Sarımsaklı için direniş sürüyor

-
Aa
+
a
a
a

Balıkesir Ayvalık'taki dünyaca ünlü Sarımsaklı Plajı'nın ranta açılmak istenmesine karşı çevrecilerin direnişi sürüyor.

Gezegenin Geleceği: 30 Mayıs 2023
 

Gezegenin Geleceği: 30 Mayıs 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Balıkesir Ayvalık'taki dünyaca ünlü Sarımsaklı Plajı'nın ranta açılmak istenmesine karşı çevrecilerin direnişi sürüyor. Gazete Duvar’da yer alan habere göre, Ayvalık Tabiat Platformu sözcüsü Nebahat Dinler, projenin halk için değil, halka rağmen yürütüldüğünü söyledi. Dinler, projenin durdurulmasına yönelik çağrı yaparak, “İlçemiz turizmine önemli girdiler sağlayan bu doğal yapıyı koruyarak sadece tuvalet duş, kabin gibi portatif ünitelerle hizmet vermek mümkünken, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu muafiyetinin arkasına sığınarak, meslek kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin ve halkın görüşüne başvurulmadan kapalı kapılar ardında alınan kararlarla, sahil şantiye alanına çevrildi. Plaj kumu, taş ve betonla kaplanarak büyük bir yıkım yaratılıyor,’’ dedi. Dinler, bölgede son yıllarda keşfedilen endemik bitki türünün de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurgulayarak özetle şunları söyledi, “Turizm açısından en önemli kumsallarımızdan biri, ortadan ikiye bölünerek betonla kaplanıyor. Öte yandan, Sarımsaklı kumsalı endemik türlerin yaşam alanı. Ayrıca bölgemizde zeytin ve çam gibi önemli yöresel ağaçlar varken plaj düzenlemesi adı altında palmiyeler tercih ediliyor. Hazırladığımız raporda, kumsal ekosistemindeki biyoçeşitliliğe dikkat çektik ancak uyarılarımız dikkate alınmadı. Kumsal ekosisteminin, biyoçeşitliliğinin ve kentimize özel isimle tescillenen Ayvalikensis’in eko-kırıma uğratılması kabul edilemez.” Konuyla ilgili açıklama yapan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ise plaja müdahale olmadığını savundu.

Kocaeli’nde zehirli yangın

Kocaeli’de Safiport Limanı‘na yanaşan gemiden indirilen ve çok zehirli olduğu bilinen alüminyum fosfit, henüz bilinmeyen bir nedenle yandı. Zehirli gazlar şehrin üzerine yayılırken, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), itfaiye ve Kocaeli Valiliği ekipleri gece boyu mücadele etti. Yangın, ekipler tarafından yaklaşık altı saat süren müdahale neticesinde söndürüldü. Nem ve su ile temas etmesi halinde tutuşabilen alüminyum fosfit, dün gece Derince ilçesindeki limana yanaşan bir gemiden indirildiği sırada alev aldığı öğrenildi. 112 Acil Çağrı Merkezi‘ne yapılan ihbar üzerine Safiport Limanı’na AFAD, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ile Kocaeli Valiliği Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri sevk edildi. Ekipler, gaz maskelerini takarak yangına müdahale etti, yanan maddelerin üzerine toprak ile kapattı. Aynı zamanda konu Ulusal Zehir Danışma Merkezi’ne de bildirildi. Altı saat süren çalışmaların ardından yangın güçlükle kontrol altına alınsa da zehirli maddeden sızan gazlar şehre yayıldı. Kocaeli Valiliği olaya ilişkin inceleme başlattı. Bulunduğu ortamda tüm canlıları bütün biyolojik dönemlerinde yok edebilmesi ve tarım ürünlerinde kalıntı bırakmaması nedeniyle sık kullanılan fosfit, ölümcül bir gaz olarak biliniyor. Alüminyum fosfit zehirlenmelerinde ölüm oranları alınan doza bağlı %30 ile %100 arasında değişiyor.

Körfez’de müsilaj artışı

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Erol Kesici, “Körfez’de müsilaj oluşumunu biz geçen yıllarda da gördük, bu yıl giderek arttığını gördük. Eğer gerekli önlemler alınmazsa yaza doğru bu müsilaj olayı şiddetle artacak, yüzeye vuracak. Kırmızı su yosunlarının tamamen her tarafı kapladığını, bununla birlikte diğer su yosunlarıyla ve diğer kirlilikle birlikte pelteleşme olayı veyahut da salyalaşma olayı oluşturduğunu sahil boyunca belirledik,” dedi. Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi’nden emekli öğretim üyesi Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Erol Kesici, İzmir Körfezi'nde yıllardır inceleme yaptıklarını, önceki yıllarda da rastladıkları müsilajın bu yıl bazı kısımlarda yerel olarak şiddetini artırdığını söyledi. Körfezde kirlilik nedeniyle artan azot ve fosfatın, normalde oksijen ürettiği için faydalı deniz marulunun aşırı artmasına neden olduğuna işaret eden Kesici, aynı kirliliğin yine faydalı kırmızı su yosunlarının yeterince büyüyemeyip kopmasına ve deniz üzerini kaplamasına neden olduğunu, son günlerde İzmir Körfezi'nde kırmızı su yosunlarının geniş alanları kapladığını söyledi. Tarımsal alanlarda kullanılan kimyasal gübreler yani azotlu ve fosfor gübrelerin kullanımı yasaklanmadıkça bu sorun asla çözülmeyecek.

Temiz enerji hızla ilerliyor

Reuteres’den Noah Browning’in haberine göre, Uluslararası Enerji Ajansı Perşembe günü yaptığı açıklamada, temiz enerjiye yapılan yatırımın 2023'te fosil yakıtlara yapılan harcamaların önüne geçeceğini ve güneş enerjisi projelerinin ilk kez petrol üretimi harcamalarını geride bırakmasının beklendiğini söyledi. Hala fosil yakıtlara yatırım yapılması zaten anlaşılmaz bir durum, nasıl oluyor da hala yatırım yapıyor anlayabilmiş değilim. Paris merkezli enerji gözlemcisi, Dünya Enerji Yatırımı raporunda, yenilenebilir enerjiye yapılan yıllık yatırımın, fosil yakıtlardaki %15'lik artışa kıyasla 2021'den bu yana yaklaşık dörtte bir oranında arttığını söyledi. Bu temiz enerji harcamalarının yaklaşık %90'ı gelişmiş ekonomilerden ve Çin'den geliyor, ancak fosil yakıt yatırımı, yüzyılın ortasına kadar net sıfır emisyona ulaşmak için gereken seviyelerin hala iki katı olduğundan, zengin ve fakir ülkeler arasındaki küresel uçurumu vurguluyor. Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Dr. Fatih Birol, “Temiz enerji hızla ilerliyor - birçok insanın düşündüğünden daha hızlı,” dedi.