Fransa ve Almanya'da grevler

Dünya Basınından
-
Aa
+
a
a
a

15 Kasım 2007Kayhan Karaca

Beklendiği gibi, tren seferleri grevden olumsuz etkilendi. Ortalama her 4 trenden 1’i sefere çıkmadı. Fransa’da şehirlerarası ulaşım büyük ölçüde trenlerle yapıldığı için, grev milyonlarca kişinin hayatını doğrudan etkilemekte. Kısa adı SNCF olan Devlet Demiryolları Kurumu çalışanlarının en az yüzde 60’ının greve katıldığı bildiriliyor.

Günde 2 milyondan fazla kişinin kullandığı Paris metrosunda da şu anda her 5 metrodan 1’i çalışıyor. Paris banliyö trenleri ve belediye otobüslerinde de durum büyük ölçüde aynı. Özellikle akşam iş çıkışında büyük kentlerin çevre yollarında ve garlarında uzun kuyruklar yaşanması bekleniyor. Trafik Genel Müdürülüğü sabah saatlerinde ülkedeki otoyollarda toplam 300 km’yi aşan kuyruklar oluştuğunu duyurdu. Grev, hükümetin, 19’uncu yüzyılın sonlarından bu yana avantajlı emeklilik hakkına sahip bazı iş sektörleri için hazırlamakta olduğu emeklilik reformu projesini protesto amacıyla düzenleniyor. Bu proje çerçevesinde, söz konusu sektörlerde çalışanların emeklilik primi ödeme süresi 37,5 yıldan 40 yıla çıkarılmak isteniyor. Sendikalar prim ödeme süresinin uzatılmasına karşılar. Sağcı hükümetler 1995’ten bu yana emeklilik sistemini reforme etmeyi iki kez denemişler ancak başaramamışlardı.

Greve; Elektrik ve Gaz idareleri çalışanları, bazı öğrenci sendikaları ve sol muhalafet partileri de destek vermekte. Kısa adı EDF olan Elektrik İdaresi Kurumu’nun grev yapan çalışanlarının bugün büyük kentlerdeki bazı semtlerde elektrikleri aralıklı biçimde kesecekleri söyleniyor. EDF çalışanlarının özellikle iktidar partisinin il ve ilçe teşkilatlarının bulunduğu semtleri hedef alacakları belirtilmekte. EDF grevcilerinin, elektrik faturasını ödeyemedikleri için elektrikleri kesik olan bazı abonelere elektrik verecekleri de söylenmekte. Kamuoyu anketleri ise grevciler açısından pek parlak değil. Anketler halkın yaklaşık yüzde 60’ının grevi meşru bulmadığını gösteriyor. Buna rağmen, daha düne kadar sendikalarla müzakere etmeyeceğini söyleyen hükümet, öğle saatlerinde bir açıklama yaptı ve sendikaların önerdiği şekilde, “hükümet-sendikalar-şirketler” üçlüsünün masaya oturmasını kabul ettiğini duyurdu. ALMANYA’DA MAKİNİSTLERİN GREVİ BAŞLADIAlman Makinistler Sendikası’nın sözcüsü de, bugün Frankfurt kentinde yaptığı açıklamada, grevin 62 saat süreceğini bildirdi. Makinistler, yolcu tren seferlerinde de yarın 48 saatlik grev başlatacak.GDL, makinistler için toplu sözleşme hazırlanmasını ve ücretlerin yüzde 31’e varan oranlarda artırılmasını talep ediyor.

http://www.ntvmsnbc.com/news/426266.asp