Kırklareli’nin Vize ilçesinde Evren Mahallesi ve Okçular köyü sınırları içerisinde yer alan ve daha önce bilirkişi heyetinin taş ocağı faaliyetine uygun olmadığı yönünde karar belirttiği sahaya iki taş ocağı daha açılmak isteniyor.
İlk açılmak istenen taş ocağı için Edirne İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma kararıyla dava açtıklarını ve bilirkişinin lehlerinde karar verdiğini hatırlayan Vize Doğa Derneği Başkanı Demir Aypar Ekber, “Hal böyle iken nasıl oluyor da aynı sahaya iki taş ocağı daha açılmak isteniyor bunu anlamakta güçlük çekiyoruz” dedi. Görünüm Gazetesi’nden Çınar Türkmen’in aktardığına göre mevcut taş ocaklarının çevreye verdiği zararın görmezden gelindiğini savunan Erker: “İlçemizin en verimli tarım arazileri kamyonlardan kalkan toza maruz kalıyor, hakim rüzgarlar taş ocaklarından kalkan tozla çiftçilerimizin ürünlerine zarar veriyor, verim kaybına yol açıyor, ürünlerin kalitesini düşürüyor, ürünün fiyatı düşüyor, bilmiyorlar mı? Çiftçi üretemezse hepimiz aç kalırız” dedi.
15 yaylanın statüsü kaldırıldı
Resmi Gazete‘de yayımlanan karara göre, Amasya, Bolu ve Trabzon‘daki 15 yaylanın statüsü kaldırıldı. Alınan bu kararla birlikte yaylaların imara açılmasının da önü açılmış oldu. Listede Trabzon’daki dünyaca ünlü Hıdırnebi Yaylası da bulunuyor. Hıdırnebi Yaylası’nın da statüsünün değişmesi tartışmalara yol açtı. Yayla, doğa turizmi açısından Uzungöl‘den sonra yerli ve yabancı en çok ziyaretçi sayısına sahip olan yer olarak kabul ediliyor. Yayla ve yakın çevresi için imar planı ve master plan çalışmalarına ilçe belediyesi tarafından Turizm Bakanlığı‘ndan alınan ön izinle başlanmıştı. Alınan bu kararı eleştiren CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, söz konusu alanların orman iken yayla statüsüne getirildiğini, şimdi ise yayla statüsünün kaldırıldığı için bu alanların tekrar orman statüsüne alındığını hatırlattı.
Madra Barajı'na ağır metaller karıştı
Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde Karaayıt Köyü'nde faaliyet yürüten demir madeninin atık havuzu çöktü, ağır metaller içme suyunun sağlandığı Madra Barajı'na karıştı. CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, “Köyün mera alanlarını gasp ettiniz, şimdi de canlarını tehlikeye atıyorsunuz” dedi. Aytekin, madenin yanındaki dereye akan sulara ağır metallerin karıştığını ve bu derenin de Dikili, Bergama, Ayvalık, Altınova ilçelerin su ihtiyacının karşılayan Madra Barajı’na aktığını söyledi. Aytekin suya karışan ağır metallerin Dikili, Bergama, Ayvalık, Altınova yaşayan insanların evindeki içme suyuna kadar gideceği uyarısında bulunarak, yetkililere “Köyün mera alanlarını gasp ettiniz, şimdi de canlarını tehlikeye atıyorsunuz. Burada bir cinayet işleniyor. Bu cinayeti bu ülkeyi yönetenlerin gelip yerinde görmesini istiyoruz” dedi.
Türkiye'de petrol üretimi 22 milyon varil
Türkiye’de yıllık ham petrol üretimi 2019’a göre 1.5 milyon varil artışla, 22 milyon varile ulaştı. Yıllık doğalgaz üretimi ise 457 milyon metreküp seviyesine yükseldi. Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada, Türkiye’nin petrol üretiminin salgında da hız kesmediğini belirterek dünyanın koronavirüs salgınıyla mücadele ettiği 2020’de, Türkiye’nin enerji alanında atılan adımlarla öne çıktığını iddia etti. Hürriyet’ten Neşe Karanfil’in haberine göre Dönmez, “Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında (daha fazla yerli, daha fazla yenilenebilir) diyerek başlattığımız üretim atağı, ham petrol ve doğalgazda da devam ediyor. Tüm dünyada düşen üretim ve azalan ekonomik faaliyetlere karşılık, Türkiye olarak ham petrol üretimimizi artırdık” dedi.
Bu arada Türkiye Tabiatını Koruma Derneği bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, bugün 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü’nün kutlama günü değil, artık anma günü olduğunu söyledi. Türkiye’nin Ramsar Sözleşmesi’ne taraf olan 145 ülkeden biri olduğunu hatırlatan Dr. Kesici, 135 sulak alan belirlenmiş olmasına rağmen, bunlardan 1 milyon hektarlık sahayı içeren 53’ü ulusal, dokuzu mahalli, 14’ü uluslararası öneme sahip toplam 76 alanın Ramsar kriterlerine göre sulak alan olarak tescil edildiğini kaydetti. Dr. Kesici şunları söyledi: “Seyfe, Kuyucuk ve Meke gölleri tamamen kurudu. Sultansazlığı’nın çok büyük kısmı kurudu. Manyas, Burdur ve Uluabat gölleri, Göksu, Kızılırmak ve Gediz deltaları, Akyatan ve Yumurtalık lagünleri aşırı oranda kuruma, kirlilik ve biyolojik çeşitlilikte azalma sorunları yaşıyor. Kızören Obruğu da aşırı oranda kuruma var. Yer altı su kaynaklarının tarımsal amaçlı çekilmesi nedeniyle çevresinde yeni obruklar oluştu. Bunlar içerisinde en iyi durumda olanı Nemrut Kalderası. Ancak burada da su seviyesinde azalma var ve insan ziyaretleri sınırlandırıldı'' dedi.
Öte yandan İSKİ verilerine göre, barajlardaki su seviyesi 8 Ocak'ta yüzde 19,16'ya kadar inerken, o günden bu yana etkili olan yağışlı havayla barajlardaki su miktarı yüzde 19,13 arttı. AA' da yer alan habere göre, kente su sağlayan barajlardaki doluluk oranı bugün itibarıyla yüzde 38,29 olarak ölçüldü. Son iki günkü yağışların da barajlara yüzde 4,07'lik bir katkısı oldu.