Gezegenin Geleceği: 14 Mayıs 2019

-
Aa
+
a
a
a

Eyfel Kulesi’nin karşısında yer alan Trocadero Meydanı’ndaki merdivenler, Yokoluş İsyanı aktivistleri tarafından sahte kana boyandı.

Fotoğraf: AFP
Gezegenin Geleceği: 14 Mayıs 2019
 

Gezegenin Geleceği: 14 Mayıs 2019

podcast servisi: iTunes / RSS

27 sivil toplum kuruluşu, 16 Mayıs'ta toplanacak olan Merkez Av Komisyonu’ndan nesli tehlike altında olan üveyik ve elmabaş patka kuş türlerinin av kapsamından çıkartılmasını talep ediyor. Komisyon toplantısı öncesinde yalnızca 2 gün kaldığını belirten kurumlar, herkesi nesli tehlike altındaki kuşlar için harekete geçmeye çağırıyor. Çağrıda şu ifadeler yer aldı: “Bu kritik 2 gün içerisinde, change.org/yasasinkuslar adresi üzerinde devam eden kampanyaya imza verin, T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi üzerinden dilekçe yazın veya kampanya sayfasını, metnini, görselini paylaşarak konuyla ilgili daha çok insanın harekete geçmesini sağlayın, change.org/yasasinkuslar av yasaklansın.”

 

Eyfel Kulesi’nin karşısında yer alan Trocadero Meydanı’ndaki merdivenler, Yokoluş İsyanı aktivistleri tarafından sahte kana boyandı. Biyoçeşitliliğin büyük bir hızla yok olmasını protesto eden aktivistler kan gibi görünen yaklaşık 300 litre sıvıyı merdivenlere boşalttı. Polis, bazı göstericilerin elinden şişeleri alırken, ‘Kitlesel yokoluşu durdurun’ pankartları taşıyan aktivistler de birkaç dakikalık sessiz protesto gerçekleştirdi. Paris’teki eylemle aynı saatlerde, Maçka Parkı’nda toplanan Yokoluş İsyanı - Türkiye aktivistleri de toplu olarak ”ölüm’e yattı.” 10 dakika boyunca hareketsiz bir şekilde yerde yatan aktivistler ellerinde üzerinde insan faaliyetleri sebebiyle yok olan veya yok olmak üzere olan türleri ve yok olma sebeplerini gösteren mezar taşları tuttu. Eyleme Türkiye’de iklim için okul grevi çağrısını yapan Atlas Sarrafoğlu da “Gezegen B Yok” isimli pankartını tutarak destek verdi. İklim aktivisti Güliz Özdem protesto sonrasında şunları söyledi: “Bu ay içerisinde Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası Bilim Politikası Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Platformu tarafından hazırlanan raporda bir milyon türün insan faaliyetleri sebebiyle yok olmak üzere olduğu açıklandı. Doğaya verdiğimiz zararı durdurmamızın vakti geldi ve geçiyor. Biz de bu duruma dikkat ekmek için böyle bir eylem gerçekleştirdik.” 

 

