Maraş'ta termik santrallar zehir saçıyor

-
Aa
+
a
a
a

Greenpeace tarafından Kahramanmaraş’ta Afşin A ve Afşin B kömürlü termik santrallerinin tesis etki sahası içerisinde gerçekleştirilen ölçüm sonuçları, santrallerin bölgeye zehir saçtığını gözler önüne serdi.

Gezegenin Geleceği: 28 Aralık 2020
 

Gezegenin Geleceği: 28 Aralık 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Greenpeace tarafından 5 Ekim - 11 Kasım tarihleri arasında dört noktada gerçekleştirilen hava kalitesi ölçüm sonuçları, bölgenin insan sağlığı için yaşanmaz hale geldiğini ve kömürlü termik santrallerin havamızı kirlettiğinin kanıtı oldu. Çalışmada, insan kaynaklı hava kirliliğinin en büyük nedenlerinden olan partikül madde 10 (PM10), partikül madde 2,5 (PM 2,5) ile SO2 ve NO2 yoğunlukları ölçüldü. Türkiye’de havada ölçülen en yüksek 24 saatlik PM10 limit değeri 50µg/m3 olması gerekirken, ölçüm noktalarından birinde bu değer 320’nin üzerinde. Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Proje Sorumlusu Onur Akgül, söz konusu ölçümlerin kömürlü termik santrallerin sağlıklı yaşam şartlarını ortadan kaldırdığını bir kez daha gözler önüne serdiğini vurguladı.  

Greenpeace tarafından yayınlanan hava kalitesi ölçüm raporlarını değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç “ Rapordaki değerlere göre, Afşin-Elbistan bölgesi, tüm dünyada kömürlü santrallerden kaynaklı hava kirliliği sıralamasında 5. sıraya yerleşmiş durumda. AKP Kahramanmaraş’ı sevmiyor dememin bir nedeni de bu” dedi Öztunç; “Greenpeace yaşadığımız zulmün kesin kanıtlarını paylaştı. Afşin Elbistan A ve Afşin B Santrali, bölgemizi hava kirliliğinde Dünya 5. yaptı. Greenpeace’in 2019 yılında yaptığı modellemede, 1984-2019 yılları arasında termik santral yüzünden 17 Bin erken ölüm yaşandığı, planlanan 6 santral de bunun üzerine katlandığında bu sayının 32 Bin olacağı hesaplanmıştı. Bu zulme artık dur diyoruz. Kahramanmaraşlılar yaşasın, nefes alsın istiyoruz” yorumunda bulundu. Öztunç “AKP kendisini övmekten başka bir şey yapmıyor. Bütçe görüşmelerinde iklim değişiklikleri ile nasıl baş ettiğimize dair güzellemeler dinledik. Daha hava kirliliğini dahi ölçmeyen, gerçek verilerden bilerek uzak tutan bir iktidarın iklim kriziyle nasıl başa çıkacak. Bunu açık yüreklilikle soruyorum” dedi. “Greenpace’in hava ölçümleri raporundan çıkarılması gereken şudur; bu bölge bu kadar kirliliği artık kaldıramıyor. Artık, bu bölgede kömüre dur diyelim ve bölgeyi adil geçiş kapsamında dönüştürelim. Kapanan kömür sahalarını yeniden tarıma kazandıralım. Filtresi kapanmayan santrale, ölçüm süreci dahi tamamlanmadan çalışma izni verdiler, pandemi döneminde 3. Santrale onay verdiler. Ölçüm süreci tamamlanmamış santrali açmak hukuksuzluk’’ dedi. 

Gediz Deltası korunmalı!

Doğa Derneği’nin, tüm Akdeniz Havzası’ndaki en önemli sulak alanlarından birisi olan Gediz Deltası’nın korunması amacıyla yürüttüğü çalışmalar kapsamında Avrupa Birliği Sivil Toplum Diyaloğu desteğiyle gerçekleştirdiği “Gediz Deltası Birlikteliği” projesi, online olarak düzenlenen kapanış toplantısıyla sona erdi. Bu çalışma, dünyanın farklı yerlerinde benzer sulak alan ekosistemlerinde gerçekleştirilen doğa koruma deneyimlerinin paylaşılmasına, deltanın korunması için çalışan ve deltada yaşamını sürdürmekte olan paydaşların deneyim ve bilgi aktarımına olanak tanıdı. Murat Dağı’ndan doğan Gediz Nehri’nin on binlerce yıl içerisinde İzmir Körfezi’ne biriktirdiği alüvyonlarla oluşan Gediz Deltası, eşine az rastlanır bir sulak alan. Türkiye’deki 312 Önemli Doğa Alanı’ndan biri olan delta, flamingoların tüm dünya nüfusunun yüzde onuna ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda bir Önemli Kuş Alanı olan bu benzersiz sulak alan UNESCO’nun Dünya Mirası kriterlerini sağlıyor ve alanın UNESCO Dünya Mirası ilan edilmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından gerekli başvurular yapılmış bulunuyor. Gediz Deltası Online Festivali’nde, deltadaki doğa koruma çalışmalarından Gediz Nehri’nin ve deltanın ilham verdiği doğa sanatlarına, Gediz Deltası’ndaki biyolojik çeşitlilikten kuş gözlemciliğiyle ilgili temel bilgilere pek çok farklı konu yer aldı. Pandemi nedeniyle online olarak gerçekleştirilen festival, deltadaki koruma çalışmalarının ve bu alandaki biyolojik ve kültürel çeşitliliğin bütünlüklü bir şekilde ortaya konmasına olanak sundu. Hayata geçirilen çalışmalar arasında, Gediz Deltası’nda yaygın olarak gözlemlenen kuşlar ve bölgenin bitki örtüsü hakkında detaylı bilgi veren bir web sitesi yer alıyor. portal.gedizdeltasi.org adresi üzerinden ulaşılabilen web sitesinde ayrıca, Gediz Deltası’nda kuş gözlemciliği yapılabilecek alanların rotalarına ve deltayla ilgili haberlere yer veriliyor.

Seferihisar'da jeotermale tepki

İzmir Seferihisar’ın Orhanlı köyünde yapılması planlanan ve sondaj çalışmaları devam eden jeotermal santral projesi, Ege ormanlarının ortasında yer alıyor. Köydeki sondaj  faaliyetlerinin, proje sahası ile alakası olmayan 2016 tarihli ÇED gerekli değil kararı gerekçe gösterilerek, ÇED sürecinin dışında bırakıldığını öğrenen köylüler ve Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği, zeytin ağaçlarına ve yaşam alanlarına geri dönüşsüz olarak zarar verecek olan bu proje için 2020 Eylül ayında verilen (ÇED) kapsam dışı kararının ve 2016 tarihli ÇED gerekli değil kararının iptali için dava açtı. ÇED süreci dışında bırakılarak, zeytin ağaçlarının içerisinde ve köy yerleşiminin yanı başında çalışma izni verilen jeotermal sondaj kuyusuna tepki gösteren Seferihisar’ın Orhanlı köylüleri, proje sahibi şirketin hukuksuz olarak yürüttüğü  çalışmalara tepkili.