Uganda son yıllarda HIV/AIDS ile etkin şekilde mücadele etti |
8 Ekim 2007
Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni'nin açılışını yaptığı özel sektöre ait fabrikanın ilk tedavi paketlerini Ocak ayında üretmiş olması umuluyor.
Uganda Sağlık Bakanı Doktor Stephen Malinga, BBC'ye açıklamasında bu proje sayesinde, HIV tedavisinde kullanılan ilaçların daha ucuza üretilebileceğini ve hastalara daha düzenli şekilde tedarik edilebileceğini söyledi.
Üretimin Afrika'da yapılması ile ihracattan kaynaklanan ek maliyetlerin giderilmesi hedefleniyor.
Başkent Kampala'daki fabrika, Kenya ve Nijerya'daki benzer ilaç fabrikalarının aksine, HIV tedavisinde kullanılan üçlü tedavi ilaçlarının hepsini birden üretecek. Fabrikada ayrıca sıtmaya karşı etkili ilaçlar da üretilecek.
Uganda, HIV/AIDS'e karşı kıtada en başarılı kampanyaları yürüten ülkelerden biri olarak övgüyle anılıyordu. 1990'larda Uganda'da HIV yayılmasında yüzde 30 artış görülürken, başarılı bir kampanya ile bu rakamlar tek haneye geriledi.
Ancak Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, tedaviye ihtiyaç duyan Ugandalıların sadece yüzde 41'i tedavi ediliyor.
Afrika'nın orta ve güney kesimleri, HIV ve sıtmanın dünyada en yaygın görüldüğü bölgeler.
Afrika ülkeleri, maliyetleri düşürmek için şimdiye dek büyük firmaların ürettiği ilaçların, Hindistan'da yapılan ucuz muadillerine başvuruyordu.
Ancak Hindistan'ın 2005'te patent yasalarını sıkılaştırması ardından yeni ilaçların kopyalanması ihtimali azaldı.
Kampala'daki fabrikanın ortaklarından olan Hintli ilaç şirketi Cipla, ilaçları buradan diğer Afrika ülkelerine de satmayı hedefliyor.
Güney Afrika, Gana, Tanzanya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Etiyopya da ilaçları kendi ülkelerinde üretebilmek için çalışmaları sürdürüyor.
Yardım kuruluşu yetkilileri, bir sonraki hedefin ise ilaçları sağlam bir dağıtım sistemi ile tüm ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak olduğunu söylüyorlar.
http://www.bbc.co.uk/turkish/news/story/2007/10/071008_uganda.shtml