Yunanistan'da çıkan yangınlar nedeniyle yüzlerce kişi evlerinden tahliye edildi

-
Aa
+
a
a
a

Yunanistan'da hemen hemen tüm ülke çapında çıkan yangınların sonucunda yüzlerce kişi evlerinden tahliye edildi.

Fotoğraf: EPA
Gezegenin Geleceği: 10 Ağustos 2021
 

Gezegenin Geleceği: 10 Ağustos 2021

podcast servisi: iTunes / RSS

BBC’den Stelyo Berberakis’in haberinde, Yunanistan'da hemen hemen tüm ülke çapında çıkan yangınların sonucunda yüzlerce kişi evlerinden tahliye edildi. Yangınların 38 dereceye varan sıcaklık ve rüzgarla birlikte Cumartesi günü ülkenin bazı bölgelerinde devam ettiği bildirildi. Henüz toplam bir bilanço çıkarılmamasına karşın, ilk rakamlar yangınlarda 550-600 bin dönüm ormanlık alanın yok olduğunu gösteriyor. İlk belirlemelere göre, Attika bölgesinde 100 bin, Mora yarımadasının Olimpiya ve Mani bölgelerinde 100 bin ve Evia adasının kuzeyinde yaklaşık 300 bin dönüm ormanlık alan ile içindeki ev, barınak, çiftlik, işletme ve araç kül oldu. Özellikle Evia adasının kuzeyindeki sayfiye yerlerini terk eden yüzlerce yangınzede, sahile yanaşan iki feribot tarafından güvenli yerlere sevk edildi. Yangın nedeniyle yanan evlerin, araçların ve telef olan hayvanların sayısının yüksek olması bekleniyor. Yangınlar sırasında 38 yaşında bir gönüllü itfaiyeci elektrik direğine çarparak hayatını kaybetti. Yangınlar nedeniyle dört itfaiyeci de solunum sorunları yaşıyor, itfaiyecilerden ikisi yoğun bakımda.

Pakdemir'den yangın açıklamaları

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve Bakan Pakdemirli devam eden orman yangınlarına ilişkin Marmaris Öğretmenevi'nde bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Bakan Pakdemirli Isparta'nın Sütçüler, Antalya'nın Kaş, Manisa'nın Gördes, Hatay'ın İskenderun ve İzmir'in Urla ve Torbalı ilçelerindeki yangınlar ile Dalaman Havalimanı'nı tehdit eden ve Datça'da çıkan yangınların gün içinde kontrol altına alındığını bildirdi.

Muğla'daki tüm yangınlarla ilgili durumun iyiye doğru gittiğini belirten Pakdemirli şöyle konuştu: "Devam eden yangınlarda 15 uçak, 9 İHA, 1 insansız hava helikopteri, 64 helikopter, 850 arazöz ve su tankeri, 150 iş makinesi ve 5 bin 250 personelle yangınları kontrol etmeye devam ediyoruz. Bugün itibarıyla 89 hava aracının günlük koordinasyonunu yapmak durumunda kalıyoruz. Zor bir operasyon."  Yanan ormanlık arazilerin başka amaçlarla kullanılmasının söz konusu olmadığını vurgulayan Pakdemirli, "Buralar yeniden ağaçlandırılacak" dedi. Bakan Pakdemirli'nin aktardıklarına göre, Adana, Aydın, Osmaniye, Antalya, Muğla ve Mersin'de toplam 6 ilde 22 ilçe, 172 köyde 7 bin 320 çiftçinin hasar tespiti yapıldı ve bu bölgede 51 bin 770 dekar ekili dikili alan 670 dekar sera, 4 bin büyükbaş, 4 bin 204 küçükbaş, 5 bin 475 arılı kovan, 28 bin 762 kanatlı hayvan, 6 bin 570 alet makine, 2 bin 549 ton depolu ürünler, bin 840 tarımsal yapı zarar gördü.

Akbelen'de ağaç kesimi yapıldı

Yeşil Gazete’nin haberine göre, Muğla İkizköy’de yer alan ve termik santrale yakıt sağlayan linyit madeni sahasının genişletilmesi için yok edilmek istenen Akbelen Ormanı’nda, bölgedeki orman yangınlarını bahane eden şirket ağaç kesimi yaptı. Akbelen Ormanı 17 Temmuz tarihinde de madeni işletmek isteyen şirket tarafından kesilmek istenmiş, bölge halkı bunun üzerine ormanın girişinde nöbet başlatmıştı. Ağaçların yeniden kesilmeye başlandığını fark eden köylüler kesime müdahale etti. İkizköy Çevre Komitesi tarafından yapılan paylaşımda kesimlerin durdurulduğu ancak bu süre zarfında Işıkdere mevkisi yakınlarında yaklaşık 100 ağacın kesildiği belirtildi. Medyascope’tan Doğu Eroğlu’nun haberine göre ağaç kesimi yapanlar Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı ekipler değildi. Ağaç kesimi yapan kişilerden biri Denizli’den geldiğin, krom madeninde çalıştığını, yangın söndürme çalışmaları için gönüllü olarak birkaç gün önce yangın çıkan Kemerköy Termik Santrali’ne gittiğini söyledi. Oradan da 8 Ağustos tarihinde şirketin talimatıyla İkizköy’deki ağaç kesimine gönderildiklerini söyleyen gönüllü, kesime “yangının termik santrale ulaşmasını engellemek için” katıldığını söyledi. İkizköy Çevre Komitesi’nden Deniz Gümüşel, Evrensel’den Özer Akdemir’e yaptığı açıklamada kesim yapılan alanın termik santrale 8 km, yangının hâlâ devam ettiği Fesleğen yaylasına da 15 km uzaklıkta olduğunu belirtti. Gümüşel, “Yangın önleme falan değil bu. Resmen yangını fırsat bilip ormana girdiler” ifadelerini kullandı. Nöbet alanında bekleyen direnişçilerden bir kısmı ağaç kesimlerini protesto etmek amacıyla Yeniköy-Kemerköy Termik Santrali önüne gitti. “Her ağacı tek tek savunacağız” yazılı pankart açan doğaseverler, “Akbelen ormanını vermeyeceğiz” sloganlarını attılar. Ağaç kesimleriyle ilgili Karadam ve Karacahisar Mahalleleri, Doğayı ve Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği adına, Milas Jandarma Komutanlığı’na suç duyurusunda bulunuldu. Orman Kanunu’nun 27’nci maddesine göre ormanlık alanda ağaç kesme yetkisinin yalnızca Orman Genel Müdürlüğü ekiplerine ait olduğu belirtilen açıklamada şirketin suç işlediği belirtildi.

Bu arada Mardin ve ilçelerinde dün etkili olan toz fırtınası hayatı olumsuz yönde etkiledi. Türkiye - Suriye sınır hattından gelen toz fırtınası, yurttaşların cep telefonu kameralarına da yansıdı. Toz fırtınası gün boyu devam etti, seyir halindeki araç sürücüleri zor anlar yaşadı. Yurttaşlar evlerinin kapı ve pencereleri gün boyu açmadı.