İklim aktivisti gençler: “Ülkemizi iklim krizi kaynaklı aşırı hava olayları ve afetlere karşı dirençli hale getirerek bir iklim kanunu istiyoruz.”
Genç İklim Hareketi’nin change.org/iklimkanunu adresinde yürüttükleri kampanya devam ederken, 2023 yılı boyunca dünyanın dört bir yanında sıcak hava dalgaları, kuraklık, kasırga, sel, orman yangınları gibi aşırı hava olayları yaşandı. Copernicus İklim Değişikliği Servisi, 2023’ü kayıtlara geçen en sıcak yıl olarak ilan etti. Küresel ortalama yüzey sıcaklıkları, 2023’te ortalama 14,98 dereceye çıktı. Küresel ortalama sıcaklık artışı, 1,48 derece ile kritik eşik olan 1,5 dereceye yaklaştı. Çin de aynı yıl içerisinde -53 derece ile en düşük sıcaklık, 52 derece ile en yüksek sıcaklık rekoru kırıldı. “Ülkemizi iklim krizi kaynaklı aşırı hava olayları ve afetlere karşı dirençli hale getirerek bir iklim kanunu istiyoruz,” diyen iklim aktivisti gençler, “Bilim insanları yıllardır iklim krizi ile ilgili uyarılarda bulunuyor ve iklim krizinin ‘tartışmasız bir gerçek’ olarak tanımlıyorlar. Karar alıcılar ise bilim insanlarının ikazlarına kulak vermiyorlar. Şimdi, iklim kanununun meclise sunulması gündemdeyken, iklim kanunu süreçlerine uzmanların ve sivil toplumun da dahil edilmesini, iklim kanunu hazırlanırken bilime kulak verilmesini istiyoruz,” açıklamasında bulundu. “İklim dostu bir Türkiye için geç kalmadan harekete geç,” diyen iklim aktivisti gençlerin kampanyası, change.org/iklimkanunu adresinde.
‘Lapseki’deki madene hayır!’
Lapseki Çevre Koruma, Üretim ve Dayanışma Derneği, change.org/lapsekidemadenehayır adresinde bir imza kampanyası başlattı. Kampanya, Lapseki’de bulunan çinko, kurşun, bakır madeni işletmesinin kapasite artırımı için başvuru yapan madencilik şirketine, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumsuz raporunun verilmesini talep ediyor. Lapseki Çevre Koruma, Üretim ve Dayanışma Derneği, bölge halkının yaşadıklarını şu şekilde aktardı, “Beş yıldır aşırı su kullanan ve suyu zehirlediği anlaşılan maden işletmesinin yeni tesisler yapmasına izin vermeyelim. Günde beş bin 500 ton su kullanacak işletmenin Çevre Etki Değerlendirme raporunu almaması için imzacı ol. Çanakkaleli vatandaşlar olarak, 2018'den beri işletilen madenden çıkan zehirli atıklarla mücadele ediyoruz. Bu madenin büyütülmesini istemiyoruz ve ÇED raporuna itiraz ediyoruz.” Bölgede yaşayan 162 kuş türünden 23’ünün yok olmakla karşı karşıya olduğunu, köylerde ağır metal zehirlenmesinden ötürü toplu hayvan ölümlerinin gerçekleştiğini belirten dernek, “Bu durum kabul edilemez bir halk sağlığı krizi oluşturuyor ve yerel ekonomimizi tehdit ediyor. Madenin kapatılmasını ve verdiği zararların telafi edilmesini talep ediyoruz. Lütfen bu dilekçeyi imzalayın ve bizimle birlikte bu madene karşı durun,” çağrısında bulundu. Kampanya, change.org/lapsekidemadenehayır adresinde.
‘Muğla'daki termik santralleri kapatın!’
Muğla Çevre Platformu tarafından change.org/santrallerikapat adresinde başlatılan, İkizköy Çevre Komitesi, İklim Adaleti Koalisyonu ve Ekoloji Birliği’nin de çağrıcısı olduğu kampanya devam ediyor. 1996 yılında Muğla bölgesindeki Yeniköy, Kemerköy ve Yatağan termik santralleri hakkında santrallerin faaliyetlerinin durdurulmasına dair karar verilmiş olsa da bu yargı kararı hiç uygulanmadı. Kasım 2023’te ise piyasa şartlarında çalışması zorlaştığı iddiasıyla termik santrallerin işletmecilerine üretmedikleri enerji bedeli karşılığında 46 milyon destek ödendiği ortaya çıktı. Tüm kömürlü termik santrallere ödenen destek tutarı ise 162 milyon TL. “Yeni yıla hepimizin vergileri ile oluşan bütçeden termik santrallere üretmedikleri elektrik için yapılan devasa teşvik ödemesi haberi ile girdik. Devlet bunu yıllardır yapıyor. Üstelik ödeme yapılan bu santrallerin içinde yargının kapatma kararı verdiği Muğla'daki termik santraller de var,” diyen Muğla Çevre Platformu, hukuksuz çalıştırılan termik santrallerin kapatılması için kampanyayı sürdürmeye devam edeceklerini belirtti. “Bir yandan bizler yoksullaştırılırken, yaşam alanlarımızı yok eden, ölüm saçan termik santralleri işleten şirketlere yapılan bu sermaye transferlerinin farkındayız, takip ediyoruz. Halktan, doğadan, yaşamlarımızdan, sağlığımızdan çalarak şirketleri zengin eden bu sistem değişene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu mücadeleyi hep birlikte kazanacağız,” mesajını taşıyan kampanya, change.org/santrallerikapat adresinde.
Büyükçekmece beton santrali zehir saçıyor
İstanbul Büyükçekmece’de bulunan beton santralinin kapatılması talebiyle change.org/buyukcekmece adresinde bir kampanya başlatıldı. Büyükçekmece sakinleri, bölgedeki havayı kirleten santrale dair şu şekilde açıklamalarda bulundu, “Büyükçekmece Mimarsinan Mahallesi’nde bulunan beton santrali, tüm ilçeyi ve yanında bulunan içme suyu gölünü adeta zehirliyor. İlçenin tam ortasında bulunan bu zehir saçan işletme, gece gündüz demeden bacalarından oluk oluk zehir saçıyor. Özellikle Mimarsinan, Mimaroba, Muratçeşme Mahalleleri cam açamıyor; araçların üstü, evler, camlar, sokaklar çimento tozu içinde.” Santralin, bölgede bulunan Mimarsinan Devlet Hastanesi’ne çok yakın bir konumda olmasından da şikayetçi olan Büyükçekmece halkı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ‘Bu zehir saçan ve ilçenin göbeğinde kalmış işletmeye artık dur deyin’ şeklinde çağrı yaptı. Kampanya, change.org/buyukcekmece adresinde.