NASA, Türkiye'deki yer altı su seviyelerinin ortalamanın altına düştüğü uyarısında bulundu.
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Türkiye’nin yer altı su rezervlerini gösteren bir harita yayınlayarak ülkedeki yer altı su seviyelerinin ortalamanın altına düştüğü uyarısında bulundu. Yapılan paylaşımda söz konusu haritanın Gravity Recovery and Climate Experiment Follow On (GRACE-FO) uydularıyla 11 Ocak 2021 tarihinde kaydedildiği belirtildi. NASA tarafından yayınlanan raporda “2021’in başlamasıyla birlikte Türkiye’nin büyük bölümünde şiddetli kuraklık yaşanıyor. Ülkenin en kalabalık şehri olan İstanbul çevresindeki çok sayıda rezerv 15 yılın en düşük seviyesinde. Bu koşullar devam ederse mahsul üretimi tehlikeye girebilir” denildi. Raporda, mevcut durumun 2019 yılındaki yağış azlığı nedeniyle ortaya çıktığı, 2020’nin ise son 5 yılın en kurak yılı olduğu belirtildi. Konya Ovası’ndaki kuraklığa da değinilen raporda şu ifadeler yer aldı: ‘’Konya Ovası’nda çiftçiler, Temmuz-Aralık 2020 arasında 2019’un aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 38 daha az yağış gördü. Son altı ayda yağış olmaması, tahıl hasadını önemli ölçüde azalttı ve çiftçiler için kuraklık uyarılarını tetikleyerek gelecekteki mahsul üretimini tehlikeye soktu.’’ Tahminlere göre 2021 Ocak ayının ikinci yarısında daha fazla yağmur beklendiği belirtilen raporda “Ancak su seviyelerini rahat hacimlere çıkarmak için uzun ve kalıcı yağmur gerekecek” ifadeleri kullanıldı.
Uçak yerine tren
AB’nin 27 ülkesinde ankete katılan 27.700 kişiden %74’ü, COVID-19 kısıtlamaları kaldırıldıktan sonra çevresel nedenlerle daha seyrek uçmayı planladıklarını söyledi. %43’ü bunu “her zaman” yapacaklarını, %31’i ise “zaman zaman” yapacaklarını ifade etti. Ankete katılanların çoğu vazgeçilmesi en kolay olanın uçmak olduğunu söyledi. Öte yandan Avrupalıların %39’u ve Amerikalıların %38’i arabalarından vazgeçmenin en zor seçenek olacağını söyledi. Avrupa’nın havayolu sektörü, pandemi nedeniyle talepte bir düşüşle mücadele ederken, sektör aynı zamanda karbon ayakizi konusunda müşteriler ve düzenleyiciler tarafından inceleniyor. Kısa mesafeli yolculuklar için uçak yerine tren seçmeyi planlayıp planlamadıkları sorulduğunda, ankete katılanların %71’i “evet” cevabını verdi. Ayrıca, Avrupalıların %66’sı iklim değişikliğiyle savaşmak için zaten daha az et yediklerini ve %13’ü ise bunu yakında yapmayı planladıklarını söyledi. COVID-19, küresel karbondioksit emisyonlarının 2020’de %7 düşmesine neden oldu, ancak yine de, 2020 yılı en sıcak yıl olarak sıralanırken emisyonların azaltılması ve gelecekteki yıkıcı ısınmayı önlemek için daha hızlı eylem ihtiyacı var.
Buğday fiyatları patladı
Çin ve diğer ithalatçıların artan talebi ve en büyük ihracatçı Rusya‘nın getirdiği ek gümrük vergileriyle buğday fiyatları altı yıldan fazla bir sürenin en yüksek kapanışına ilerledi. Çin’in artan talebi, önemli ekim alanlarındaki kuraklık, hükümetlerin iç tedariği sağlamak için ihracatı kısıtlama çabaları küresel tahıl fiyatlarının 2014’ten beri en yüksek seviyeye çıkmasında etkili oldu. Bloomberg HT’nin aktardığına göre pandemi döneminde dünyada açlığın da arttığı bir dönemde yaşanan bu fiyat artışı, gıda enflasyonuna dair endişelere de yol açıyor. Chicago emtia Borsasında işlem gören Mart vadeli soya fasulyesi kontratı yüzde 1.4 düşüşle bushel başına 13,97 dolar oldu. Mart vadeli buğday kontratı ise yüzde 1.3 artışla yaklaşık 12.7 kilo başına 6.84 dolardan işlem gördü.
Portekiz'de tek kömür santralı kaldı
Portekizli enerji kuruluşu, geçen yıl Temmuz ayında 1.296 MW’lık Sines kömür santralını kapatma kararını açıklamış ve kapatma tarihini 2023’ten 2021’e çekmişti. kuruluşun ilk planları Sines’i 2030’da kapatmaktı. Şirket, Temmuz ayında yaptığı açıklamada, kararın “karbondan arınma stratejisinin bir parçası” olduğunu ve enerji üretiminin giderek yenilenebilir kaynaklara bağlı olduğu bir bağlamda alındığını söyledi. Kömürden çıkış aşamasını hızlandırma kararının “Avrupa karbon nötr hedefleri doğrultusunda” “enerji geçiş sürecinin doğal bir sonucu” ve ülkenin yenilenebilir enerjilere vurgu yapan ulusal enerji ve iklim planı. Kampanyacılar, Sines’in kapanmasıyla Portekiz’de sadece bu yıl Kasım ayında kapatılması planlanan tek kömür santralı Pego’nun kaldığını söyledi. Portekiz’e ek olarak, Europe Beyond Coal’a göre, beş Avrupa ülkesinin 2025 itibariyle kömüre son vermesi bekleniyor: Fransa (2022), Slovakya (2023), Birleşik Krallık (2024), İrlanda (2025) ve İtalya (2025).
Alamos'un izinleri iptal edildi
Madencilik şirketinin Kirazlı bölgesinden çekilmemesi üzerine çevre örgütleri Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’ne CİMER üzerinden alanın durumuna dair bir dilekçe vermişti. Ruhsatı bitmesine rağmen sahada varlığını sürdüren şirket için Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi‘ne (CİMER) yapılan başvuruya Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’nden cevap geldi. Cevapta, şirket için verilmiş izinlerin 27.10.2020 tarihinde geri alınarak iptallerinin yapıldığı belirtildi ve “İzin sahalarına ait bölgeleri rehabilitasyon eylem planı kapsamında tekrar doğaya kazandırılmak için gerekli çalışmalar başlatılacak. Bilgilerinize sunulur” ifadeleri kullanıldı.