18 Aralık 2006
Yağış olmaması nedeniyle barajlarda su seviyelerinin düşmesine karşın, tarımsal üretim açısından, mevcut durumun, özellikle buğday üretimine yönelik olumsuz etkisinin olmadığı belirtiliyor.
Devlet Meteoroloji İşleri (DMİ) Genel Müdürlüğü zirai meteoroloji verilerine göre, 1 Ekim'de başlayan 2006-2007 tarım takvimi döneminde, son iki aydaki, yağışlar normalin ve geçen yılın üzerinde gerçekleşti.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı uzmanları da, özellikle buğdayın gelişim dönemi olmaması nedeniyle suya ihtiyaç duymadığını belirtirken, ''son günlerdeki yağış azlığının gelecek yılın verim ve üretimini etkileyeceğini'' söylemek için henüz erken olduğunu vurguladılar.
DMİ zirai meteoroloji verilerine göre, 1 Ekim-30 Kasım günleri arasında kümülatif yağışlar genel olarak normalinden ve geçen yıl yağışından fazla oldu. Kümülatif yağış ortalaması 173,0 mm olurken, 126,8 mm'lik normal ve 156 mm'lik geçen yılki yağış seviyesinin üzerinde gerçekleşti.
Kümülatif yağışlarda normale göre yüzde 36,4 geçen yıla göre de yüzde 10,9 artış görüldü.
Marmara Bölgesi'nde kümülatif yağışlar, Bursa, Kocaeli, Lüleburgaz ve Şile'de normali civarında; diğer merkezlerde normalinden az oldu.
Ege Bölgesi'nde Akhisar, Dikili ve Edremit'te normalinden az kümülatif yağış, Denizli, Manisa, Milas, Simav ve Uşak'ta normali civarında; diğer merkezlerde normalinden fazla yağış gerçekleşti. Kütahya ve Muğla geçen yıldan fazla yağış, Afyon, Emirdağ, İzmir, Manisa, Salihli ve Uşak geçen yılki kadar, diğer merkezlerde geçen yıldan az yağış aldı.
Akdeniz Bölgesi'nde tüm merkezler; normalinden ve geçen yılın yağışından fazla yağış aldı.
İç Anadolu Bölgesi'nde Aksaray, Ankara, Cihanbeyli, Sivrihisar ve Yozgat geçen yıldan az yağış alırken, Kangal, Karapınar ve Konya?da geçen yılki kadar, diğer merkezler geçen yıldan fazla yağış oldu.
Karadeniz Bölgesi'nde, Artvin, Bayburt, Gümüşhane, Rize, Tokat, Tortum ve Trabzon normalinden fazla; Akçakoca, Bolu, Çorum ve Samsun normalinden az; diğer merkezler normali civarında yağış aldı.
Doğu Anadolu Bölgesi'nde Van'da normali civarında; diğer merkezlerde normalinden fazla yağış oldu. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise Şanlıurfa'da normali civarında; diğer merkezlerde normalinden fazla yağış tespit edildi.
Zirai meteoroloji açısından tarım takvimi 1 Ekim'de başlıyor. Buğday kuru şartlarda, sulama yapılmadan üretildiği için yağışlar verim ve üretimde etkili oluyor. Ancak, Ekim'de veya daha geç ekilen buğdayların henüz gelişme döneminde olmadığı için suya ihtiyacı bulunmadığı vurgulanıyor.