Greenpeace İklim Buluşması iklim mücadelesinin aktörlerinin de katılımıyla Müze Gazhane’de gerçekleşti.
Hem Türkiye hem Dünya için tarihi bir dönemeç olan COP27 İklim Zirvesi’ne eş zamanlı olarak iklim kriziyle mücadeleyi ve çözüm yöntemlerini tartışmak için Greenpeace İklim Buluşması düzenlendi. Müze Gazhane’de gerçekleşen iki günlük etkinlikte iklim mücadelesinin aktörleri bir araya geldi. 2030 Türkiye İklim Hedefleri, Yeşil ve Adil Dönüşüm olmak üzere iki ayrı panel düzenlenirken, COP27 Köşesi’nde Mısır’daki İklim Zirvesi’ni takip eden iklim hareketi paydaşları izlenimlerini aktardı. İklim hareketinin önde gelen aktörleri Kadıköy Süreyya Operası önünde basın açıklaması yaparak iklim adaleti çağrısında bulundu. Greenpeace Akdeniz’in açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
Bir yabancının evinizi sular altında bıraktığını ve bu hasarı tamir etmek için sizin kendi cebinizden para ödediğinizi düşünün. İşte iklim adaleti dediğimiz şey tam olarak bu… Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri dünyanın diğer yerlerinden iki kat daha hızlı ısınıyor. Türkiye, bir Akdeniz Havzası ülkesi olarak, daha büyük sorunların sınırında ancak bu mücadelede gösterdiği çabalar yeterli değil. Kömürde ısrar eden Türkiye kömürlü termik santrallerini kapatmak için tarih belirlemeyen Avrupa’daki dört ülkeden biri. Oysa kömürden çıkış için kaybedecek bir günümüz bile kalmadı. Türkiye COP27’de 2030 yılı itibarıyla kömürden elektrik üretimini sonlandırma taahhüdü vermeli. 2030 itibarıyla emisyon salımlarında yüzde 35 mutlak azaltım hedefini koymalı ve ulusal katkı beyannamesini bu yönde sunmalı. Türkiye acilen iklim krizi karşısında harekete geçmeli.
İklim felaketinden mustarip ülkelere finans sağlanıyor
Pakistan, Gana ve Bangladeş, Pazartesi günü Mısır’daki COP27 zirvesinde açıklanan programa göre iklim felaketlerinden mustarip ülkelere finansman sağlamak için kurulan G7 Küresel Kalkan girişiminden ilk fon alan ülkeler arasında olacak. G7 başkanı Almanya tarafından koordine edilen Küresel Kalkan, iklime duyarlı ülkelerin sel veya kuraklık sonrasında sigorta ve afet koruma fonlarına hızlı erişim sağlamayı amaçlıyor. İklime duyarlı, 58 ekonomiden oluşan V20 grubuyla işbirliği içinde geliştiriliyor. Almanya tarafından yayımlanan bir bildiride Bangladeş, Kosta Rika, Fiji, Gana, Pakistan, Filipinler ve Senegal, Küresel Kalkan paketlerinin ilk alıcılarından bazıları olarak listelendi. Almanya, bu paketlerin önümüzdeki aylarda geliştirileceğini söyledi. İklim felaketleri durumunda düşük gelirli ve savunmasız ülkelerin toparlanmasına yardımcı olmak için girişime 170 milyon euro pay ayırdı. Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ), Küresel Güney ülkelerinin ısınan bir dünyanın en kötü sonuçlarıyla karşı karşıya olduğunu, ancak yurttaşlarını koruyacak kaynaklara sahip olmadığını söyledi. BMZ, aynı zamanda Almanya gibi sanayileşmiş ülkelerin iklimle ilgili kaybı ve hasarı “dürüst bir şekilde ele alması” gerektiğini belirtti. Bakanlığa göre, “Konu, sanayileşmiş ülkelerin iklim değişikliğine neden olma sorumluluğu ve iklim adaletiyle bağlantılı.” Ancak uzmanlar, kötüleşen aşırı hava koşulları ve artan felaketler nedeniyle yerlerin “sigorta edilemez” hâle gelebileceği durumlarda, merkezinde sigorta olan bir girişimin mantıklı olup olmadığını sorguluyor.
COP27 hedefleri karşısında direnç
ABD Özel İklim Elçisi John Kerry, birkaç ülkenin Mısır’daki COP27 zirvesinin resmî metninde ısınmayı 1.5 dereceyle sınırlamaya yönelik küresel bir hedeften bahsetmeye direndiğini söyledi. Kerry, bazı hükümetlerin 1.5 derece hedefinden bahsedilmesine karşı çıkıp çıkılmadığı sorusunu, “Kesinlikle haklısınız. Çok az ülke var, ancak birkaçı bundan bahsetmeme konusunu gündeme getirdi” şeklinde cevapladı. “Ama gerçek şu ki, Glasgow’da (COP26) benimsenen dil bu. Mısır, Glasgow’da elde edilenleri kaybetmeye niyetli değil” dedi. Dünya hükümetleri 2015’te Fransa’daki iklim müzakerelerinde küresel ısınma artışını sanayi öncesi döneme göre 1.5 derecede sınırlandırma kararı almıştı. Sera gazı emisyonları artmaya devam ediyor.
Mersin’de limon ağaçları kesildi
Mersin'de bir limon bahçesindeki 600 ağaç kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce kökünden kesildi. Bahçenin sahibi Fatih Yalın, tepkisini "Kim, neden böyle bir şey yapar? Hangi vicdan bu ağaçlara kıyar?" diyerek dile getirdi. Olay, sabah saatlerinde Bazön köyünde meydana geldi. Komşusunun verdiği haber üzerine bahçeye giden Yalın, manzara karşısında şoke olup jandarmaya haber verdi. Bölgede inceleme yapan jandarma, şüpheli ya da şüphelileri yakalamak için çalışma başlattı.
Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali
Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali pandemi süresince 2 yıllık aranın ardından hem İstanbul’da yeniden salonlarda gerçekleşecek hem de çevrimiçi versiyonuyla Türkiye’nin her köşesinden izleyicilerle buluşacak. 15. yılını kutlayan SYFF2022, İstanbul’da 22-26 Kasım’da Pera Müzesi Oditoryumu’nda ve 27-30 Kasım’da Hope Alkazar’da, ardından 1-6 Aralık tarihlerinde surdurulebiliryasam.net’de çevrimiçi gerçekleşerek ve kesintisiz 15 gün boyunca devam edecek. SYFF gezegenimiz için kritik olan sosyo-kültürel değişim sürecini desteklemeyi amaçlayan etki odaklı bir film festivali.