Türetim Ekonomisi Derneği ile sosyal değişim taleplerinin adresi Change.org Türkiye işbirliğinde yürütülen İklim Programı, iklim krizi ile mücadele için yürütülen kampanyaları change.org/iklim adresinde bir araya getirdi.
Türetim Ekonomisi Derneği ile sosyal değişim taleplerinin adresi change.org Türkiye işbirliğinde yürütülen İklim Programı, iklim krizi ile mücadele için yürütülen kampanyaları change.org/iklim adresinde bir araya getirdi. Türkiye'de toplumun iklim kriziyle mücadele talepleri ve bu taleplere verilen destek hızla artıyor. Şimdiye kadar iklim mücadelesi için yüzlerce imza kampanyası başlatıldı ve bu kampanyaları 1 milyondan fazla kişi imzaladı. Toplumun iklim alanında öne çıkan talepleri ve en çok imzalanan kampanyalar arasında orman yangınlarının önlenmesi ve zeytinliklerin korunması, kömür madenleri ve termik santrallerin kapatılması, iklim afetleri ile mücadele ve gençlerin sağlıklı bir çevreye erişim hakkı yer alıyor. Ayrıca, İklim Haber ve KONDA Araştırma’nın yaptığı ‘Türkiye’nin İklim Değişikliği Algısı ve Enerji Tercihleri 2022’ araştırmasına göre her 10 kişiden sekizi iklim değişikliği konusunda endişeli olduğunu, araştırmaya katılanların %78’i iklim değişikliğinin insan faaliyetlerinin sonucunda ortaya çıktığı da belirtildi. Türetim Ekonomisi Derneği İklim Programı Yöneticisi Yaz Güvendi, son üç yılı aşkın süredir change.org platformunda iklim krizi konusunda başlatılan kampanyalara gelen imza sayılarının 1 milyonu aştığını belirterek, başta gençler olmak üzere her kesimden iklim değişikliğine karşı harekete geçme talebinin de arttığını vurguladı. Son üç yılda 400’den fazla kampanya başlatıldığını ve birçoğunun güçlü bir etki yarattığını veya başarıya ulaştığını belirtti. En çok imza alan konular ise, zeytinliklerin ve ormanların korunması, kömür madenlerinin kapatılması, orman yangınları ve afet dirençli kentler, plastik ve gençlerin gelecek hakları için talepleri oldu. İklim kriziyle mücadelede bireyler ve sivil toplum kurumları tarafından başlatılan ve 1 milyon imzayı aşan kampanyalar change.org/iklim adresinde.
Dünya çapında kaydedilen en sıcak Nisan
2024 yılı sıcaklık rekorlarıyla devam ediyor. İklim İçin Türkiye ekibi de İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere sıcak dalgalarının hissedildiği tüm şehirlerde sıcak hava dalgaları ile mücadele birimlerinin kurulması talebiyle change.org/SicaklaMucadeleEt adresinde başlattıkları kampanyalarını sürdürüyorlar. İlk üç ayda olduğu gibi, Nisan’da da rekor kırıldı. Copernicus İklim Değişikliği Servisi tarafından yayınlanan verilere göre, Nisan 2024, dünya çapında kaydedilen en sıcak Nisan ayı oldu. İklim krizinin bir sonucu olan bu sıcak hava dalgaları ise günlük yaşantımızı sağlıklı sürdürmemizi engelliyor, hipertermi ve güneş çarpması dahil bazı hastalıklara, hatta ölümlere bile neden olabiliyor. Özellikle yaşlılar, bebekler, çocuklar, hamile kadınlar ve dışarıda beden gücüyle çalışanlar, sporcular ve yoksullar aşırı sıcaklara karşı oldukça savunmasız kalabiliyor. Kampanya change.org/SicaklaMucadeleEt adresinde.
‘Sarıalan Altın Madeni projesi durdurulsun!’
Balıkesir’de yapılması planlanan Sarıalan Altın Madeni projesinin durdurulması talebiyle, Evrim Keser change.org/Sarialan adresinde bir imza kampanyası başlattı. Balıkesir’in Altıeylül ve İvrindi ilçelerinde yer alacak olan Sarıalan Altın Madeni projesinin hayata geçirilmesi halinde 10 köyün ekosisteminin etkileneceğini belirten kampanyacı, şunları aktardı, “Bu köylerden biri de benim doğup büyüdüğüm Gökçeyazı. Madenin proje alanı fıstık çamları ile dolu; biyolojik çeşitliliği olan orman alanı, tarım ve mera alanları, zengin su varlıkları, Dallımandıra Gölet’i var. Daha nice doğa güzellikleri katledilmesin! Tarım alanlarımızı, yaşam alanlarımızı, geçmişimizi, hatıralarımızı ve de geleceğimizi yok etmesinler,” diyor. Kampanya, change.org/Sarialan adresinde.
Perşembe Yaylası'nda maden arama çalışmaları yapılması teklifi reddedildi
Muhsin Tolgahan Tataroğlu’nun change.org/PersembeyeDokunma adresinde başlattığı kampanyadan güzel haber geldi; Ordu'nun dereleri siyanür akmayacak! Ordu’nun Perşembe ilçesindeki yaylalar bir süredir maden arama tehlikesi altındaydı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bir süre önce özel bir şirkete Perşembe Yaylası Çiseli Şelalesi ve Korgan Yaylası sınırları içerisinde maden arama ruhsatı vermişti. Özel şirket, bin 500 metre yükseklikteki yaylalarda siyanürle altın aramayı planlanıyordu. Menderesleriyle ünlü Perşembe Yaylası'nda madencilik faaliyetlerinin başlayacağını öğrenen Muhsin Tolgahan Tataroğlu, “Aybastı Perşembe Yaylası ve Menderesleri tehlikeye atan maden arama ve çıkarma çalışmalarını durdurun,” diyerek bir imza kampanyası başlattı. Kampanyayı 6 bini aşkın kişi imzaladı, yüzlerce kişi paylaştı ve sonuç geldi. Ordu Valiliği'ne bağlı Ordu İl Mera Komisyonu tarafından gerçekleştirilen toplantıda, Perşembe Yaylası'nda maden arama çalışmaları yapılması teklifi reddedildi. Kampanya change.org/PersembeyeDokunma adresinde.
I. Uluslararası Türetim Ekonomisi Konferansı
Bütün çevre felaketlerinin kök nedeni olan mevcut ekonomik sistemimize alternatiflerin tartışıldığı I. Uluslararası Türetim Ekonomisi Konferansı, Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsünde 29 – 30 - 31 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek. Kayıtlar ücretsiz ama sınırlı. Kayıt olmak için https://2024.turetim.org adresini ziyaret edebilirsiniz. Türetim Ekonomisi Derneği mevcut sisteme alternatif arayanları konferansa https://2024.turetim.org adresinde bekliyor.