Gezegenin Geleceği: 3 Aralık 2019

-
Aa
+
a
a
a

Kömür kullanımına karşı çıkan “Ende Gelände” isimli çevre örgütü Almanya’nın Brandenburg eyaletinde bulunan Welzow-Süd maden sahasında ve Leipzig yakınlarındaki Vereinigtes Schleenhain maden sahasına girerek maden çalışmalarını engelledi. 

Fotoğraf: Yeşil Gazete
Gezegenin Geleceği: 3 Aralık 2019
 

Gezegenin Geleceği: 3 Aralık 2019

podcast servisi: iTunes / RSS

Cumhurbaşkanı Erdoğan kamuoyunda “Havayı Kirletme İzni” olarak da bilinen, filtresiz termik santrallere mevzuata uyum için 2.5 yıl daha süre veren, torba yasanın 50. maddesindeki değişikliği veto etti.

 

Güney Kore Ticaret, Sanayi ve Enerji Bakanlığı 1 Aralık 2019 ile 29 Şubat 2020 tarihleri arasında ülkedeki 60 kömürlü termik santralden 8 ila 15’inin aşamalı olarak kapatılmasının planlandığını açıkladı. Bakanlığın açıklamasına göre kapatılma işlemi en eski santrallerden başlayarak uygulanacak ve kapatma takvimi elektrik talebinin güvenilir olarak sağlanması doğrultusunda belirlenecek. Geriye kalan kömürlü termik santrallerde de üretim kapasitenin en fazla %80’i sınırlandırılacak. Açıklamada ısınma kaynaklı elektrik talebin arttığı kış aylarında pik elektrik talebinin 88.600 MW’a, aşırı soğuk hava durumunda ise 91.800 MW’a ulaşacağını öngörüldüğü bildirilirken, oluşacak üretim eksikliğinin doğalgaz santralleri ile karşılanacağı bunun da LNG ithalatının artmasına neden olacağı ifade edildi. Güney Kore hali hazırda elektrik talebini %40 oranında kömürlü termik santralden karşılıyor.

İskoçya‘nın Harris Adası‘nda karaya vurduktan sonra ölen İspermeçet balinasının midesinden 100 kilogram plastik ve çöp çıkarıldı. BBC’nin haberine göre, incelemede balinanın midesinden balık ağı, halat, paket bandı, poşet ve plastik bardak dahil 100 kilogram çöp çıkarıldı. Bölge halkından Dan Parry, hemen hemen her gün sahillerde dolaşarak çöp topladıklarını belirterek, balinanın midesinden çıkanların, denizlerdeki kirlenmenin boyutunu ortaya koyduğunu söyledi.

İspanya’nın Madrid kentinde gerçekleşen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 25. Taraflar Konferansı‘na (COP25) katılan Türkiye her konferansta ilettiği Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi EK-1’den çıkma talebini bu yıl geri çekti. Gerekçe, “yoğun gündem nedeniyle sonuç alınamayacağının belli olması” EK1, Paris İklim Anlaşması kapsamında emisyon azaltımına daha fazla katkı vermesi beklenen gelişmiş ülkeler listesi. Hali hazırda bu listede olan Türkiye, Ek-dışı ülkeler de denen “gelişmekte olan ülkeler” arasına girerek, Yeşil İklim Fonu’ndan yararlanmak istiyor. AA’nın haberine göre, COP25’e katılan Bakan Kurum, BM Genel Sekreteri Guterres ile yaptığı ikili görüşme sonrasında “BM Genel Sekreteri Guterres, Türkiye’nin iklim değişikliği müzakerelerindeki haklı pozisyonunu destekliyor” dedi. Türkiye’nin, Dünya Bankası Grubu, Fransa ve Almanya ile iklim eylemi konusunda ihtiyaç duyduğu finansmanın uygun koşullarla karşılanması için bir mutabakat zaptı üzerinde çalıştığını anlatan Kurum, “Ülkemizin benzer gelişmişlik düzeyindeki ülkelerle eşit muamele görmesini istiyoruz. Bunu sağlamak için Paris Anlaşması’nın öncesinde ve sonrasındaki süreçte son derece yoğun bir müzakere sürecini devam ettiriyoruz” şeklinde konuştu. Kurum, Dünya Bankası liderliğinde BM, Almanya ve Fransa’nın katkılarıyla hazırlanan iklim değişikliği finans paketine temel sağlayacak Mutabakat Zaptı’nın Türkiye’nin haklı duruşuna ve hassasiyetlerine cevap veremediğini vurguladı. Türkiye’nin kendisiyle benzer gelişmişlik düzeyine sahip ülkelerin imkanlarına erişim talep ettiğine dikkati çeken Kurum, “Ülkemizin, iklim rejiminde geri bırakılmasına kati surette izin vermeyeceğiz. Ülkemiz ulusal koşullarına ve kalkınma düzeyine uygun bir pozisyona yerleştirildiğinde, yani Ek-1 listesinden çıkarıldığında sözleşme ancak o zaman bize adil bir işbirliği ortamı sağlayacak” ifadelerini kullandı. 

 

Kömür kullanımına karşı çıkan “Ende Gelände” isimli çevre örgütü Almanya’nın Brandenburg eyaletinde bulunan Welzow-Süd maden sahasında ve Leipzig yakınlarındaki Vereinigtes Schleenhain maden sahasına girerek maden çalışmalarını engelledi. Göstericilerin bir bölümü de yine Brandenburg eyaletindeki Jänschwalde maden alanında protesto gösterileri düzenledi. Çevre örgütü toplamda yaklaşık 4 bin göstericinin söz konusu maden sahalarındaki çalışmaları engellemek amacıyla protestolara katıldığını açıkladı. Göstericilerin bu şekilde Alman hükümetinin yetersiz gördükleri iklim politikalarını protesto ettikleri vurgulandı. Hareketin sözcüsü Johnny Parks “Kritik bir noktadayız. İklim krizini durdurabileceğimiz zaman aralığı çok hızlı bir şekilde kapanıyor” ifadelerini kullandı. Parks “Bugünkü protestomuzla madenin tamamen kapatılması gerektiğine dikkat çekiyoruz” dedi. Bir başka sözcü Sina Reisch ise Alman hükümetinin tartıştığı ve kömür kullanımına son vermeyi öngören yasanın tamamen yetersiz olduğunu savundu. Reisch kömür kullanımının bir an önce sonlandırılması gerektiğinin altını çizerken, ancak bunun faturasının sektörde çalışanların sırtına yüklenmemesi gerektiğinin altını çizdi.