Norveç, Kuzey Kutbu’nda petrol sondajını genişletmeyi planlıyor

-
Aa
+
a
a
a

Norveç, Kuzey Kutbu’nun daha önce el değmemiş bölgelerinde petrol sondajını genişletmeyi planlıyor, kampanyacılar ise kırılgan ekosistemi tehdit ettiğini ve Rusya ile askeri bir açmaza yol açabileceğini söylüyor.

Dokuz yeni Norveç petrol sahasının açılmasına yönelik kamu müzakeresi sona erdi. Söz konusu bölgeler, Kuzey Kutbu’nda ABD Başkanı Donald Trump’ın bu ay Alaska için ilan ettiği ruhsatlardan çok daha kuzeyde yer alıyor. Uzmanlar, bölgenin hem çevresel hem de kârlılık açısından riskli olduğunu söylüyorlar. Ayrıca kararın, ilgili bölgedeki faaliyetleri düzenleyen 100 yıllık Svalbard anlaşmasına taraf olan diğer ulusların aleyhinde olma riski taşıdığını da belirtiyorlar. Norveç’teki UCL ve Agder Üniversitesi’nde risk, dayanıklılık ve küresel sağlık profesörü Ilan Kelman, Kuzey Kutup koşullarında güvenli petrol kazısı diye bir şey olmadığını söylerken “Ortamdaki değişikliklerden bağımsız olarak, Kuzey Kutbu çok sert bir yer. Pek çok şey ters gidebilir ve bir şeyler ters gittiğinde… uzun süren büyük hasarlara neden olabilir ”dedi. WWF, Norveç Yeryüzü Dostları, Greenpeace ve Nature & Youth Norveç hükümetine gönderdikleri açık mektupta, hükümetin 1965 – 2019 yılları arasında gerçekleştirdiği ancak çevre bakanlığının, Norveç Kutup Enstitüsü’nün ve Deniz Araştırma Enstitüsü’nün petrol aramasına karşı çıktığı 24 lisans ruhsatına işaret etti. Kelman, “Kuzey Kutbu’nda petrol döküntülerini temizlemek için henüz yeterli teknolojiye sahip olmadığımız için, orada denizden petrol çıkarmaya devam etmek gerçekten mantıklı değil” dedi.

Yeni iklim hedefi geliyor

İklim Haber’den Sena Akkoç’un çevirisinde, Avrupa Komisyonu önümüzdeki ay, 2050 yılı net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda 2030 yılı için daha zorlu bir Avrupa Birliği iklim hedefi önerecek. Komisyon mevcut %40 hedefinin üzerine çıkarak emisyonları 2030 için %50 veya 55 oranında azaltmayı önerecek. Bu öneri, önümüzdeki yıl vergi, enerji politikası ve karbon piyasasına ilişkin planlanan AB reformlarına zemin hazırlayacak. Almanya merkezli düşünce kuruluşu Agora Energiewende Yönetici Direktörü Patrick Graichen, Reuters’e “%55 hedefine ulaşmak mümkün. Madem mümkün, neden kabul etmiyoruz” dedi.

Yayınlanan analizde Agora Energiewende ve Alman araştırma merkezi Öko-Institut, AB’nin hedefe ulaşmak için iklim politikalarını nasıl yenileyebileceğini açıkladı. Araştırmacılar, Emisyon Ticaret Sistemi (ETS)’nin kapsadığı emisyonların 2005 seviyelerine göre %61 azaltılması gerektiğini ve bunun karbon piyasasının 2030’a kadar sağlamak üzere tasarlandığı %43’lük azaltımdan çok daha derin bir düşüş olduğunu söyledi. Bu, şu anda planlanan %2,2’lık azaltma oranına kıyasla 2025’ten itibaren emisyon üst sınırını yıllık %5,4’e kadar düşürme hedefi de dahil, karbon piyasasında bir takım reformlar gerektirecek. Yeni iklim hedefini onaylaması gereken AB ülkeleri bölünmüş durumda: Batı ve İskandinav ülkeleri daha iddialı seviyeleri desteklerken Doğu ülkeleri, maliyet değerlendirmelerini görmeden daha büyük kesintilere gitmeyi reddediyor. COVID-19 salgınının ekonomik yansımalarının iklim hedeflerini daha zor hale getireceğini söyleyen Polonya ve Çek Cumhuriyeti gibi devletler daha büyük bir katkı olmadan 2030 için %55 hedefinin “inandırıcı bir yol” olmadığını söylüyor. Ayrıca, AB’nin bina yenileme ve elektrikli araç şarj altyapısı için bir sonraki bütçesinde düşük gelirli ülkelere yardım fonu ayırması gerektiği de belirtildi.

Kirazlıyayla için olumlu gelişme

Bursa, Kirazlıyayla Köyü’nde yapılmak istenen maden zenginleştirme tesisi ve atık barajı projesine karşı Kirazlıyaylalıların aylardır verdikleri mücadelede önemli kazanım. Bilirkişi heyeti oy birliğiyle madenin hukuka aykırı olduğunu ve ÇED raporunun yeterli olmadığına karar verdi. 

Kore Bankası Adani'ye destekten çekildi

Kore Endüstri Bankası, Avustralya’da dev kömür madeni projesi Adani’yi desteklemeyeceğini açıkladı. Açıklama, Pasifik İklim Savaşçıları’nın konu hakkında Güney Kore Hükümeti’ne ve banka yetkililerine gönderdikleri mektuplar ardından geldi. Yaşam savunucuları, iklime, bölge ekosistemine, yerli halk topraklarına vereceği muazzam tahribattan dolayı Adani kömür madeni projesine karşı mücadele ediyorlar. 

İrlanda'da aktivistlerin zaferi

İrlanda’da iklim aktivistleri hükümete karşı açtığı davayı kazandı, yüksek mahkeme hükümetin sera gazı salımlarını azaltmada daha iddialı bir strateji geliştirmesi gerektiğini hükmetti

FFF'ten İstanbul'da eylem

Fridays for Future / Gelecek İçin Cumalar altında bir araya gelen genç iklim aktivistleri Amazon Ormanları'ndaki ormansızlaşmaya ve yerli halkların salgından dolayı uğradıkları hak ihlallerine dikkat çekmek için İstanbul - Brezilya konsolosluğu önünde bir eylem gerçekleştirdi. 

Angola Paris İklim Anlaşması'nı imzaladı

Angola, Paris İklim anlaşmasını imzalayan 190. ülke oldu. Geriye Türkiye’nin de dahil olduğu anlaşmayı onaylamayan 7 ülke kaldı. Bir çok ülkenin aksine Türkiye’nin iklim krizinin ana faillerinden kömürden çıkış takvimi bulunmuyor. Ayrıca Türkiye’nin iklim kriziyle mücadele için sunduğu Ulusal Katkı Niyet Beyanı (INDC) da Kritik Düzeyde Yetersiz’ durumda. Başta güneş enerjisi olmak üzere ciddi bir yenilenebilir enerji potansiyeli bulunan Türkiye’nin iklim krizine karşı bir an önce somut adım atarak #ParisiOnayla’ması ve Ulusal Katkı Niyet Beyanını iklim krizi çağının gerçeklerine göre güncellemesi gerekiyor.

Öte yandan Muğla Yatağan'da kömür madenine karşı zafer yaşamı savunanların! Danıştay 6. Dairesi Muğla’da açılmak istenen kömür madeni için verilen ‘ÇED gerekli değil’ kararını onadı, kömürcü şirketin temyiz talebini reddetti.