Yağmur Yıldırım
Yelta Köm Berlin'den haberleri ve şehirdeki koronavirüs önlemlerini aktarıyor.
Üretken mimar Cengiz Bektaş'ı 20 Mart'ta kaybettik. Kendisinin SALT Araştırma'ya devredilen arşivi üzerinde çalışmalar devam ediyor.
Salgınlar 19. yüzyıldan bugüne dünyada ve Türkiye'de kentlerin planlamasını nasıl değiştirdi: Gizem Kıygı'yla söyleşimizin ikinci bölümü yayında.
Hrant Dink Vakfı'ndan Nayat Karaköse ve Neslihan Koyuncu ile Agos gazetesinin eski yerinde açılan 23,5 Hafıza Mekanı'nı konuştuk.
Trend tahmini uzmanı Li Edelkoort'a göre koronavirüs salgını alışkanlıklarımızı değiştirmemiz, emek koşullarını yeniden örgütlememiz, bilgiyi üretme ve yayma biçimlerinin yeni yollarını bulmamız için bir "umut".
Antropolog Ümit Hamlacıbaşı ile Bozcaada, adada gündelik yaşam ve kültür, Bozcaadalı kadınlarla birlikte adanın 500 yıllık tariflerini araştırarak hazırladığı Kala Afiyet kitabını konuşuyoruz.
Hrant Dink Vakfı'ndan Rudi Sayat Pulatyan, KarDes Çokkültürlü Hafıza Turları mobil uygulamasını anlatıyor.
"Çocuk dostu şehirlerin peşinde" olan sivil inisiyatif Şehir Dedektifi'nden Gizem Kıygı, Emir Küçük ve Tolgahan Akbulut konuğumuz. Şehir Dedektifi'nin ilk yayını olan Çocuklar İçin Beyoğlu Haritası geçtiğimiz ay çıktı.
SALT Araştırma ve Programlar direktörü Meriç Öner, SALT Beyoğlu'nda açılan "Bauhaus Imaginista: Uzaklarda.
"Melankoli mekanizması, kayıpla başa çıkamama, kaybetmeyi bilmeme, kaybı kabullenememe sonucu kaybı 'içine almak', egoya ait kılmak, onunla özdeşleşmek olarak işler." Dr.
2019 yılında mimarlık ve kent gündeminde ne oldu, Türkiye'de ve dünyada ne tartışıldı? Konuğumuz Prof. Dr. Zuhal Ulusoy ile geçtiğimiz yılın izlerini paylaştık.
"Bir Meydan Öyküsü: Beyazıt" kitabının yazarı mimar Sevince Bayrak ile Beyazıt Meydanı'nın hikâyesini konuştuk. Bayrak'ın doktora tez çalışmasından geliştirdiği kitap, 2019 yılı sonbaharında Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'ndan yayımlandı.
Sanat ve Tasarım Fakültesi birinci sınıf öğrencilerinin hazırlayıp seslendirdikleri, tasarım, kent ve gündelik hayatla ilgili radyo tiyatroları bu programda.
Konuğumuz Mimarlıkta Dayanışmacı Taban Hareketi'nden Aynur Savaş Uluğtuğ ve Eren Onur.
Yılın ilk programında konuğumuz Açık Mimarlık'ın eski programcılarından Volkan Taşkın. Kendisiyle 2000'li ve 2010'lu yıllarda mimarlıkta kırılmalar ve yönelmeler, 2020'li yıllardaki muhtemel değişimler ve aciliyetler üzerine tartışıyoruz.
Gelecek 5. İstanbul Tasarım Bienali'nin başlığı ve detayları, 10 Aralık tarihinde gerçekleşen bir basın toplantısı ile duyuruldu.
Dört Ayaklı Şehir girişiminden Mine Yıldırım ile dört ayaklı İstanbullular'ı odağına alan iki programlık bir seri gerçekleştiriyoruz. İlk programda 19.-20.
Dört Ayaklı Şehir girişiminden Mine Yıldırım ile dört ayaklı İstanbullular'ı odağına alan iki programlık bir seri gerçekleştiriyoruz. İlk programda 19.-20.
Konuğumuz antropolog ve yazar Dr. Ümit Hamlacıbaşı ile bir duyumsama mekânı olarak Kapalıçarşı’yı ve gerçekleştirdiği “duyusal yürüyüş”leri konuştuk. Hamlacıbaşı için duyusal yürüyüşler, mekânı farklı duyusal deneyimlerin dahil olduğu bir “uz alanı” olarak algılamayı sağlıyor.
40 yaş altındaki mimarların birer projeleri ile başvurdukları Genç Mimarlar Seçkisi ve Sergisi'nin küratörü Sait Ali Köknar ve sergi tasarımını gerçekleştiren Dilara Tekin Gezginti konuğumuz.
Konuğumuz İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden Doç Dr. Yüksel Demir ile, koordinatörlüğünü yürüttüğü Türkiye Antarktika Araştırma Üssü Çalışma Grubu'nu konuştuk.
İsmiyle müsemma Başka Bir Atölye, anaakım mimarlığın yapma biçimlerini, mesleğin ve akademinin politikasını sorguluyor.
Arter, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, Odunpazarı Modern Müze, İstanbul Modern... Bugünlerde birbiri ardına yeni müzeler açılıyor. Konuklarımız Metehan Özcan ve Şebnem Yücel ile mimarlık, kent, temsil, sergileme ekseninde İstanbul'un yeni müzelerini konuşuyoruz.
Yapılarda yalıtım, çatı ve çimento malzemesi olarak kullanılan, canlılarda kansere yol açan bir madde olan asbesti Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden öğretim görevlisi Aslı Odman "Türkiye'nin Çernobili" olarak aktarıyor.
İlk kez 2002 yılında düzenlenen, bu yıl eylül ayında Fas'ta gerçekleşen Solar Decathlon, öğrencilere yönelik bir sürdürülebilir ve ekolojik konut yarışması.