Bakanlık yeşil alanı imara açtı, mahkeme hukuksuz bularak iptal etti.
Sözcü’den Mert Öz’ün haberine göre, İstanbul'un Beykoz ilçesindeki Dereseki Mahallesi'nde bulunan doğal sit alanı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan plan değişikliğiyle yapılaşmaya açılmış, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ise itiraz ederek kararı yargıya taşımıştı. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, İBB'nin davayı kazandığını ve ağaçlık alanın korunduğunu duyurdu. İstanbul 2. İdare Mahkemesi tarafından yapılan inceleme sonucunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın imar planı değişikliği nesnellikten uzak ve hukuka aykırı bulundu. Bakanlığın plan değişikliğinin iptaline karar verildi. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi:
Dereseki Mahallesi’nde, Beykoz ve İstanbul'a nefes veren bir bölge Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan plan değişikliğiyle yapılaşmaya konu edilerek, betona boğularak ticari olarak değerlendirilmeye çalışıldı. 16 milyon İstanbullunun bize verdiği görev ve sorumluluk İstanbul'un yeşil alanlarını korumak, bu kıymetli alanları “dolar yeşili” değil “ağaç yeşili” görmek. Düzensiz, plansız, çevreyi yok eden betonlaşmaya karşı gereken davayı hızla açtık. Mahkeme tarafından yapılan inceleme sonucunda Bakanlık tarafından yapılan değişikliğin nesnellikten uzak olduğu, bölgenin doğal dokusu ve topografik koşullarını yansıtmadığı tespit edildi. Mahkeme bu nedenle hukuka aykırı plan değişikliğinin iptaline karar verdi.
Aydın’da yeni bir mantar türü keşfedildi
Biliminsanları sadece Aydın’ın Kuşadası ilçesinde yetişen yeni bir mantar türü keşfetti. Adına “Inocybe Kusadasiensis” denilen mantar hakkında konuşan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, "Bölgemizde yeni bir mantar türünün daha keşfedilerek bilim dünyasına kazandırılmasından dolayı çok mutluyuz" dedi. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Çelik ile Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) Atabey Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Oğuzhan Kaygusuz, Kuşadası'ndaki ormanda saha incelemesine çıktı. İkili, burada daha önce hiç görmedikleri bir mantar türünü fark etti. Mantardan örnek alan ikili, laboratuvarda inceleme yaptı. Toplanan mantar örneklerinin dünyada ilk defa görülen bir türe ait olduğu belirlendi. Söz konusu mantar, yalnızca Kuşadası'nda yetiştiği için “Inocybe Kusadasiensis” ismiyle tescil edildi.
Türkiye tarım arazilerini kaybediyor
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’de son 15 yılda 3,5 milyon hektar tarım arazinin kaybedildiğini açıkladı. Dünya Toprak Günü vesilesiyle açıklama yapan Bayraktar, tarım arazileri üzerinde artan şehirleşme ve sanayileşmeye dikkat çekti. “Topraklarımızı sözde değil fiilen korumalıyız" diyen Bayraktar, “Türkiye’nin, uzun ömürlü bitkilerle beraber toplam arazi miktarı 2005-2020 döneminde 26,6 milyon hektardan 23,1 milyon hektara geriledi. Bir diğer ifadeyle, yaklaşık 15 yılda 3,5 milyon hektar tarım arazisini kaybettik” ifadelerini kullandı. Birleşmiş Milletler’in (BM) bu yıl sloganını “Gıdanın başladığı yer” olarak belirlediğini kaydeden Bayraktar, “Birleşmiş Milletler verilerine göre, son 70 yılda gıdalardaki vitamin ve besin seviyesi önemli ölçüde azaldı. Sürdürülebilir olmayan arazi kullanımı, uygunsuz tarımsal faaliyetler ve toprağın organik maddelerine zarar veren hasat, anız yakılması gibi insan faaliyetleri, yetersiz veya yanlış bitki besin maddeleri kullanımı ve toprakta biyolojik çeşitliliğin kaybı ülkemiz için de büyük bir tehdit oluşturuyor" dedi.
Semeru Yanardağı patladı
Endonezya'nın Doğu Cava eyaletinde bulunan Semeru Yanardağı patladı. BBC haberine göre, Endonezya Ulusal Afet Yönetim Ajansı (BNPB), Semeru Yanardağı'nın etrafındaki köylerde, aralarında çocuk ve yaşlıların olduğu 1.969 kişinin güvenli bölgelere tahliye edildiğini bildirdi. Endonezya Ulaştırma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, yanardağın neden olduğu kül ve dumanın hava trafiğinde herhangi bir aksamaya yol açmadığı ancak bölgedeki havalimanlarının dikkatli olması gerektiği bildirildi. Semeru Yanardağı'ndan püsküren yoğun kül ve dumanın 1500 metre yüksekliğe kadar ulaştığı ve alarm seviyesinin en yüksek düzeye çıkarıldığı kaydedildi.
Küresel yenilenebilir enerji kapasitesi artırılıyor
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) “Yenilenebilirler 2022” başlıklı raporunda, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından yaşanan enerji güvenliği endişeleri nedeniyle küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin önümüzdeki beş yıl içinde iki katına çıkacağını ortaya koydu. IEA’nın yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin yıllık raporuna göre, küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin 2027’ye kadar 2 bin 400 gigavat artarak 5 bin 650 gigavata ulaşması bekleniyor. 2 bin 400 gigavat Çin’in tüm enerji kapasitesine eşit. Mevcut artış, bir yıl önce tahmin edilen büyüme miktarından yüzde 30 daha fazla. Bu yıl küresel bir enerji krizinden kaynaklanan yüksek gaz ve elektrik fiyatları, yenilenebilir enerji teknolojilerini daha cazip hâle getirdi. Rapora göre yenilenebilir enerji kaynakları, önümüzdeki beş yıl içinde küresel elektrik büyümesinin yüzde 90’ından fazlasını oluşturacak ve 2025’in başlarında kömürü geride bırakarak en büyük küresel elektrik kaynağı hâline gelecek. Türkiye’ye ilişkin bulgulara göre, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kapasitesinin yüzde 64 artışla 2027 itibariyle toplamda 90 gigavata ulaşması bekleniyor. Toplam kapasite artışında yüzde 49 ile güneş enerjisi başı çekerken, rüzgâr enerjisinin bu artışın yüzde 24’ünü oluşturacağı öngörülüyor.