"Hopa’da Ormanını Korurken Canından Olan ve Yaralanan Köylüler için Adalet!"
Artvin Hopa’da Cankurtaran Ormanları’nı korurken doğa savunucusu Reşit Kibar hayatını kaybetti ve iki vatandaş yaralandı. change.org/HopaicinAdalet adresinde, olaya neden olan projenin iptal edilmesi ve sorumluların bir an önce bulunup yargılanması için bir kampanya başlatıldı. Artvin Hopa ve Borçka ilçeleri arasında bulunan Çifteköprü Köyü Cankurtaran mevkisinde yapımı planlanan Konaklamalı Mesire Alanı Projesi'ne karşı çıkan köylüler, alana iş makinelerinin gelmesini protesto etti. İş makineleri indirilirken köylüler ile ağaç kesimi yapacak olan özel şirketin yetkilileri arasında çıkan tartışmada şirket yetkilisi kişi tabancayla köylülere ateş etti. Silahlı saldırı esnasında doğa savunucusu Reşit Kibar hayatını kaybetti ve iki vatandaş yaralandı. Çifteköprü halkı, binin üstünde ağacın kesileceği bu projenin getireceği tahribatı önceden görerek, tüm imkanlarıyla doğalarını ve yaşam alanlarını korumak için çabalıyor, ‘Kooperatif iradesi ve köylünün inisiyatifi yok sayıldı’ diyerek projeye karşı durmuşlardı. Saldırgan ve tüm sorumluların en kısa zamanda yakalanıp en ağır şekilde cezalandırılmasını, doğa ile birlikte insanların da canına mal olan, "Cankurtaran Konaklamalı Mesire Alanı Projesinin iptalini talep ediyoruz!” diyor kampanyacı change.org/HopaicinAdalet adresinde.
Ek madde 16 kaldırılsın!
Cumhurbaşkanı kararıyla ormanların, orman vasfından çıkarılmasını sağlayan Ek Madde 16’nın kaldırılması talebiyle Eda Yılmaz change.org/ek16kaldırılsın adresinde bir kampanya başlattı. 14 Ağustos’ta İzmir’de çıkan yangında 4 bin hektar orman kül oldu. Anayasa’nın 169. Maddesi’ne göre yanan orman alanların yeniden ormanlaştırılması zorunlu. Ancak, Resmi Gazete’de 31 Ağustos’ta yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararıyla İzmir Bayraklı’da yanan 375 hektarlık alan Ek Madde 16 uygulanarak orman vasfından çıkarıldı. Bu karara karşı çıkan kampanyada: ‘Ek Madde 16, ormanlık alanların’ orman olarak muhafazasında hiçbir yarar görülmüyor’ veya ‘yerleşime uygun’ gibi gerekçelerle Cumhurbaşkanı kararıyla orman statüsünden çıkarılmasına izin veriyor. Orman Kanunu’na 2018 yılında bir torba yasa ile eklenen bu madde bugüne kadar 30 kere uygulandı ve toplam 3 bin 435 hektarlık ormanın, orman sınırları dışına çıkarılmasına neden oldu. Bu madde kaldırılsın, artık Cumhurbaşkanı kararıyla ormanlar, orman alanı dışına çıkartılmasın” deniyor. Kampanya, change.org/ek16kaldırılsın adresinde.
Buca'da yeşil alanları artırın!
Didem Güzel, İzmir’in Buca ilçesinde yeşil alanların artırılmasına yönelik change.org/yesilbuca adresinde başlattığı kampanya ile ‘İzmir'in en büyük ilçesi Buca'da yeşil alanları artırın!’ çağrısında bulunuyor. Yürüttüğü kampanyada Güzel, Buca’da yaşanan çevresel sorunlara dikkat çekiyor ve kalıcı çözümler sunmak istiyor. Didem Güzel, "Buca, İzmir’in yüzölçümü ve nüfusu bakımından en büyük ilçelerinden biri. Ancak şehirleşme ve artan nüfus nedeniyle ilçede neredeyse hiç yeşil alan kalmadı. Koskoca ilçede tek yeşil alan Hasanağa Parkı! Bu durum, Buca’da ısı adası etkisini artırıyor ve hissedilen sıcaklıkları yükseltiyor," açıklamasında bulundu. Ayrıca, yetersiz altyapı nedeniyle aşırı yağışların su baskınlarına yol açtığını belirten Güzel, Buca’nın iklim afetlerinden korunması için yağmur bahçeleri kurulmasını talep ediyor. "Yağmur bahçeleri, yağmur suyunu emerek taşkınları önleyecek, hava kalitesini artıracak ve ısı adası etkisini azaltacak," diyen Güzel, bu uygulamaların Buca’yı iklim krizine karşı dirençli hale getireceğine inanıyor. Buca Belediyesi’nden stratejik planlama döneminde somut adımlar atmasını beklediğini ifade eden kampanyacı, "Daha yeşil, daha sağlıklı ve yaşanabilir bir Buca için birlikte harekete geçelim," çağrısında bulunuyor. Kampanya, change.org/yesilbuca adresinde.
Kulp/Hesandin Yaylası’ndaki yıkımı durdurun!
Avukat Şerif Öztürk, Diyarbakır'ın Kulp ilçesindeki Hesandin Yaylası'nda siyanürle yapılacak madencilik faaliyetlerine karşı change.org/hesandinyaylası adresinde başlattığı kampanyayı sürdürüyor. Kampanyacı, Hesandin Yaylası'nın 7-8 köyü çevreleyen doğa harikası bir bölge olduğuna dikkat çekiyor. Öztürk, yaylanın birçok köyün su kaynağı olması ve doğal güzelliğiyle tanınan bir yer olduğunu belirterek, “Gözünü para hırsı bürümüş bir maden şirketi, bu doğa harikasını yok etmek istiyor,” ifadelerini kullandı. “Şüphesiz söz konusu maden arama faaliyeti durdurulmazsa bir doğa katliamı ve korkarız ki Erzincan/İliç benzeri bir facia yaşanabilir,” diyen Av. Öztürk, bu girişimin bölgedeki insan, hayvan ve bitki yaşamını ciddi şekilde olumsuz etkileyeceğini vurguluyor. “Bu siyanürlü altın girişimiyle ilçemiz hem bir doğa cennetini kaybedecek hem de çevre köylerdeki yaşam olumsuz etkilenecek. Bu doğa katliamı başlamadan engellenmeli” diyerek yetkilileri harekete geçmeye davet eden kampanyacı, bölgenin doğal yapısının korunması için herkesin bu kampanyaya destek vermesi gerektiğini belirtti. Kampanya, change.org/hesandinyaylası adresinde.