Balık çiftliklerinde kullanılan yemler, antibiyotikler ve diğer kimyasallar ile birlikte balıkların dışkıları denizde birikmekte. Zamanla denizin dibindeki bitki örtüsünü ve denizdeki oksijeni yok etmekte. Denizde biriken bu yoğun kirlilik denizin doğal hayatına zarar vermekte. Balık çiftliklerindeki kirlilik, balıkların dışkıları, denizin yüzeyine de yayılmakta.
Hatay Doğa Koruma Derneği, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün kapatılacağı haberleri üzerine bir kampanya başlattı. Change.org/dogakoruma adresi üzerinden ulaşılabilen kampanya, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün kapatılarak yetkilerin Orman Genel Müdürlüğü’ne verilmesine karşı çıkıyor. Milli parklar, tabiat parkları, sulak alanlar ve yaban hayvanlarının korunmasından sorumlu olan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, aynı zamanda Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğinin korunması maksadıyla da çalışmalarını yürütüyor. Türkiye’nin taraf olduğu UNESCO, RAMSAR ve Barselona Sözleşmeleri ile Küresel Çevre Fonu gibi projelerin yükümlülüklerini de Türkiye adına yürüten DKMP, doğa koruma konusunda yetiştirdiği uzman kadrolarıyla bu konuda önemli bir bilgi birikimine sahip. Hatay Doğa Koruma Derneği, kampanya metninde Orman Genel Müdürlüğü’nün ormanların işletilmesinden ve odun üretiminin sağlanmasından sorumlu olduğunu söylüyor ve Doğa Koruma ve Milli Parklar’ın bu kuruma bağlanmasının mantık hatası olduğunu ifade ediyor. Kampanyanın talebi olarak da şu ifadelere yer veriliyor: ''Bizim tek bir isteğimiz var, toplumun tüm kesimlerinin desteğini alarak, bu hatadan dönülmesi, ülkemize yakışacak güçlü bir yapıya sahip Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün kurulması.'' Kampanyaya imza vermek için Change.org/dogakoruma adresini zirayet edebilirsiniz.
Change.org/AlamosGold adresinde altın şirketinin Kaz Dağları’ndaki altın madeni projesinden çekilmesi için yürütülen kampanya için imza vermenin dışında yapabilecekleriniz var. Kampanyayı başlatan Simge Topaloğlu, geçtiğimiz Çarşamba günü imza atanları bu konuda bilgilendirdi. Simge Topaloğlu, yaptığı araştırmalar sonucu altın şirketinin hissedarlarının bir listesine ulaşmış. Bu listede en fazla paya (%12) sahip hissedar şirketin CEO’sunun email adresine ulaşmış. Şimdi, imza atan 150 bin kişiyi bu şirketlerin CEO’larını çevreye zararlı faaliyetleri konusunda bilgilendirmeye çağırıyor. Eğer siz de altın şirketinin en büyük hissedarlarına bir email göndermek isterseniz Change.org/AlamosGold adresini ziyaret edin ve kampanya metninin altındaki “Güncellemeler” bölümünde en üstteki güncellemede detayları okuyun. Simge Topaloğlu, en büyük paya sahip şirketin CEO’su Jan van Eck’e gönderilmek üzere örnek bir email taslağı da hazırlamış durumda.
Change.org’da Amazon Yangınlarının nedenleriyle ilgili araştırma yapılmasını, sorumluların bulunmasını ve yangınların durdurulmasını talep eden kampanya Change.org’da bugüne dek dünya çapında en fazla imza toplanan ikinci kampanya oldu. Kampanyayı Amazon’un kalbinde, Rio Branco'da yaşayan bir avukat olan Gabriel Santos başlattı. Kampanya hızla büyüdü ve tüm dünyadaki Change.org ofisleri de destek vererek kendi dillerine çevirerek kampanyayı paylaştılar. Kampanyanın Türkçesi’ne Change.org/AmazonYanginlariniDurdurun adresinden ulaşabilirsiniz. Kampanyada bugüne dek dünya çapında yaklaşık 5 milyon imza toplandı. Kampanya metninde Amazon’un tüm dünyanın ekosistemi için önemine dikkat çeken Gabriel Santos Brezilya Uzay Ajansı'na göre, bu yıl Amazon ormanı yangınlarının sayısının 2018'in aynı dönemine göre %84 arttığını ifade ediyor. Siz de bu küresel harekete katılmak isterseniz Change.org/AmazonYanginlariniDurdurun adresini ziyaret edebilirsiniz. Orman Yangınları sadece Türkiye’de değil bütün dünyada devam ediyor.
Balık çiftlikleri ülkemizde önemli bir sorun olmaya devam ediyor. Bir yerde konsantre edilen bu denli fazla sayıda balık ve onların yemlenmesi ve ilaçlanması yerel çevre felaketlerinin habercisi. Melda Karayel tarafından başlatılan kampanya, Muğla, Milas Kıyıkışlacık ve Güllük bölgelerindeki balık çiftliklerinin yarattığı deniz kirliliğine dikkat çekiyor ve balık çiftliklerinin yenilerinin kurulmamasını, mevcut olanların da kaldırılmasını talep ediyor. Melda Karayel, Change.org/milasbalikciftlikleri adresinde yer alan kampanyayı başlatma nedenini şöyle açıklıyor: “Balık çiftliklerinde kullanılan yemler, antibiyotikler ve diğer kimyasallar ile birlikte balıkların dışkıları denizde birikmekte. Zamanla denizin dibindeki bitki örtüsünü ve denizdeki oksijeni yok etmekte. Denizde biriken bu yoğun kirlilik denizin doğal hayatına zarar vermekte. Balık çiftliklerindeki kirlilik, balıkların dışkıları, denizin yüzeyine de yayılmakta.” Kampanyaya imza veren bölge halkı da kampanyayla ilgili yaptıkları yorumlarda bu bölgede denizin maalesef çok pis olduğunu ifade ederken özellikle sabah saatlerinde atılan balık yemlerinden denizin üzeri tabaka olduğunu bildiriyor. Kampanyayı başlatan Melda Karayel, bütün Çevre ve Sivil Toplum Örgütlerini, Demokratik Kitle Örgütlerini, Yerel Yönetimleri, Meslek Odalarını, Sağlık, Turizm, Çevre vb ilgili tüm bakanlıkları ve bizler gibi orada yaşayan herkesi kampanyaya destek vermeye çağırıyor. Destek vermek isterseniz Change.org/milasbalikciftlikleri adresini ziyaret edebilirsiniz.