Bartın’ın Amasra ilçesinde bir özel şirket tarafından yapılmak istenen termik santral, kül depolama sahası, kömür hazırlama tesisleri ve dolgu alanı ile rıhtım entegre projesiyle ilgili ÇED toplantısı düzenlendi.Toplantı öncesi Bartın Platformu öncülüğünde spor salonu önünde toplanan halk, şirketi protesto etti.Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Platform Eş Sözcüleri Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın ve Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır ‘ın da hazır bulunduğu ÇED toplantısına Bartın, Amasra, Tarlaağzı ve Gömü köylüleri yanında birçok kişi katıldı. Halkın yoğun tepkisi nedeniyle yapılamayan toplantı sonunda tutulan tutanağa Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu ve Platform Eş Sözcüleri belediye başkanları Cemal Akın ve Recai Çakır da şerh koydu.Bakanlık yetkililerinin “toplantının yapılmasını istememişlerdir” notuna karşılık koyulan şerhte “Halkın yoğun tepkisi nedeniyle toplantı yerine girilememiş, toplantı yapılamamıştır” ifadesine yer verildi. Bartın Platformu ‘Termik santralin çanına ot tıkayacağız’ başlığıyla yaptığı açıklamada, termiksiz yaşam için son 10 yıldır mücadele verdiklerini anlattı. Tüm bunlara rağmen, şirketin tekrar yaptığı ÇED başvurusuyla, Amasra’da termik santral girişimini dokuzuncu kez gündeme getirdiği kaydedilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Burada belirtmek istiyoruz ki, biz Bartın-Amasra halkı olarak bu dokuz canlı termik santral canavarını tam sekiz kez öldürdük. Kararlıyız. Dokuzuncusunda da öldürüp, çanına ot tıkayacağız. Bu böyle biline.” Toplantı yapılamadığına dair tutanağın tutulmasının ardından bölge sakinleri eylemlerini sonlandırdı.

İngiltere’de çalışma yürüten bilim insanları Dünya’nın atmosferine verilen hasarı onarabilmek için yeni zihni sinir yöntemlerin test edileceği bir araştırma merkezi kurmayı planlıyor. Dünya’nın kutuplarını dondurmak ve atmosferden karbondioksit çekmek gibi şimdiye kadar denenmeyen tehlikeli de olabilecek yöntemler geliştirmeye kalkıyorlar. Merkezin kurulma gerekçesi olarak, gezegene verilmekte olan tehlikeli ve geri dönüşü olmayan zararların mevcut yöntemlerle durdurulamayacak olmasına dair endişeler gösteriliyor. Kutupları dondurmak için zihni sinir fikirlerden biri üstlerindeki bulutları daha parlak kılmak. İnsansız gemilerle denizden çekilecek suların, uzun bacaların ucundaki ince püskürtme memelerinden bulutlara pompalanması yoluyla bunun mümkün olabileceği iddia ediliyor. Bu işlemle bulutlara taşınacak olan küçük deniz tuzu tanecikleri, yayılacakları bulutların güneş ışıklarını uzaya daha fazla geri yansıtmasını ve böylece altındaki bölgeleri daha fazla soğutmasını sağlayacak. Gündemdeki bir diğer yöntem de atmosferdeki karbonu çekmek. Karbondioksit gazının çekilerek yeraltında depolanması hedefleniyor. Sheffield Üniversitesi’nden Prof. Peter Styring, karbondioksiti geri dönüştürebilecek bir yöntem için bir çelik şirketi ile bir pilot program yürütüyor. Pilot programda fabrikanın saldığı karbon, fabrikanın ısısını kullanarak yakıta dönüştürülecek. Diğer fikirlerin arasında daha fazla karbondioksiti oksijene çevirebilmeleri için okyanusları daha fazla yeşillendirme fikri de var. Bu yöntemle okyanuslara bırakılacak demir tuzları ile plankton sayısının artırılması planlanıyor. Önceki denemelerde bu şekilde yeterince CO2 çekilemediği görülmüş ve bunun çevreye de zarar verebileceği ve maliyetini çıkaramadığı sonucuna varılmıştı.

Programı bitirirken hatırlatalım. Üveyik ve elmabaş patkanın nesli tehlikede. Doğa koruma kuruluşları avları yasaklansın diyor ve Üveyik ve Elmabaş patka öldürülmesin diyenleri adresinde imza vermeye çağırıyor.

İklim değişikliğine karşı ve doğa için harekete geçtiğimiz bir gelecek diliyoruz. Esen kalın.

              

Editör: Dr. Uygar Özesmi – Çevre Bilimci ve Good4Trust.org Kurucusu
Derleme: Büşra Yar – Good4Trust.org Gönüllüsü