BAĞDAT - ABD işgalinin üzerinden geçen dört yıla karşın Irak'ta tüm yeniden inşa girişimleri yerinde sayarken, Iraklılar başkent Bağdat'ta inşa edilen Vatikan büyüklüğündeki 600 milyon dolarlık dev Amerikan büyükelçiliğinin zamanında ve bütçeye uygun bitirilmesini 'sinirle' izliyor. Iraklılar, cehennem sıcağında susuz ve elektriksiz yaşarken, Bush yönetiminin Dicle Nehri kıyısında 420 dönümlük araziye kurduğu 'dünyanın en büyük elçilik kompleksi'nde yok yok ve neredeyse kale içinde kale gibi.
'Haçlı kaleleri gibi' Yeşil Hat'taki elçiliği, etrafını çevreleyen duvarlar sayesinde dışarıdan görmeye imkân yok. Olası saldırılara karşı normalden 2.5 kat daha dayanıklı inşa edilen kompleksin, kendi su tesisatı, elektrik santralı ve kanalizasyon ağı var. Ayrıca 1000 kadar personelin rahatı için okul, alışveriş merkezi, yüzme havuzu, tenis kortları, basketbol sahaları, sinema, restoranlar, spor ve güzellik salonu gibi tesisler de cabası. Iraklılar, Amerikalıların kendilerini 'takmamasının' simgesi gördükleri binaya öfkeli. Bir Iraklı, "Halk çok kızgın. Bina, Iraklılar değil Amerikalılar için" derken, kompleksi tek eleştiren de Iraklılar değil. Elçilik mimarisi uzmanı Jane Loeffler, Foreign Policy'ye yazdığı makalede, kompleksi 'ABD'nin kendini dünyadan tecridi ile Irak'ın geleceğinden umudunu kesmesinin simgesi' diye niteleyip şu eleştiriyi yaptı: 'Duvarla çevrilerek Bağdat'la ilişkisi kesilen elçilik, eskiden Ortadoğu'daki Haçlı kalelerini andırıyor. Elçilikler, halkla etkileşimi geliştirmeye uygun tasarlanır. Ama burada, ABD'li diplomatlar teknik olarak Irak'ta olsalar da, Washington'da bile sayılabilirler. ABD, Irak'ın geleceğine güvenini dile getiriyor. Ama Iraklılara hiç güven duymayan ve geleceklerine dair umut beslemeyen bir elçilik yaptı. Süren şiddet karşısında uzun dönemli mevcudiyetini sağlayacak kale inşa etti." Bush yönetimi yetkilileriyse eleştirilere kulak tıkıyor. Örneğin üst düzey bir yetkilinin yorumu şu: "Bağdat Büyükelçiliği'nin büyüklüğü, Irak'la uzun dönemli güçlü ilişki umudumuzu yansıtıyor. Elçilik elbette kale gibi. Günümüzde hangisi değil ki. Bu, çağdaş dünyanın üzücü bir gerçeği."
Maliki Suudilere çattı Öte yandan Irak'ta ağustosta sivil kurban sayısı tekrar çıkışa geçerken, en az 1771 sivilin öldüğü belirtildi. Şii Başbakan Nuri Maliki ise rakip Şii milis güçleri Mehdi Ordusu ile Bedir Tugayları'nın kapışması yüzünden hafta başı Kerbela'da çıkan çatışmalardan Sünni din adamları ile onları destekleyen Suudi yetkilileri sorumlu tuttu. Şiilerle Sünnilerse Finlandiya'da eski Devlet Başkanı Marti Ahtisaari'nin başkanlığını yaptığı Kriz Yönetim İnisiyatifi'nin ev sahipliğinde gizli barış semineri için toplandı. (Times, afp)