Türkiye’de yağışlar yüzde 55 azaldı

-
Aa
+
a
a
a

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) “Temmuz 2022 Alansal Yağış Değerlendirmesi” verilerine göre Türkiye genelinde geçtiğimiz ay yağışlar, geçen yıla göre yüzde 55 azaldı.

Fotoğraf: Cumhuriyet
Gezegenin Geleceği: 11 Ağustos 2022
 

Gezegenin Geleceği: 11 Ağustos 2022

podcast servisi: iTunes / RSS

Geçen yıl Temmuz ayında metrekareye 19 kilogram yağış düşerken bu sene aynı dönemdeki yağış miktarı 8,5 kilogram oldu. 1991-2020 dönemini kapsayan Temmuz ayı yağış ortalaması ise metrekare başına 15,6 kilogram oldu. Yağışlı gün sayısı Temmuz’da Türkiye genelinde ortalama 3,1 gün olarak gerçekleşti. 1991-2020 dönemi yağışlı gün ortalaması ise 3,2 gün olarak hesaplandı.

Akbelen Ormanı’nı kurtarma mücadelesi sürüyor.

Cumhuriyet’ten Şeyda Öztürk’ün haberine göre Muğla'nın Milas ilçesinde termik santrallere kömür sağlamak amacıyla kesilmek istenen Akbelen Ormanı’ndaki ağaçlar için yurttaşların nöbeti bir yıldır sürüyor. İkizköy Çevre Komitesi, verilen izinlerin iptal edilmesi için geçen yıl Tarım ve Orman Bakanlığı’na dava açtı. Mahkeme, bilirkişi incelemesi ve keşfin üçüncü kez tekrarlanması kararını verdi. Keşfe CHP Muğla milletvekilleri Burak Erbay ile Suat Özcan, müdahil Muğla Büyükşehir Belediyesi avukatları ve müdahil Muğla Barosu vekilleri, İkizköylüleri temsil etmek üzere Ankara, İzmir ve Kütahya Barosu avukatları, gözlemci olarak Bodrum ve Milas belediyeleri temsilcileri, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Elektrik ve Ziraat Mühendisleri Odası temsilcileri, Muğla Çevre Platformu temsilcileri ve TEMA Vakfı Muğla temsilcisi katıldı. Çok sayıda yurttaş ve çevre örgütü ise alanda pankart ve dövizlerle hazır bekledi. Çevrecilerden oluşan kalabalık grup bilirkişi heyetinin sahaya girişini alkışla protesto etti. İkizköy Çevre Komitesi avukatlarından Arif Ali Cangı, alandakilere şöyle seslendi:

Akbelen ormanları sadece İkizköy, Milas ve Muğla için değil Türkiye ve dünya için önemli. Burada Milas ve Bodrum’a su veren önemli su kaynaklarımız var. Bu orman binlerce canlının yaşam alanı. Bu önemli doğa parçasını korumak için sonuna kadar mücadele edeceğiz. 

Keşif gezisini değerlendiren CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay: 

Yaklaşık dokuz saat süren bir keşif oldu. Her tarafa söz hakkı verildi, herkes dinlendi. Gözlemler geniş alanlarda yapıldı. Adil bir şekilde talepler değerlendirildi. Geç olsun ama adil bir rapor olsun.

İkizköy Çevre Komitesi ve çevrecilerin yanı sıra bölgede termik santralde çalışan işçiler de bir araya geldi. İşçiler, aileleri, Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) ve Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) üyeleri ise maden sahasının oluşumuna destek vererek karşı duruş sergiledi. Komiteden yapılan açıklamada, “Emekçi haklarının da çözüme ulaştırılmasını istiyoruz.” denildi.

Çin hassas bölge ilan edildi.

Yeni yayımlanan yıllık iklim değerlendirmesinde, Çin’in hava durumu bürosu ülkeyi “küresel iklim değişikliğinde hassas bölge” olarak nitelendirdi. Sıcaklıklar 1951’den bu yana 0,26 derece arttı. Aynı dönemde küresel ortalama ise 0,15 derece ilan edildi. Çin Ulusal İklim Merkezi (NCC) müdür yardımcısı Yuan Jiashuang konuyla ilgili açıklamasında şu sözlere yer verdi:

Gelecekte, Çin’deki bölgesel ortalama sıcaklıklardaki artış dünyadan önemli ölçüde daha yüksek olacak.

Çin’de değişen hava koşullarının su kaynaklarının dengesini etkileyeceği, ekosistemleri daha savunmasız hale getireceği ve mahsul verimini azaltacağı konusunda da uyarıda bulundu. Aşırı hava koşulları bu yaz da etkisini gösterdi. Isı dalgaları son haftalarda dünya çapında kuraklıklara ve orman yangınlarına neden oldu. Bazı ülkelerde tarihsel olarak yüksek yağışlar da ölümcül sellere neden oldu.

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) Tehdit Altındaki Türler Kırmızı Listesi‘nde “hassas” kategorisinde yer alan aslanların azalan popülasyonuna dikkati çekmek için her yıl 10 Ağustos Dünya Aslan Günü olarak kutlanıyor. Güney Afrika Cumhuriyeti, Tanzanya, Kenya, Botsvana ve Zimbabwe aslan nüfusunun en yoğun olduğu ülkeler. Aslanlar Afrika kıtası dışında sadece Hindistan‘daki Gir Forest Ulusal Parkı‘nda yaşıyor. Son yirmi yılda ise aslan nüfusu yüzde 43 oranında azaldı. Aslan nüfusunun azalmasını etkileyen en önemli faktörler ise, ana habitatları olan savanların insan baskısı altında olması ve kaçak avcılık. Doğa Koruma Merkezi’nden biyolojik çeşitlilik uzmanı Dr. Mustafa Durmuş, dünyada aslan nüfusunun 20 ile 39 bin arasına gerilediğini belirtiyor:

Aslan sayısındaki düşüş, kötü senaryoyu düşünürsek aslan neslinin yok olmasına ve ekosistem üzerinde köklü bir değişime neden olur. Aslan gibi üst düzey avcıların yok olması, otçul canlılar üzerindeki kontrolün kaybolmasına neden olur. Otçul canlıların sayısının artması bitkiler üzerindeki baskıyı artırır, yaşamları bitkilere bağlı olan diğer türler bu değişimden etkilenir. Bu zincirleme reaksiyon uzatılabilir. Uzun vadede ekosistemin yapısı tamamen değişebilir. Doğadaki dengeyi değiştiren durum, sonuçları itibarıyla sayısız yeni değişimi tetikler. Bu nedenle ekolojik dengenin korunması oldukça önemli. Biz insanlar da doğal kaynaklara bağlıyız ve sağlıklı ekosistemlerin devamlılığı bizler için hayati öneme sahip.