İklim krizi nedeniyle son 49 yılda bir milyondan fazla insan hayatını kaybetti

-
Aa
+
a
a
a

İklim krizi nedeniyle son 49 yılda dünya genelinde bir milyonun üzerinde kişinin hayatını kaybetti

Gezegenin Geleceği: 26 Temmuz 2021
 

Gezegenin Geleceği: 26 Temmuz 2021

podcast servisi: iTunes / RSS

Birleşmiş Milletler dünya genelindeki felaketlerin, iklim değişikliğinin artan olumsuz etkileri nedeniyle çoğaldığına dikkat çekti. BM’ye bağlı Dünya Meteroloji Teşkilatı (WMO) Genel Sekreteri Petteri Taalas cuma günü Cenevre‘de yaptığı açıklamada, kuraklık, fırtına, sel ve mevsim normalinin üzerinde hava sıcaklıkları nedeniyle son 49 yılda dünya genelinde bir milyonun üzerinde kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Taalas yaptığı açıklamada “Şiddetli yağışlar genellikle iklim değişikliğinin bir işareti. Atmosfer ısınmaya devam ettikçe daha fazla nem birikiyor ve bu da fırtınalarda daha fazla yağış olması ve sel ihtimalinin artması anlamına geliyor” ifadelerini kullandı. Taalas’ın açıklamasına göre 1970-2019 yılları arasında dünya genelinde 650 bin kişinin kuraklık nedeniyle öldü. Mevsim normalleri dışındaki sıcaklık derecelerinin de 56 bin kişinin ölümüne neden oldu. 

Orhanlı köyü JES tehdidi altında

Binlerce yıllık zeytin ormanlarının var olduğu ve kadim zeytin kültürünün yaşatıldığı İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Orhanlı köyü JES tehdidi altında. Bölgede hayata geçirilmesi planlanan JES projesinde, jeotermal sondaj kuyuları ile yardımcı kaynak olarak RES ve GES yer alıyor. İzmir Yarımadası’na özgü “erkence” türü zeytinliklerden oluşan bölge, aynı zamanda organik tarım, küçükbaş hayvancılık gibi üretim faaliyetlerinin kesintisiz olarak sürdüğü bir Kadim Üretim Havzası. Su samurundan tilkiye, orkide türlerinden, nesli tehlike altında olan üveyiklere pek çok canlıya yuva olan Orhanlı köyü biyolojik çeşitlilik için uygun ekosistemler sağlıyor. Orhanlı’da yapılması planlanan JES projesnin buradaki yaşamı ciddi ölçüde yok edeceği söyleniyor. JES projelerinin hayata geçtiği diğer bölgelerde olduğu gibi temiz su kaynaklarını, toprağı ve havayı kirletecek, vadinin mikro-klimasını bozacağı iddia edildi. Orhanlı Köyü Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği ve köy sakinleri daha önce köylerinde açılan JES kuyusu için dava açmıştı. Şimdi başka bir firma JES, RES ve GES üçlüsüyle köyün tamamına yayılacak ve tüm yaşamı etkileyecek bir proje için ÇED süreci başlattı. Bu sürecin bir parçası olarak, şirket ve bakanlık yetkililerinin katılımıyla, yarın yani 27 Temmuz Salı günü saat 14:00’da Orhanlı Köyü Orta mahalledeki kafede Halkın Katılım Toplantısı yapılacak. Söz konusu projenin iptal edilmesini talep eden Orhanlı köyü sakinleri ve doğa severler, 27 Temmuz’da Halkın Katılım Toplantısı’nda tepkilerini dile getirecek.

Çin'deki selde en az 18 kişi öldü

Çin’in Henan eyaletinde sağanak yağmurdan kaynaklanan sel 10 binden fazla kişinin sığınaklara taşınmasına neden oldu. Eyalet başkenti Zhengzhou’da bir saat içinde yağan yağmur nedeniyle şu ana kadar en az 18 kişinin öldüğü tespit edilirken yağış, şehrin metro sistemine taşarak yolcuları suda mahsur bıraktı. Şiddetli yağışlar nedeniyle Budist keşişlerin dövüş sanatları icra ettikleri ünlü Shaolin Tapınağı da ağır hasar aldı. Seller, Çin’in yağışlı ikliminde sık görülmesine rağmen, ülkenin hızlı kentleşmesi ve iklim krizi nedeniyle son yıllarda etkisini çok daha fazla göstermeye başladı. Bu yaz Çin’in birçok yerinde “aşırı hava olayları” meydana geldi. 

Gökpınar Gölü'ne yapılaşma mahkemeden döndü

Sivas Gökpınar Gölü’nü yapılaşmaya açacak Sivas İl Genel Meclisi’nin kararı ile onanan Gürün Gökpınar Gölü Nazım İmar Planı ile uygulama imar planının yürütmesinin Sivas İdare Mahkemesi tarafından durduruldu. Mahkeme, 9 Ekim 2020 tarihinde onaylanan 1/5000 ile 1/1000 ölçekli plan değişikliklerinin durdurulma gerekçesi olarak söz konusu değişikliklerin telafisi mümkün olmayan zararlara yol açacak olmasını gösterdi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, yaptığı açıklamada, “Gökpınar Gölü Havzası doğal güzelliği, tarihi ve arkeolojik değerleri açısından ender rastlanan coğrafi yapısıyla biricik. Bu karar doğal güzelliğe ile alüvyon birikimi ile beraber aynı zamanda doğal kaynaklar üzerinden oluşmuş özel bir gölde, telafisi mümkün olmayan zarar verilme aşamasında hepimize nefes oldu” dedi. Evrensel‘in haberine göre Sivas İl Özel İdaresi’nin kurumların görüşlerini dikkate almadığını belirten Karakuş-Candan, yaşanan süreçle ilgili şu bilgileri aktardı: “Gökpınar Gölü’nün göl ve çevresindeki faaliyetlerden dolayı tehdit altında olduğu, tehdit eden faktörlerin ivedi bir şekilde kontrol altına alınması, alanın korunarak gelecek nesillere aktarılabilmesi açısından alanın planlanan ‘Potansiyel Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi’ kapsamında değerlendirilip Doğal Sit Alanı olarak koruma altına alınmasına karar verildiği, yapılacak olan Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi ve sonrasındaki tescil aşamaları sürecinde alanın doğal yapısına etki edecek herhangi bir müdahalede bulunulmaması gerektiği" ifade edildi. Sonrasında Gökpınar Gölü ‘Doğal Sit Nitelikli Doğal Koruma Alanı olarak tescil edilmiş ve Kesin Korunacak Hassas alan olarak ilan edildi. Buna rağmen yapılaşma sürecinin önünü açan Sivas İl Özel İdaresi’nin başına buyruk davrandığını söyleyen Karakuş Candan, “Mahkemede bilirkişi incelemesinden sonra, Göle telafisi mümkün olmayan zararlar verileceği gerekçesiyle, planın yürütmesini durdurdu” dedi. Karakuş Candan, “Sivas İl Özel İdaresine bu kararı bildirerek yürütmesi durdurulan plan kapsamında yapılan her türlü inşaat faaliyetin durdurulmasını ve bu yapıların göle zarar vermeden kaldırılmasını talep edeceğiz.” ifadelerini kullandı.