Balıkesir’in Havran ilçesinde inşa edilmesi planlanan altın madeninin Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci durduruldu.
Balıkesir’in Havran ilçesinde inşa edilmesi planlanan altın madeninin Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci durduruldu. Ankara’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda Balıkesir’in Havran ilçesindeki Demirtepe Altın Madeni Projesi’nin İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’ni temsilen bir heyet de katıldı. Şirketin proje ile ilgili yaptığı sunumun ardından heyet üyeleri ayrı ayrı söz alarak projeye olan itirazları dile getirdi ve projenin Şap Dağı orman ekosistemine, bölgedeki su kaynaklarına, Havran Barajı’na etkileri konusunda detaylı bilgiler verdi. Aynı şirketin yürüttüğü Fatsa Altın Madeninin bölgedeki yer üstü ve yeraltı sularında ve toprakta yarattığı kirlilikle ilgili raporları da komisyona anlatan heyet, Havran Barajı yakınlarında böyle bir madencilik faaliyetinin bölgenin idam fermanı olacağını ifade etti. Heyet ayrıca halkın projeyi istemediğine dair 12 bin imzalı dilekçeleri de komisyona sundu. Kamu kurumlarının da görüşlerinin alınmasından sonra, İDK Komisyonu Başkanı Kenan Ocak, yapılan itirazlar ve rapordaki eksikler nedeniyle ÇED sürecinin durdurulduğunu açıkladı. Çevre aktivistlerinin çabalarının bir kez daha sonuç verdiğini belirten dernek, sürecin takipçisi olacaklarını da bildirdi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Şap Dağı’nın ve Havran yöresinin katline neden olacak Demirtepe Altın Madeni Projesi’ne izin vermeyeceğiz. Havran’ın üstü altından değerli! Siyanür öldürür!”
Birleşmiş Milletler’in “Sürdürülebilir Bir Dünya” sloganıyla 17 Nisan’da üçüncüsü koşulacak Maraton İzmir, Türkiye’nin ilk atıksız maratonu olacak. Birleşmiş Milletler’in (BM) belirlediği “Küresel Amaçlar” doğrultusunda “Sürdürülebilir bir dünya” için koşulacak Maraton İzmir’de, koşuculara verilecek pet şişeler atık kutularında toplanarak geri dönüştürülecek ve önümüzdeki yıl kullanılacak yarış tişörtlerinin ana maddesini oluşturacak. Madalyalar da geri dönüşümlü malzemeden olacak. “Türkiye’de Koşulmuş En Hızlı Maraton" unvanını alarak World Athletics'te dünyanın en hızlı maratonları listesine de 20. sıradan giren Maraton İzmir’in etkinlik alanındaki tüm malzemeler de yine geri dönüştürülebilir olacak. Sporculara dağıtılacak kitler dahi yine geri dönüşümlü malzemeden yapılan çantalar içinde teslim edilecek. Parkur üzerinde sponsorlara ve yarışa ait tüm reklam ile yönlendirmeler de yarış bitiminde tek tek toplanarak geri dönüşüme kazandırılacak.
İngiltere'de Just Stop Oil (Şimdi Petrolü Durdur) kampanya ismiyle bir araya gelen genç iklim aktivistleri, İngiltere'nin çeşitli bölgelerinde yaklaşık 10 petrol terminalini işgal etti. Protestocular bugün erken saatlerde İngiltere'nin güneydoğusundaki en büyük petrol terminallerinden biri olan Navigator'a faaliyetlerini durdurmak için giriş yaptı, tesisin yükleme alanının çatısına tırmanarak kendilerini borulara kilitledi. Hükümetin petrol, doğal gaz ve kömür gibi fosil yakıtları kullanımdan çıkarmasını ve yasaklamasını talep etmek için protesto eden ve çoğunlukla gençlerden oluşan grubun üyeleri, geleceklerinin tehlike altına atıldığını ve bu yüzden Londra dahil ülkenin büyük kısmına enerji sağlayan tesislerin düzenini bozmak için harekete geçtiklerini söylüyor. Grubun taktikleri, Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı) ve Insulate Britain (Britanya'yı Yalıtın) hareketlerine benzer şekilde taleplerini kamusal alanda daha görünür kılmak için "şiddet içermeyen sivil itaatsizlik eylemleri" düzenlemek üzerine kurulu. Aktivistlerin yenilenebilir enerjiye geçiş ve daha iyi izolasyon gibi uzun ve kısa vadeli talepleri var. Grubun internet sitesinde ise "Dünyanın iklim sisteminde geri dönüşü olmayan değişimlerin önüne geçmek için fosil yakıtlara bağımlılığımızı acilen sonlandırmamız gerekiyor" ifadeleri yer alıyor.
İngiltere'de bilim insanları ilk kez, yaşayan insanlardan alınan akciğer dokularında küçük plastik parçacıkları (mikroplastik) bulunduğunu açıkladı. Hull Üniversitesi ve Hull York Medical School uzmanları, üzerinde deney yapılan 13 akciğer dokusu örneğinden 11'inde plastik parçacıklarının bulunduğunu belirtti. En yoğun görülen plastik türlerinin ise ambalaj ve borularda kullanılan polipropilen, şişelerde kullanılan PET ve kıyafetlerde bulunan naylon olduğu ortaya çıktı. Bilim insanları, mikrosplatiklerin solunarak vücuda girebildiğini, üstelik vücuttaki ince hava yollarından geçerek akciğerin en derin bölgesine yerleştiğini saptadı. Akciğerin üst bölgelerine yapışmasını ya da filtrelenerek atılmasını beklediklerini söyleyen uzmanlar, bu şaşırtıcı bulgunun mikroplastiğin solunum sağlığı üzerindeki etkileri üzerine yapılan çalışmalarda aydınlatıcı etkisi olacağını ifade etti. Daha önce yapılan çalışmalarda otopsi sırasında alınan akciğer dokularında plastik parçacıkları bulunmuştu, ancak ilk defa yaşayan insanlardan alınan örneklerde de bu parçacıklar tespit edildi.