İKLİMCİL, SALT Beyoğlu’nda 22 Ağustos'a kadar izlenebilecek

-
Aa
+
a
a
a

İnsan faaliyetleri iklimleri değiştirirken nasıl beslenilmesi gerektiğini inceleyen İKLİMCİL, SALT Beyoğlu’nda 22 Ağustos'a kadar izlenebilecek.

Fotoğraf: Salt Online
Gezegenin Geleceği: 12 Nisan 2021
 

Gezegenin Geleceği: 12 Nisan 2021

podcast servisi: iTunes / RSS

İnsan faaliyetleri iklimleri değiştirirken nasıl beslenilmesi gerektiğini inceleyen İKLİMCİL: Mevsimler Sürüklenirken, hem bir sergi hem de işbirlikliğine dayalı bir kamu programı olarak SALT Beyoğlu’nda 22 Ağustos'a kadar izlenebilecek. Sergi kapsamında geliştirilen çevrimiçi içerikleri saltonline.org üzerinden izleyebilirsiniz.  Etçil, hepçil, yerelci, vejeteryan ya da vegan beslenmeden farklı biçimde, İKLİMCİL kavramı bir ürünün içerdiklerinden ziyade, gıda üretimi ve tüketiminin seyrini etkileyen alışılmadık mevsim koşulları ve iklim olaylarıyla ilişkisi üzerinden tanımlanıyor. Bugünün gıda altyapısı ve yeme içme alışkanlıklarını, sistemli bir sürekliliği olmayan, art arda yaşanmayan, aralarında bir bağlantı ve tutarlılık bulunmayan yeni kuraklık döngüleri, bozulmuş yağış düzenleri ve kıyı dönüşümleri şekillendiriyor. Bu konudaki projelerinin kapsamını SALT’ın davetiyle genişleten, Londra merkezli Cooking Sections (Daniel Fernández Pascual ve Alon Schwabe), bir zamanların mevsimlerine, haritadan silinen bölgelere ve geleceği meçhul kıyılara doğru bir yolculuk sunuyor. 

Akkuyu inşaatında iş cinayeti

Yeşil Gazete’nin aktardığı habere göre, Mersin‘in Gülnar ilçesinde yapımına devam edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatında sondaj makinesi operatörü, elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirdi. Akkuyu NGS tarafından yapılan açıklamada iş cinayetinin 6 Nisan 2021 tarihinde, saat 15.00 civarında meydana geldiği belirtildi. Yapılan açıklamada “Taşeron şirkette görevli sondaj makinesi operatörü, Akkuyu NGS inşaat sahasından çıktıktan sonra elektrik çarpması sonucunda hayatını kaybetti” ifadeleri kullanıldı. Operatörün ağır yaralandığı ve hastaneye kaldırıldığı belirtilen açıklamada “Operatör, tüm müdahalelere karşın kurtarılamadı. Olay yerinde jandarma ekipleri, olayın aydınlatılması için araştırma ve soruşturma yürütmekte” denildi. 

