Türetim Ekonomisi Derneği & Change.org Türkiye İklim Programı Yöneticisi Yaz Güvendi, “2024, kayıtlara geçen en sıcak yıl olmakla kalmadı, aynı zamanda sıcaklıkların sanayi öncesi seviyelerin 1,5 derece üzerinde yaşandığı ilk yıl olacağı tespit edildi. İşte tam da bu nedenle bu yıl da iklim için birlikte hareket ettik: 2024’te toplam 65 yeni iklim kampanyası başlatıldı. Tüm kampanyalara gelen 584.197 imza, iklim krizi ile mücadele ve karbon nötr hedefine yönelik çalışmalara hız kazandırdı. Kampanyaların 27’si somut etki yaratarak yerel yönetimlerde ve üniversitelerde politika değişikliklerine, orman yangınlarına karşı önlemlere, yerel çevre mücadelelerine ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji çözümlerine katkıda bulundu. 2025, iklim için daha fazla elin birleştiği bir yıl olsun!" açıklamasını yaparken, İklim Kampanyaları Danışmanı ve Değişim Elçileri Program Koordinatörü Pelin Özkan Metin ise, "2024’te hepimiz İklim Kanunu'nu takip ettik. Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadele yolculuğunda bir ilk olan bu kanun, ne yazık ki hâlâ paylaşılmadı, yürürlüğe girmedi. Dilerim, 2025’in başlarında iklimi ve herkesi koruyacak, 2053 net sıfır hedefi ile 2030 yılına kadar %35 mutlak azaltım hedefini içeren, kömürden çıkışı planlayan ve iklim adaleti perspektifi ile hazırlanmış bir iklim kanunu yürürlüğe girer," dedi
İklim Kampanyaları Danışmanı Eda Yılmaz, “2024, kuraklık, sel, orman yangınları gibi aşırı hava olaylarının dünyayı kasıp kavurduğu bir yıl olurken şunu bir kere daha anladık: sorun iklim değil, insan eliyle kurulmuş doğayı tüketen bu sistem. Adaletsiz, kontrolsüz ve yalnızca tüketmeye odaklanan bu düzen değişmeden, gezegenimiz iyileşemez. 2025, daha adil, sürdürülebilir, doğayla uyumlu bir yaşamı mümkün kılmak için harekete geçtiğimiz bir yıl olsun. Yeni yıl, değişim için cesaretin ve dönüşüm için umudun yılı olsun!" diyerek kök sorun olan ekonomik siteme dikkat çekti. İklim Kampanyaları Danışmanı ve İletişim Uzmanı Nil Ormanl ise, “2025, daha sürdürülebilir ve zulümsüz bir dünya için atılan adımların hız kazandığı, dayanışmanın büyüdüğü bir yıl olsun. İklim krizine karşı verdiğimiz mücadelede, sesimizin daha fazla insana ulaştığı ve umut dolu değişimlerin öncüsü olduğumuz bir yıl diliyorum" derken, Sosyal Medya Uzmanı Turgay Özçelik de, "2024 yılında yine ormanlarımızı yangından koruyamadık. Üstelik yangın sayısı da, yanan alan da önceki yıllara göre daha fazlaydı. Yangınlar bu yıl ortalamanın iki katı ormanlık alanı ve orada yaşayan binlerce hayvanı yok etti. İklim kriziyle mücadelede ormanlarımızın önemi büyük. 2025, ormanlarımıza ve yaban hayatına sahip çıktığımız bir yıl olsun,” açıklamasında bulundu.
İklim Kampanyaları Danışmanı Seda Elhan, "İklim krizinin en önemli nedenlerinden biri olan fosil yakıtlar 2024 yılında da terk edilmedi ve bundan kaynaklı çevre kirliliği, sağlık sorunları da arttı. Türkiye’nin 'yeni kömürlü termik santral yapmama' kararı aldığı ve kademeli olarak kömürden çıkışı planladığı, herkes için 'adil' yeni bir yıl diliyorum" derken Karar verici uzmanı Pınar Gayretli: “2024 yılı tarihin en sıcak yılı oldu ve tarihte ilk defa küresel sıcaklık artışı 1,5 dereceyi aştı. 2025 yılında Türkiye’nin sunacağı Ulusal Katkı Beyanın yani NDC, güçlü iklim hedefleri içermesini diliyorum. Mutlak emisyon azaltımı, yeni kömürlü termik santral yapmama kararı ve kömürden çıkış planı Türkiye’nin 2025 yılında sunacağı NDC’de yer almalı,” dedi.
Özetle Türetim Ekonomisi Derneği ekibi diyor ki, “2024 yılı boyunca; yerel yönetimlerin iklim ve karbon nötr politikalarını izlemeye devam ettik. İklim mücadelesine ve karar alma süreçlerine gençlerin katılımını sağlamaya yönelik çalışmalar yaptık. Türkiye’nin 2025 yılında sunacağı ulusal katkı beyanının takibi amacıyla İklim değişikliği Başkanlığınca yayımlanan 2024-2030 İklim Değişikliği Uyum Stratejisi ve Eylem Planı, İklim Değişikliği Azaltım Stratejisi ve Eylem Planı gibi eylem ve strateji eylem planlarını takip ederek eylem planlarında yer alan iklim değişikliği ile mücadele ve uyuma ilişkin haklarımızı ve iklimi koruyacak planların eyleme geçirilmesi talebiyle başlatılan kampanyalara destek olduk. Türkiye’nin yakın zamanda Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği’ne 2025 yılında sunacağı Ulusal Katkı Beyanı’nın güçlü bir iklim hedefi içermesi ve iklim kanunun da iklimi, yaşamlarımızı ve yaşam alanlarımızı koruyacak hükümler içermesi toplumun bunu güçlü bir şekilde talep etmesi ve bu taleplerin karar vericilere ulaştırılması ile mümkün. Biz de iklim ekibi olarak toplumsal taleplerin bilimsel ve hukuki olarak doğru bir şekilde oluşturulması, bu kapsamda toplumsal talebin organize edilmesi ve taleplerin karar vericilere ulaşması için çalışıyor ve 2025’de de çalışmaya da devam edeceğiz.”
İklim Programı’nın 2024 Değerlendirme Raporu’na turetimekonomisi.org adresinden ulaşabilirsiniz.