"Kırmıtlı Kuş Cenneti 'Yaban Hayatı Geliştirme Sahası' ilan edilsin"

-
Aa
+
a
a
a

Figen Ant’ın başlattığı kampanya, Osmaniye’deki Kırmıtlı Kuş Cenneti’nin "Yaban Hayatı Geliştirme Sahası" ilan edilip bir statü kazanmasını ve sulak alan ilan edilmesini talep ediyor.

Figen Ant’ın başlattığı kampanya, Osmaniye’deki Kırmıtlı Kuş Cenneti’nin "Yaban Hayatı Geliştirme Sahası" ilan edilip bir statü kazanmasını ve sulak alan ilan edilmesini talep ediyor. Change.org/KirmitliKusCenneti adresindeki kampanyada şu ifadelere yer veriliyor: ‘’Unutulmuş, bahsi bile edilmeyen bir cennet var Çukurova'nın o bereketli topraklarında bilir misiniz? Osmaniye'de yer alan bu cennet ki nefis bir göl ve etrafında uçsuz bucaksız yeşille çevrelenmiş durumda. Bilinen 250 çeşit kuş da mesken belledi burayı. Kimseler bilmez ama bilenlerin de Kırmıtlı Kuş Cenneti burası. Şimdilerde bakımsız haliyle, giderek bozulan ekosistemiyle yitmeye yüz tutmuş durumda. Bir düşle yola çıktık; bu bölgenin öncelikle "Yaban Hayatı Geliştirme Sahası" ilan edilip bir statü kazanmasını ve sulak alan ilan edilmesini talep ediyoruz. Kırmıtlı'ya gerekli özen gösterilsin, göz dolduran doğasıyla ve çeşitli kuşlarıyla cennet olmaya devam etsin, korunsun. Öksüz kalan cennetimizde bir başka düşümüz de şudur ki; kuş-doğa fotoğrafçılarının çalışma alanlarından biri, doğaseverlerin merak ettikleri bir yer, gezginlerin listesindeki yerlerden biri olsun. Ama her şeyden önce buradaki ekosistem, doğa korunsun! Hasret kalıyoruz yeşile yahut bir kuş sesine... Senin de çabanla Kırmıtlı'yı kurtarabiliriz. Destek ol, imzala, paylaş!” Bu çağrıya kulak vermek isterseniz Change.org/KirmitliKusCenneti adresini ziyaret edebilirsiniz. 

Kampanyada mutlu son

Muğla Çıtlık Ormanları’ndan. Neredeyse her hafta bu kampanyayla ilgili gelişmeleri sizlere aktarıyorduk. Sonunda kampanyanın tam anlamıyla başarıya ulaştığı haberi geldi. Muğla Çevre Platformu’nun Change.org/citlikormanlari adresinde yürüttüğü kampanyada, kampanya sorumlusu Serdar Denktaş, güzel haberi imzacılara şu şekilde duyurdu: “27 Nisan 2020 tarihinde Orman Genel Müdürlüğü'ne 33.655 imza ile CİMER üzerinden ilettiğimiz dilekçemizde Çıtlık Taşkesiği Endüstriyel Plantasyon projesinin iptal edilmesini talep etmiştik. Bugün verilen yanıtta ilerleyen dönemde sosyal problem olabileceği düşüncesi ile ağaç kesimine son verildiği bildirildi. Verilen cevapta şu ifadelere yer verildi: "CİMER Şikayetinize konu ormanlık alan, İşletme Müdürlüğümüz Karabörtlen Orman İşletme Şefliği sınırları içerisinde kalan Ula İlçesi, Çıtlık Mahallesi, Taşkesiği mevkisi, 106 ve 107 No’lu bölme, Endüstriyel Plantasyon başlığı altında planlanan bahse konu yer hakkında ilerleyen dönemlerde Sosyal problem olabileceği düşünülerek kesim işleri durduruldu." Bu mücadeleyi kararlığımız ve dayanışmamız ile kazandık. Katkılarınız için tekrar çok teşekkürler.”

Fethiye'de de başarı geldi

Fethiye Ölüdeniz’den. Ölüdeniz ve Kayaköy’deki doğal ve arkeolojik sit alanlarına 6 adet jeotermal sondaj kuyusu açılması için ruhsat verilmesi üzerine Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği’nin başlattığı kampanya kısa sürede başarıya ulaştı. Change.org/OludeniziKoru adresindeki kampanyaya 23.915 kişi imza atmıştı. Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği, güzel haberi şu şekilde duyurdu: “Ölüdeniz ve Kayaköy’deki doğal ve arkeolojik sit alanlarına 6 adet jeotermal sondaj kuyusu açılması için iş insanı Abdulvahap Çelik’e izin ve ruhsat verilmişti. Yaratttığımız kamuoyu baskısı sayesinde, ÇED süresince görüş bildirecek kurumlardan Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı, Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü Ölüdeniz'de jeotermale olumlu görüş vermedi. Destek Veren Herkese Teşekkür Ederiz. Birlikte Çok Daha Güçlüyüz” dendi. 

Bir kampanya da Gazipaşa için

Gazipaşa Platformu’nun başlattığı kampanyaya gelelim. Antalya’nın 50 bin nüfuslu Gazipaşa ilçesinde, Caretta carettaların yuvalama alanı olan sahillerin sit derecesinin düşürülmesi planlarına karşı çıkıyor. Change.org/Gazipasa adresindeki kampanyada bölgenin betonlaşmasına yönelik endişeler dile getiriliyor: “Kumsalı bulunan kıyılarımız nesli tükenme tehdidi ile karşı karşıya olan deniz kaplumbağalarının üreme alanları. 2016 yılında T.C. ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI ve TÜBİTAK’ın yaptığı ortak projede, Gazipaşa Akyar Kayaları’ndaki mağarada Akdeniz fokunun varlığı tespit edildi. Akdeniz fokları “Üzerinde yapılaşma olmayan, insanların kolay ulaşamadığı veya insan faaliyetlerinden uzak kalmış, tercihen üreme ve barınma işlevleri gören kıyı mağara ve kovuklarına sahip; sessiz ve tenha kayalık sahilleri” yaşama alanı olarak seçer ve bu alanların bozulmasından doğrudan etkilenir. Biyolojik çeşitliliği yüksek olan Gazipaşa’da kum zambaklarının ve diğer endemik bitkilerin de bulunması nedeniyle kumsalı bulunan sahillerimiz 1., 2.ve 3. derece Doğal Koruma Sit Alanları.” Tüm bu nedenlerle, bölgenin koruma statüsünün düşürülmesine karşı çıkan kampanyaya destek vermek isterseniz Change.org/Gazipasa adresini ziyaret edebilirsiniz. 

Öte yandan Kaz Dağlarını savunmak için nöbet tutan 5 yaşam savunucusuna 57.240 tl para cezası verilmesi üzerine İda Kazdağları adıyla bir kampanya başlatıldı. Change.org/KazDagiSavunuculari adresindeki kampanya, “ceza savunanlara değil, talan edenlere verilmeli.” diyor ve verilen cezaların iptal edilmesini talep ediyor. Bu talebe katılıyorsan, Change.org/KazdagiSavunuculari adresini ziyaret ederek imzanı ekleyebilirsin.