Kutup ayıları daha fazla deniz kuşu yumurtası arayışına çıkıyor

Yeni yapılan bir araştırmaya göre iklim değişikliği kutup ayılarını beslenme şekillerini adapte etmeye zorluyor ve kutup ayıları giderek daha fazla deniz kuşu yumurtası arayışına çıkıyor. Kutup ayıları normalde halkalı ve sakallı fokların yanı sıra beyaz balinalarla, morslarla, deniz gergedanlarıyla ve kutup balinalarıyla beslense bile bölgedeki erime nedeniyle normal besinlerini daha az avlayabiliyorlar. Bunun sonucunda kutup ayıları, insanların yaşadığı bölgelerdeki çöplerde yiyecek aramakla birlikte deniz kuşları yuva yaparken de deniz kenarına gelmeye ve onların yumurtalarını yemeye başladı. Society Open Science dergisinde yeni yayımlanan yazı, yumurta sayısının azalmasıyla, 11 gün boyunca kutup ayılarının yuvalama alanına nasıl yaklaştığını takip etti. Söz konusu araştırmayı Independent’tan Bethany Dawson haberleştirdi ve Ata Türkoğlu Türkçeleştirdi. Kanada’daki araştırmacılar, dronelar kullanarak yeni ve daha sıcak bu çağda yemek arayışına çıkan büyük yırtıcıların becerikliliğini ölçmek için kutup ayılarının Nunavut‘taki Mitivik Adası‘nda yaygın bulunan pufla kazlarının yuvalarında beslenişlerini izledi. Windsor Üniversitesi’ndeki Great Lakes Çevre Araştırmaları Enstitüsü’nden makalenin baş yazarı Patrick Jagielski, “Daha geç gelen ayıların giderek daha fazla boş yuvayı ziyaret ettiğini ve enerjiyi en aza indirecek şekilde hareket etmediklerini ama yedikleri yumurta kümelerinde giderek daha az seçici hale geldiklerini gördük” dedi. Yazarlar, “Bu çalışma, başlıca avlarını elde etmek daha zor hale gelince türlerin diyetlerine ‘daha az tercih edilen’ kaynakları dahil edebilecek olsa da bunu verimli bir şekilde yapamayabileceğini gösteriyor” ifadelerini kullandı. Uzmanlar, bunun kutup ayılarının avlanmasına ilişkin genelleştirilebilecek bir gösterge olmadığını söylese bile bu, küresel ısınma sonucunda hayvanların beslenme tarzına verilen zararı gösteriyor. Araştırmacılar hem iklim ısınması tahminlerine hem de ayıların yağ rezervleriyle hayatta kalmak zorunda olduğu yılın giderek artan süresine dair verileri inceledi. 

Japonya'nın karbon hedefi yükselebilir

Japonya’nın sera gazı emisyon azaltım hedefini önemli oranda yükseltebileceği bildirildi. Japon Kyodo haber ajansının ismi açıklanmayan konuya yakın kişilere dayandırdığı haberine göre halihazırda 2013 mali yılına göre %26 olarak belirlenmiş hedef, %40’a düzeyine yükseltilebilir. Bununla birlikte haberde ülkenin Çevre Bakanlığı’nın %45, Sanayi Bakanlığı’nın ise %35’lik azaltım hedef belirlenmesini savunduğu da yer aldı. Japonya’nın 2050 yılı için karbon nötr olma hedefi belirlediği de hatırlatılan haberde ve Japon Çevre Bakanı Shinjiro Koizumi’nin geçen ay 2030 azaltım hedefini 2050 karbon nötr amacı paralelinde belirleneceğini açıkladığının da altı çizildi.

Bu arada günümüzde gezegenin ve doğanın sınırlarını zorlayan sistem, bir krizler çağı yarattı. Ekonomik, sosyal, siyasal alanda yaşanan krizler, iklim ve biyoçeşitlilik alanlarında derinleşirken bir yandan da geleceğimizi tehdit eder hale geldi.  Tüm dünyayı derinden etkileyen Covid-19 salgını ise mevcut sistemi sorgulama ve değiştirme gerekliliğini  ortaya koydu. Peki bu krizlerden kurtulmak veya en azından içlerinden bazılarının etkilerini azaltmak mümkün mü? Bunun için gerekli olan dönüşümler neler? Bu dönüşümlerde adalet nasıl sağlanır? Bu ve benzeri sorular için düşünmek, tartışmak ve cevap bulmak amacıyla Yeşil Düşünce Derneği, Heinrich Böll Vakfı ile ortak Yeşil İyileşme ve Adil Dönüşüm buluşması gerçekleştiriyor. Etkinliğe katılım için gerekli Zoom linkine Yeşil Düşünce Derneği’nin web sitesinden erişebilirsiniz.