Yeni araştırmalar, meydana gelen en şiddetli hava olaylarından bazılarının iklim krizi nedeniyle çok daha olası hâle geldiğini ortaya koydu.
Yeni araştırmalar, meydana gelen en şiddetli hava olaylarından bazılarının iklim krizi nedeniyle çok daha olası hâle geldiğini ortaya koydu. 2021 ve 2022’deki aşırı olayların analizi, bu aşırılıkların çoğunun küresel ısınma nedeniyle daha da kötüleştiğini ve insanlar fosil yakıtları yakarak iklimi değiştirmemiş olsaydı, bazı durumlarda hava olaylarının şiddetinin bu noktalara çıkamayacağını ortaya koydu.
Rusya’ya petrol ithalatı yasağı geldi
AB’nin Rusya’dan ham petrol ithalatını yasaklaması ve petrol fiyatlarını sınırlaması Rusya’ya tahmini olarak günde 160 milyon euroya mâl oluyor ve bu rakamın 5 Şubat’a kadar uygulanacak ek tedbirlerle günde 280 milyon euroya çıkması bekleniyor. AB’nin 5 Aralık 2022’de yürürlüğe giren Rus deniz petrolüne yönelik yasağının etkisini değerlendiren Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi’nin (CREA) bulguları, Rusya’nın fosil yakıt ihracatından elde ettiği gelirin, büyük ölçüde yasak nedeniyle, düştüğünü ortaya koyuyor. AB’nin Rus petrolüne getirdiği yasak, Putin’in savaşını finanse eden Avrupa fonlarını ortadan kaldırmak için atılmış sıra dışı bir adımdı.
Okyanus sıcaklıkları artışta
Yeşil Gazete’de yer alan habere göre 2022, dünya okyanuslarında şimdiye dek en yüksek sıcaklıkların kaydedildiği yıl oldu. Okyanus sıcaklıklarında kaydedilen bu artış, insan kaynaklı emisyonların gezegenin ikliminde yaptığı derin ve yaygın değişiklikleri gözler önüne seriyor. Sera gazı emisyonları nedeniyle tutulan fazla ısının yüzde 90’ından fazlası okyanuslar tarafından emiliyor. 1958’den başlayan kayıtlar, 1990’dan sonra ısınmanın hızlanmasıyla birlikte okyanus sıcaklıklarında amansız bir artış olduğunu gösteriyor. Deniz yüzeyi sıcaklıkları, dünyanın hava durumu üzerinde önemli bir etkiye sahip. Daha sıcak okyanuslar, havanın aşırı ısınmasına katkıda bulunarak daha yoğun kasırga ve tayfunlara ve havada daha fazla neme yol açarak daha yoğun yağmur ve sellere neden oluyor. Daha sıcak sular da genişleyerek deniz seviyelerini yükseltiyor ve kıyı şehirlerini tehlikeye atıyor. Okyanusların sıcaklığı, doğal iklim değişkenliğinden atmosfer sıcaklığına kıyasla çok daha az etkileniyor ve bu da okyanusları küresel ısınmanın inkâr edilemez bir göstergesi hâline getiriyor. 2022, yüzey hava sıcaklıkları için kaydedilen en sıcak beşinci yıl olarak açıklandı. Küresel hava modellerini etkileyen Pasifik merkezli iklim döngüsünün daha soğuk aşaması olan La Niña’nın üst üste üçüncü kez kaydedildiği görülüyor. El Niño geri döndüğünde ise küresel hava sıcaklıkları daha da yükselecek. Yeni okyanus ısısı analizini ortaya koyan uluslararası bilim insanları ekibi şu sonuca vardı: “Dünyanın enerji ve su döngüleri, insan faaliyetleri kaynaklı sera gazı salımları nedeniyle derinden değişti ve Dünya’nın iklim sisteminde yaygın değişikliklere yol açtı.”
Akdeniz’de Doğayla Birlikte Yaşamak
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Planlama Ajansı (İZPA) ve Ege Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen “Akdeniz’de Doğayla Birlikte Yaşamak” buluşması, 18 Ocak’ta yapılacak. Etkinlik, herkesin katılımına açık ve ücretsiz olacak. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) düzenlenecek etkinlikte 7 farklı ülkeden birçok akademisyen, kent yöneticisi ve uzman isim bir araya gelecek. Buluşmada enerji, gıda, göç ve iklim krizlerini eş zamanlı olarak yaşamanın getirdiği sorunlar ve bunların çözümleri konuşulacak. Etkinlik, üç oturumdan oluşacak. “Değişen Dünyada Akdeniz” konulu ilk oturumda çağımızın küresel krizi ve belirsizlikleri ele alınacak. “Akdeniz’de Bölgesel Miras ve Ekoloji” başlıklı ikinci oturumda, bölgesel doğal ve kültürel mirasın öncülüğünde sürdürülebilir kalkınmanın taşıyıcısı olan nehir havzaları tartışılacak. Son oturum olan “İzmir ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri”nde ise bu hedeflerin yerelleştirilmesine dayalı yeni yönetişim planları değerlendirilecek.
Tavuk Adası ranta açılmaya çalışılıyor
Balıkesir’in Ayvalık ilçesi ile Cunda Adası arasında bulunan ve “nitelikli doğal koruma alanı” olan Tavuk Adası’nın iş insanı Dikran Masis tarafından “turizm” bahanesiyle ranta açılmasına karşı görülen davada bilirkişi raporu açıklandı. Bilirkişi heyeti, Masis’in projesinin “kamu yararına aykırı olduğu” sonucuna vardı ve “olumsuz” görüş sundu. Ayvalık Adaları Tabiat Parkı içerisindeki Tavuk Adası, 17 dönüm büyüklüğe sahip. Adanın 14 dönümü, iş insanı Masis’e ait. Geri kalan üç dönümlük kısım ise Maliye Bakanlığı mülkiyetinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsisliyken Masis’in şirketine 49 yıllığına kiralandı. Kiralanan bu bölümde, harabe hâldeki Aziz Yahya (Ionnes Prodromos) Manastırı bulunuyor. “Emlak kralı” Dikran Masis’in şirketi 15’inci yüzyıldan kalan ve kültür miras niteliğindeki bu manastırı, yeniden inşa etmek için 28 Temmuz 2020 tarihinde Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan izin aldı. Şirket, manastırı müzeye çevireceğini belirtse de adaya “günübirlik turistik işletme” kurmayı amaçladığı iddia ediliyor. Masis’in “konsept proje” diye tanımladığı ve içerisinde restoran, kafe, seyir terasları ile ticari işletmeleri de barından projenin inşaatına 10 Nisan 2022’de başlandı. Tarihi kalıntılarla dolu adaya ağır iş makinaları sokulurken hafriyat malzemeleriyle kıyıya dolgu yapıldı ve kıyı kenar çizgisi değiştirildi. Ayvalık Koruma Girişimi, inşaat başladıktan sonra 18 Nisan 2022 tarihinde yapı ruhsatlarını veren Ayvalık Belediyesi’ne dava açtı. Koruma Kurulu’nun projeye onay veren kararı da 3 Ağustos 2022’de yargıya taşındı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na karşı açılan davada Balıkesir 2. İdare Mahkemesi, keşif yapılmasına karar verdi.