Utah ve Koç Üniversiteleri öğretim üyesi, KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, dernek olarak Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü izniyle "Doğu Anadolu Bölgesi Yırtıcı Memelilerinin Araştırılması ve Korunması Projesi" kapsamında önemli bir keşfe imza attıklarını söyledi.
WWF’in Blue Panda yelkenlisi, “daha iyi korunan bir Akdeniz” fikrinden hareketle çıktığı yolda, Türkiye ziyareti çerçevesindeki İstanbul etkinliklerini tamamlayarak İzmir’e yelken açtı. Blue Panda, İstanbul’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Sıfır Atık ve Atık İşleme Dairesi, belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve halka yönelik etkinlikler düzenleyerek #PlastiksizDenizler için imza toplandı. Blue Panda yelkenlisinin Büyükada ziyareti çerçevesinde WWF-Türkiye, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Adalar Belediyesi işbirliği ile “İstanbul’un Adaları Sıfır Atık Uygulama Bölgesi” projesi için protokol imzalandı. Proje ile Adalar’ın atık yönetiminin iyileştirilmesi, plastik kirliliğinin yok edilmesi ve sağlıklı bir deniz ekosistemi oluşturulması hedefleniyor. Yelkenli ayrıca İstanbul Adaları’nın denizel zenginlikleri konusunda farkındalık yaratmaya yönelik etkinliklere ev sahipliği yaptı. Neandros Adası çevresinin acilen ''deniz koruma alanı ilan edilmesi” talep edildi. Blue Panda’nın İstanbul ziyareti boyunca plastik kirliğine karşı etkinlikler düzenlendi. Atık yoğun bir sektör olan yeme içme sektörü de Blue Panda’nın İstanbul gündeminde yer aldı. WWF-Türkiye ve Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği Blue Panda’da restoranlara yönelik bir atık azaltma girişimi başlattı. Yelkenli İstanbul’da bulunduğu sürece Marmara Denizi ve İstanbul Boğazı’nda yunus gözlemlerine de ev sahipliği yaptı. Blue Panda, İstanbul etkinliklerinin son gününde “Plastiksiz Denizler” için İstanbul Boğazı’nda yelken açtı. Blue Panda Yelkenlisi, 4 Ekim Cuma günü İzmir’e ulaşacak. Plastiksiz denizler için destek toplayacak olan tekne saat 09.00 – 15.00 arasında Pasaport Rıhtım’da ziyarete açık olacak. Yelkenli İzmir’in ardından Kaş’a yelken açarak 11 Ekim’de Kaş’a ulaşacak.
Utah ve Koç Üniversiteleri öğretim üyesi, KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dernek olarak Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü izniyle "Doğu Anadolu Bölgesi Yırtıcı Memelilerinin Araştırılması ve Korunması Projesi" kapsamında önemli bir keşfe imza attıklarını söyledi. Şekercioğlu, şöyle konuştu: "Bölgede 2016 yılından beri fotokapanlarımız 100 bin kareden fazla fotoğraf çekti. Sarıkamış ormanlarında farklı memeli türlerini bu sayede tespit ettik. Bu türler arasında geçen kış alanda bıraktığımız foto ve video kapanların birinde Türkiye’de daha önce hiç kaydedilmemiş bir Uzak Doğu türü olan Rakun Köpeği'nin videosunu kaydettik" dedi. Kürkü için yetiştirilen bu türün istilası pek de iyi haber omayabilir. Araştırmalar sürüyor.''
Kuzey Doğa Derneği’nden bir haberde bu sefer Kars'ın Sarıkamış ilçesinde bir bozayının demiryolu üzerinde ölü bulunduğu bildiriliyor. Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ormanlık alan yakınında bulunan ve bozayılara hazır besin kaynağı sunan çöplüğün yaban hayvanları için tehdit oluşturduğunu söyledi. Çoban, "Yaban hayvanlara zarar vermemek için bu çöplüğün rehabilitesi ve kademeli olarak kapatılması gerekiyor. Dernek olarak ilgili kurumları bilgilendirdik. Buradan özellikle bu hattan geçen tren makinistlerimizden rica ediyorum. Çöplüğün içerisinden geçerken çok yavaş ve dikkatli olalım, siren çalarak ayıların hattan uzaklaşmalarını sağlayalım" dedi.
BBC Türkçe’nin haberinde Amery sahanlığından dev bir buzul koptu. Antarktika’nın en büyük üçüncü buzul sahanlığı olan Amery, kıtanın doğusunda bulunuyor. Scripps Enstitüsü’nden Okyanus bilimci Helen Fricker, bu olayın küresel ısınma ile bağlantılı olmadığını vurguluyor ve “Antarktika’nın geleceği hakkında elbette endişeli olmalıyız. Ancak bu olay nedeniyle paniğe kapılmaya gerek yok” diyor. Buzulların okyanustaki dengelerini sağlamak adına periyodik olarak kopuşlar yaşadığını vurgulayan Fricker, son kopuşun kısa sürede tetiklenen bir gelişme değil, on yıllardır devam eden bir sürecin sonucu olduğunu ifade etti.
DHA'nın haberine göre, Cumhuriyet Mahallesi Gencelli sahili üzerinde evi bulunanlar, 25 Eylül'de denizden ağır koku almaya başladı. Mahalle sakinleri, dayanılmaz olduğu belirtilen kokunun kaynağının araştırılması için belediyelere, Sahil Güvenlik ekibine, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne ihbarda bulundu. Yapılan incelemenin ardından kirliliğin, gemilerden değil bölgedeki sanayi tesisinin atık havuzunun ani ve aşırı yoğunlukta yağan yağmurun etkisiyle taşması sonucu meydana geldiği ve denize petrol sızdığı belirlendi. Bunun üzerine CHP İlçe Örgütü, Foça Belediye Başkanlığı, Foça Kent Konseyi ve bir grup çevreci, adliyeye gidip, sorumluların bulunması için suç duyurusunda bulundu. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri ise yüklenici firma aracılığı ile bölgede temizlik çalışması yaptı. Kirliliğin temizlenmesi için 100 kişilik ekip, sahile bulaşan atıklar toplamaya başladı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce kirliliğe neden olan firma hakkında 144 bin liralık para cezası kesildiği öğrenildi. Gencelli Cumhuriyet Mahallesi'nin muhtarı Fatih Mol, çevre kirliliğinin üzüntü verdiğini belirterek, "Sahillerimizde 1 yıl arayla 2'nci kez yaşanan bu felaket, bölge halkımızı üzmüştür. Sanayileşmenin göbeğinde kalan Gencelli'nin artık gözden çıkarıldığını düşünmeye başladık. Temiz havası ve sakinliğiyle tercih edilen bölgemiz, büyük bir tehdit altında. Çevre kirliliği konusunda daha hassas davranılmasını bekliyoruz. Yapılan temizlik çalışmalarıyla umuyoruz ki denizimiz en kısa sürede eski haline döner. Burada yaşayan insanlar olarak önleyici tedbirler alınmasını, yetkililerin gerekli önlemleri almasını istiyoruz" dedi.