinin lideri Bin Wang, dünyada yeni ortalama sıcaklık rekorlarının kırıldığı 1982, 1997 ve 2015’deki üç “süper” El Nino’nun batıda başladığına dikkati çekti. El Nino sırasında Büyük Okyanus’ta daha fazla, Atlas Okyanusu‘nda ise daha az kasırga meydana geliyor. Birleşmiş Milletler’in yaptığı bir araştırmaya göre, 1997-1998 yıllarında etkili olan ve en az 32 milyar dolarlık zarara yol açan El Nino nedeniyle binlerce kişi, fırtına, sıcak hava dalgaları, sel ve kuraklık yüzünden yaşamını yitirdi.
Balıkesir'in Edremit ilçesindeki Kazdağı Milli Parkı Şefliği, Kazdağları'nda ilk defa tespit edilen bir tür hakkında bilgilendirme yaptı. "Koni başlı çekirge, bilim kurgu filminden fırlamış gibi" başlığı ile sosyal medyada yapılan paylaşımda şunlar söylendi: "Dünyada biyologlar tarafından yaklaşık 1,5 milyon tür tanımlanıp isimlendirilmiş. Bunların 280.000'den fazlası bitki, yaklaşık 50.000'i omurgalı ve 750.000'den fazlası böcek. Her yıl bu listeye yeni türler eklenmekte. Toplam canlı çeşitliliğinin 5 milyon ile 30 milyon tür arasında olduğu tahmin edilmekte. Daridere, tabiat parkımızda ilk kayıt olarak Kazdağı Milli Parklar Şefliği personellerinden Veteriner Hekim Ertan Şenol tarafından görüntülenen ve Dr. Tuba Öncül Abacıgil hocamız tarafından teşhis edilen koni başlı çekirge, IUCN Kırmızı Liste Sınıfları ve Ölçütlerinde yer almakta."