Antalya’nın İbradi ilçesinde mermer ocakları gündemde. Ocak projesini iptal ettirmek isteyen yöre halkı mücadeleye devam ediyor.
Antalya’nın İbradi ilçesinde mermer ocakları gündemde. Ocak projesini iptal ettirmek isteyen yöre halkı mücadeleye devam ediyor. Change.org’da da Change.org/ibradi adresinde devam eden kampanyaya 3 binin üzerinde kişi destek verdi. Kampanyayı başlatan Gülsima Baykal, ÇED Raporu alınmaksızın çok sayıda mermer ocağı açılmasına maalesef izin verildiğini büyük bir üzüntüyle öğrendiklerine ifade ediyor ve projenin neden iptal edilmesi gerektiğini madde madde açıklıyor. Sıraladığı maddeler şu şekilde. -Bölge, doğal açıdan koruma alanı. -Dünyanın en rahat nefes alınabilir alanlarından birisi olarak tescilli. -Torosların bu bölgesine özgü, çok sayıda endemik bitki içermekte. -Belirtilen yamaçlar çok sayıda koruma altında olması gereken yaşlı ağaçlar barındırmakta. Bunlardan sedirler ve ardıçların türleri halihazırda azalmış bulunmakta. -Bu bölgede doğal olarak yaşayan hayvan türleri bulunmakta. -Ayrıca, Toroslarda hayvancılık yapan nüfusun, göçerlerin, hayvanlarını otlattıkları alanları içermekte. -Bölge, yüksek önemde temiz ve içilebilir su kaynakları barındırmakta. Kuraklaşma tehlikesinin bulunduğu bilimsel olarak açıklanan bir coğrafyada mevcut su kaynaklarını korumanın önemi anlatılamayacak kadar büyük. -Turizmin en büyük gelir olduğu bir ülkede, önemli bir alternatif turizm alanı olan bölgenin bu yönde korunup geliştirilmesi gerekirken, tam da bu duruma zarar verecek bir gelişme derhal durdurulmalı. Siz de bu kampanyaya destek vermek isterseniz Change.org/ibradi adresini ziyaret edebilirsiniz.
Munzur Dağının tamamının maden sahası ilan edilmesine karşı yürütülen kampanya sürüyor. Change.org/MunzuraDokunma adresinde devam eden kampanyaya bugüne dek 50 binin üzerinde kişi destek verdi. Kampanyayı başlatan Gökhan Küçük, Muzur Dağı’nın Türkiye'nin en temiz en sağlıklı içme suyu alanı olduğuna dikkat çekiyor ve Munzur Dağındaki endemik bitki çeşitliliğinin yok olmaması için bu kampanyayı başlattığını ifade ediyor. İmza vermek için Change.org/MunzuraDokunma adresini ziyaret edebilirsiniz.
Bergamalıların, altın madenlerine karşı mücadelesi sürüyor. Bergama Çevre Platformu’nun Change.org’da Ovacık altın madenine karşı bir yürüttüğü kampanya Change.org/Bergama adresinde. Bergama ilçesine bağlı Ovacık Mahallesi’nde bulunan ve faal olan altın madeni işletmesine rezerv sağlamak için, ilçenin kırsal mahallelerinden biri olan Yerlitahtacı’da, altın madeni açık ocak işletmeciliği projesinin hayata geçirilmesi planlanıyor. Projeye 2009 yılında verilen ‘ÇED olumlu’ kararı, geçen yıl iptal edildi. Karar, Danıştay tarafından da onanarak kesinleşmiş oldu. Mahkemenin kararının ardından, aynı proje için alan değişikliğine gidildi. Yeniden ÇED başvurusunda bulunuldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulan dosya, İnceleme Değerlendirme Komisyonu’nda görüşüldükten sonra, ÇED olumlu kararı verildi. Bergama Çevre Platformu, onaylanan ÇED raporunun iptali için kampanya yürütüyor. İmza vermek için Change.org/Bergama adresini ziyaret edebilirsiniz.
Serpil Ovacık, İstanbul Bağcılar Belediyesi, Mahmutbey Mahallesi'ndeki Taş Ocağı’na karşı bir kampanya başlattı. Change.org/ZehirSolumakİstemiyoruz adresindeki kampanyada Serpil Ovacık, taş ocağının faaliyet belgesi olmadığını, 1,5 yıl boyunca aldığı tüm cezalara rağmen, şehir içinde insanların ölümüne neden olma pahasına durmadan zehir saçmaya devam ettiğini ifade ediyor. Kanser hastası olan Serpil Ovacık, işyeri bu taş ocağının yanında olduğu için endişeli. Bugüne dek konu ile ilgili tüm kurumlarda şikayet dilekçesi yazmış ve geri dönüşler idari para cezası kesildiği yönünde olmuş. Serpil Ovacık’ın sesini duyurmasına yardımcı olmak isterseniz Change.org/ZehirSolumakİstemiyoruz adresinden imza verebilirsiniz.
İznik Çevre ve Yaşam Platformu’nun Bursa’nın İznik ilçesinde kurulması planlanan çinko-bakır-kurşun madeni planlarına karşı kampanyası sürüyor. Change.org/izniktemadenehayir adresindeki kampanyada imzalar 6000’i geçti. Kampanyada İznik’in UNESCO Kültür Mirası Listesi’nde yer alması ve bu maden projenin bölgenin doğasını tahrip edeceği endişeleri yer alıyor. Ergüden özle bir işletme tarafından kurulması planlanan maden sahasının faaliyet alanı 1800 hektardan büyük bir araziyi kaplıyor. Kampanyayı başlatan İznik Çevre Platformu’nun verdiği bilgilere göre bu bölge 1. sınıf tarım arazisi olarak geçiyor ve bu alanda bölge halkı geçimini oldukça verimli olan zeytin ağaçlarından sağlıyor. İznik Çevre Platformu, bu proje hayata geçirilecek olursa, kaliteli ürün veren zeytin ağaçlarının kesileceğini, toprağın, madenin çevreye vereceği zarar ile tarımsal verimliliğini kaybedeceğini ve köylünün en önemli geçim kaynağı ve üretimden beslenen hayat tarzının da ellerinden alınmış olacağını ifade ediyor. Kampanyayı imzalamak için change.org/izniktemadenehayir adresinden imzanı verebilirsin.