Sığla ormanları ile ilgili imza kampanyası başlatıldı

-
Aa
+
a
a
a

Köyceğiz’de sığla ormanlarının bir bölümünün orman vasfı dışına çıkarılması hakkında bir imza kampanyası başlatıldı.

Gezegenin Geleceği: 20 Ocak 2023
 

Gezegenin Geleceği: 20 Ocak 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Köyceğiz’de sığla ormanlarının bir bölümünün orman vasfı dışına çıkarılması ve bazı ağaçların orman işletme personeli tarafından kesilmek üzere işaretlenmesinin ardından Bilge Cansu Saltık, change.org/SiglaOrmanlarimaDokunma adresinde bir imza kampanyası başlattı. Köyceğiz’in adeta ciğerleri konumunda olan sığla ormanlarının anayasa, yasalar ve Cumhurbaşkanlığı Kararlarıyla koruma altına alınmış olmasına rağmen, “özel mülkiyet” kavramın arkasına sığınan kişi ve/veya firmalar ve yöredeki bazı şahıslar tarafından katledileceğini vurgulayan kampanyacı, “Açıkça dünya mirası kapsamında bulunan, 1984 yılında yürürlüğe giren “Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi” ile 1994 yılında Resmi Gazete’de yayımlanarak koruma altına alınmış, endemik bir türe ait olan Sığla Ağaçları katliamları konusunda kamu, kurum ve kuruluşlarının acilen gerekli koruma tedbirlerini alması şart” açıklamasında bulundu. Bilge Cansu Saltık’ın “Lütfen sen de imzalayarak bize destek ol ve akciğerlerimiz olan ormanlarımızın sesi ol! Sığla ormanlarını birlikte yaşatalım” mesajını verdiği kampanya change.org/SiglaOrmanlarimaDokunma adresinde.

“Türkiye’deki KYK’larda Tek Kullanımlık Plastikler Yasaklansın”

Üniversite öğrencisi Merve Gündoğdu, “Türkiye’deki KYK’larda Tek Kullanımlık Plastikler Yasaklansın” talebiyle change.org/PlastiksizKYK adresinde bir imza kampanyası başlattı. “Türkiye'de onlarca devlet yurdu ve bunlarda kullanılan binlerce plastik atık var. Alternatifi varken tek kullanımlık plastik ürünlere bir son verilmeli. Yurtlara tek kullanımlık plastik şişe yerine su sebili veyahut damacana getirilebilir, yemekhanelerde tek kullanımlık plastik tabak yerine seramik tabaklarla devam edilebilir, kahvaltıda plastik çatal bıçak yerine yine akşam yemeğinde olduğu gibi metal çatallar kullanılabilir,” diyerek çözüm önerilerinde bulunan kampanyacı, tek kullanımlık plastiklerin petrol bazlı hammaddelerden yani fosil yakıtlardan üretildiğini, kalitesiz, pahalı ve kirli olan bu tek kullanımlık plastiklerin geri dönüştürülemediğini ve hem plastik kirliliğini hem de iklim krizini derinleştirdiğini vurguluyor. “KYK yurtları bir değişim sürecine girmeli: Yurtlarda suyumuzu sebil ya da damacanalardan termoslarımıza dolduralım, yemekhanelerde yemeğimizi plastik tabak ve çatallar yerine tabldot ya da seramik tabaklardan, metal çatal ve kaşıklarla yiyelim” mesajını ileten kampanya change.org/PlastiksizKYK adresinde.

“Çanakkale'de, Ormanı, Tarımı, Yaşamı Yok Eden Altın Madenlerine Hayır!”

“Çanakkale'de, Ormanı, Tarımı, Yaşamı Yok Eden Altın Madenlerine Hayır!” diyerek https://change.org/Lapseki adresinde imza kampanyası başlatan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Çanakkale Lapseki’de altın madeni planı yapan holdinge vazgeç çağrısında bulunuyor. Dernek, bu projenin 4 milyon 269 bin 100 metrekarelik orman ekosistemini yok edeceğini, bölgenin su kaynaklarına maden için el konulacağını, tarım ve hayvancılıkla uğraşan köylülerin susuz kalacağını, projenin yer aldığı Dumanlıdağ’dan gelen su kaynaklarıyla beslenen ve kuş cenneti olan Çardak Lagünü’nün tehlike altında olduğunu vurguluyor. Çanakkale ili Lapseki ilçesinde ve Balıkesir ili İvrindi ilçesinde 2017 yılından bu yana altın madeni projelerinin yürütüldüğünü ve her iki proje kapsamında da çok geniş orman ekosistemlerinin yok edildiğini, yeraltı ve yüzey sularının akışlarının değiştiğini, havanın, suyun ve toprağın kirlendiğini belirten dernek; Lapseki’nin kirazının, şeftalisinin, Bayramdere Barajı’nın, Çardak Lagünü’nün tehdit altında olduğunu söylüyor. Derneğin mesajı net: “Avrupa’nın çoğu ülkesinde yasaklanan siyanürlü altın madenciliği ne yazık ki ülkemizde serbest. Ülkemizde de acilen yasaklanmalı. Bizler, sivil toplum örgütleri ve yöre halkı olarak sömürge madenciliğine ve bu projelere karşı mücadelemize devam edeceğiz. Diğerlerini gönderdiğimiz gibi, bunu da göndereceğiz.” Holdingi ekolojik yıkımlara yol açan altın madenciliği projelerinden vazgeçmeye çağıran kampanya https://change.org/Lapseki adresinde!

Uludağ artık millî park statüsünde değil

Zengin bir biyoçeşitliliğe sahip Uludağ’ın alan başkanlığına dönüşmemesi, millî park olarak kalması için mücadele eden Bursa Su Kolektifi’nin change.org/UludagMilliParktir adresinde imza kampanyaya yönelik üzücü bir gelişme var: Uludağ artık millî park değil! Uludağ’ın millî park statüsünü değiştiren Uludağ Alan Başkanlığı Kanun Teklifi meclisten geçti. Bursa Su Kolektifi yaptığı kamuoyu duyurusunda, “Hukuki ve bilimsel olarak var olmayan bir Uludağ Alanı hakkında yaptığınız düzenleme Anayasa’ya, uluslararası anlaşmalara ve kanunlara aykırı. Çok yakın zamanda hukuki süreç başlayacak. Değer ve varlıkları koruma yetkisini ve gücünü anayasadan aldığımızı, bu hakla bundan sonra da vereceğimiz mücadelenin meşru olduğunu kamuoyuna duyuruyoruz. Bundan sonra da mücadeleye her mecradan devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Bursa Su Kolektifi’nin yasanın iptal için yürüttüğü kampanya change.org/UludagMilliParktir adresinde.