Meke Gölü'nün kuraklık sorunu için, son aylarda artan yağış oranı da yeterli olmadı.
Evrensel’den Salih Büyüksamancı’nın haberine göre, Konya'nın Karapınar ilçesinde tamamen kuruyan Meke Gölü'nün kuraklık sorunu için, son aylarda artan yağış oranı da yeterli olmadı. Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, “Kış ve bahar yağışları nedeniyle altta bulunan killi yapı nedeniyle yer yer su birikintisi oluşsa da artık orayı bir göl olarak nitelemek oldukça güç. Meke gibi önemli ve özel jeolojik değerimizi yitirme noktasındayız. En önemli risklerden biri sulu tarım. Ruhsatsız kuyuların hangi seviyeden hangi suyu aldığı net olarak bilinmiyor. Bu konuda uzman Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü olduğu için bir an önce bir çözüm üretmesi gerekiyor,” dedi.
Karadeniz’de Haziran ve Temmuz ayları kritik
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Hakan Ersoy, Doğu Karadeniz'de kurak geçen sonbahar ve kışın ardından beklenen yağışların geleceğini belirterek, Haziran ve Temmuz aylarının kritik olduğuna dikkati çekti. Prof. Dr. Ersoy, “Bölgemizde yağış, yağması gereken ayda yağmadı. Kışı, sonbaharı yağışsız geçirdik. Biriken yağışlar gelecek. Önümüzdeki iki aylık süreç, taşkın ve heyelan riski olduğu bir dönem,” dedi. İç Anadolu ve Orta Karadeniz’de son günlerde etkili sağanağın neden olduğu sel ve taşkınlar sonrası gözler, Türkiye'nin en fazla yağış alan bölgesi Doğu Karadeniz’e çevrildi. Bölgede, küresel ısınma kaynaklı yağış rejimindeki değişkenliğin, can ve mal kayıplarıyla sonuçlanan ‘sel-heyelan’ riskini beraberinde getirdiğini belirten uzmanlar, olası ani ve lokal yağışların yanı sıra meteorolojik uyarıların dikkate alınmasını, özellikle fındık ve çay hasadındaki üreticilerin yağışlar sırasında güvenli alanlara geçerek, tedbirli olmalarını önerdi. Bölgenin güçlü coğrafyasındaki tarım topraklarına esaslı ağaçlar dikilmesinin yanında, riskli istinat duvarlarının gözden geçirilip, güçlendirilmesini tavsiye eden uzmanlar, olası sel ve heyelanlar için Haziran ve Temmuz aylarının kritik olduğuna dikkati çekti. Bir ayda yağacak yağışların bir günde düştüğünü kaydeden Prof. Dr. Ersoy, Haziran ve Temmuz aylarına dikkat çekerek, “Son günlerde ülkemizin çeşitli yerlerinde yağışlar gördük. Türkiye'nin ortalamasının 600-700 milimetre olduğunu düşündüğümüzde, bir ayda yağacak yağışın bir günde yüzeye düştüğünü gördük. Bir ayda geniş bir şekilde yayılıp süzülecek su, bir günde yüzeye yağıp dolayısıyla süzülecek vakit bulamayınca yüzeyden akışa geçerek taşkınlara neden olabilecek. İşte en büyük sorunlardan biri bu. Önümüzdeki iki aylık süreç, bizim için taşkın ve heyelan riskinin olduğu bir dönem olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
TOKİ, ağaç kesimine başladı
BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), İstanbul Maltepe’de bulunan General Kenan Evren Kışlası arazisine yapacağı konut projesi için ağaç kesimine başladı. TOKİ, yapılaşmaya açılan Kenan Evren Kışlası’na farklı etaplar halinde binlerce konut inşa etmek için proje hazırladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, konut projeleri için peş peşe ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değil’ kararı verildiğini duyurmuştu. Proje dosyasında askeri alana ilişkin, “Proje alanı askeri alan içinde yer almakta. Ancak toplu konut inşaatı tamamlanmadan alan askeri alan statüsünden çıkarılacak. Proje alanı askeri alan içerisinde yer aldığından alanın yakın çevresinde konut alanı bulunmamakta,” bilgilerine yer verildi. Proje için askeri arazini seçilmesinin nedeni ise, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından seçilen yer, mevcut konumu, ulaşım açısından son derece elverişli bir yere sahip olması ve proje alanı etrafında benzer yapılaşmaların da yer alması nedenleri ile en uygun alan olarak belirlendi. Proje yeri için başka herhangi bir alternatif alan seçimi söz konusu değil,” şeklinde açıklandı. Maltepe Kışlası arazisinin bir kısmı da daha önce Marmara Üniversitesi’ne tahsis edilerek yapılaşmaya açılmıştı. Üniversitenin İstanbul içindeki dağınık durumda olan kampüslerinin bir arazide toplanmasına karar verilmişti. TOKİ, Maliye Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Marmara Üniversitesi arasında 2016'da imzalanan protokol ile Marmara Üniversitesi’nin Kenan Evren Kışlası'nın arazisine taşınmasına karar verildi.
İzmir Körfezi kirleniyor
İzmir Körfezi'ne dökülen başta Meles, Arap, Ahırkuyu, Bornova, Manda, Büyük Çiğli, Küçük Çiğli, Ilıca ve Poligon dereleri, evsel atıklar, atık su ve sanayi kaynaklı deşarjlar nedeniyle kirleniyor. Kentin içinden geçip, körfeze dökülen bu irili ufaklı dereler, taşıdıkları su ve atıklar ile kirliliğe neden oluyor. Özellikle son yağışlarla, derelerin körfez ile buluştuğu sığ bölgelerde kirlilik daha da dikkat çekiyor. İzmir'de iç ve dış körfeze dökülen 30 civarında dere olduğunu belirten Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Teknik Sorumlusu ve Çevre Mühendisi Selma Akdoğan, “Bu dereler, doğdukları noktadan itibaren aslında bütün havzanın kirliliğini taşıyor. Körfezimize yağmur suları ile taşınan kirlilik de dahil. Kaçak atık su deşarjları, yeterince arıtılmamış atık suların deşarjları, sanayi kaynaklı deşarjlar ve derelere atılan atıklar dahil olmak üzere önemli miktarda kirlilik körfeze taşınıyor," dedi.