Memleketten change.org'da çevre için açılan kampanyalar

-
Aa
+
a
a
a

“Çok geç olmadan İznik gölünü kurtaralım” 

Fotoğraf: Change.org
Gezegenin Geleceği: 7 Şubat 2020
 

Gezegenin Geleceği: 7 Şubat 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı sınırları içerisinde halk plajı olarak kullanılan Pınarboğazı ve Dalyan kıyıları ve koylarının günübirlik tesis olarak işletilmek üzere ihaleye verileceğini öğrenen Ayvalık Tabiat Parkı platformu bir kampanya başlattı ve kısa sürede 10 bine yakın imza topladı. Change.org/AyvalikKoylari adresinde yer alan kampanya, 11 Şubat’ta yapılması planlanan ihalenin iptal edilmesini talep ediyor. Ayvalık Tabiat Parkı Platformu kampanya metninde şu ifadelere yer veriyor: “Yörede halka açık kalan, ücret ödemeden istifade edilen zaten kısıtlı alanı kapsayan bu küçük koylar da ihaleyle halkın elinden alınıp birilerine verilirse, denize ayağımızı sokacak yer kalmayacak. Anayasa'nın 43. maddesi ile başlayıp, Kıyı Kanunu ve bağlı yönetmeliklerle devam eden mevzuat bütünü, öncelikle kıyı alanlarının kamuya ait olduğunu, bu alanlarda mülkiyet oluşturulamayacağını ve herkesin serbestçe kullanımına açık olması gerektiğini düzenler. Kıyılarımız ve ayrılmaz parçası olan doğamız, hepimizin ortak varlığı. Yıllardır gerçek sahibi olduğumuz, koruduğumuz kıyılarımız yine halkın olmalı. Deniz temizliği ve doğal zenginliğiyle Ayvalık Halkı’nın nefes alabildiği, denize rahatça girebildiği nadir alanlar tel örgülerle çevrilmeden, giriş ücreti alınmadan halkın kullanımına bırakılmalı.” Bu kampanyaya imza vermek isterseniz Change.org/AyvalikKoylari adresini ziyaret edebilirsiniz. 

Ordu'da halk HES istemiyor

Geçtiğimiz hafta bilgisini verdiğimiz, Ordu Mesudiye’de planlanan HES projesine karşı yürütülen kampanyada yeni bir gelişme yaşandı. Change.org/MesudiyeHES adresinde devam eden kampanyayı başlatan Burak Açıkgöz, imzacılarla paylaştığı haberde şu bilgilere yer verdi: “Ordu Mesudiye’de taş ocağı için yapılmak istenen halkı bilgilendirme toplantısından sonra iki HES projesinin de toplantısına katılmayan köy halkı “toplantı yapılamadı” tutanağı tutulmasını sağladı. Melet Irmağı çevresinde bulunan köylülerini yakından etkileyen projeye karşı yapılmak istenen halkı bilgilendirme toplantısına köy halkı katılmayarak tepki gösterdi. “HES istemiyoruz” diyerek toplantı salonunun önünde toplanan köy halkı Çevre ve Şehircilik Bakanlığından ve Ordu İl Müdürlüğünden gelen resmi heyet, “Halk HES istemediğini belirterek toplantıya katılmadı” tutanağını imzalamak zorunda kaldı. 08 Ocak 2020 tarihinde Akpınar Taş ocağı için yapılmak istenen “halkı bilgilendirme toplantısından” sonra iki HES projesi için 14 Ocak ve 15 Ocak 2020 tarihlerinde yapılmak istenen toplantılar da yaptırılmadı.” Yöre halkının karşı çıktığı bu projeye karşı olan kampanyaya imza vermek isterseniz Change.org/MesudiyeHES adresini ziyaret edebilirsiniz. 

Bir HES karşıtı kampanya da Giresun'dan

Giresun Çanakçı İlçesi’nden Yavuz Öztürk, Görele Çayı üzerinde planlanan HES projesine karşı bir kampanya başlattı. Özel bir şirket tarafından planlanan proje şu an Çevresel Etki Değerlendirmesi  sürecinde. Yavuz Öztürk, Change.org/GoreleHes adresindeki kampanyada kendisinin ve yöre halkının bu projeye neden karşı olduğunu çok sayıda nedenle açıklıyor. Bunlardan bazıları şu şekilde: ‘’Görele Çayı üzerinde yapılacak herhangi bir HES projesi o bölgedeki iklim ve bitki örtüsünü olumsuz yönde etkileyecek. Ayrıca, Akarsu yatağındaki suyun can suyuna dönüştürülmesi, buharlaşmanın daha az olacak olması demek. Dolayısıyla yağış miktarını bariz bir şekilde etkileyecek, daha kurak bir iklim oluşmasına neden olacak. Haliyle o bölgedeki tarım ürünleri olumsuz etkilenecek ve köylünün gelir kaybına uğramasına neden olacak. Daha az yağış daha kalitesiz bir toprak anlamı taşıyacak. Suyun azaltılmasıyla beraber balık popülasyonu da azalacak, balıkların akarsu içindeki yukarı yönlü hareketi kısıtlanacak ve aşamayacakları şelaleler oluşacak. Dolayısıyla balıktan beslenen susamuru gibi canlıların o bölgedeki varlığı tehdit altında olacak. Özellikle kestane balcılığı yapılan bu bölgede, kestane balcılığı tehdit altında olacak, çünkü buharlaşma azlığı kestane ağaçlarını olumsuz etkileyecek. HES planlanan bölgede 20 den fazla göl oluşumu bulunuyor ve ve yöre halkı sıcak yaz günlerinde bu gölleri yüzmek ve serinlemek için kullanıyor.” Yavuz Öztürk, bu nedenleri sıraladıktan sonra ekliyor: “Biz devleti hep A-B-C planı var olarak biliriz, ihtiyaç olan enerjiyse illa ki çevre dostu daha farklı yöntemler geliştirilir. HES yapılmış birçok bölgede iklim ve bitki örtüsünün değişmesinden ötürü köylüler bariz ekonomik kayıplara uğradı.” Bu kampanyaya imza vermek isterseniz Change.org/GoreleHes adresini ziyaret edebilirsiniz. 

"Çok geç olmadan İznik Gölü'nü kurtaralım"

Oğuzhan Bilgin’in başlattığı ve Change.org/IznikGolu adresindeki kampanya, “Çok geç olmadan İznik gölünü kurtaralım” diyor ve İznik Gölü’nde su seviyesindeki azalmanın tedirgin edici boyutta olduğunu söylüyor. İznik ve Orhangazi Belediyeleri’ne seslenen kampanyanın talebi şu şekilde: “İznik Gölü çevresindeki ilçeler İznik ve Orhangazi başta olmak üzere civar köylerde bilinçli kullanım ve göl temizliği konularında bilgilendirilmeye ve yasal bir sınırlandırılmaya gidilmeli” Siz de İznik Gölü’nün kurumasının önüne geçmek için kampanyaya imza vermek isterseniz Change.org/iznikgolu adresini ziyaret edebilirsiniz.