‘Türk Telekomünikasyon A.Ş. Karbon Nötr Olma Tarihini Açıklasın!’ talepli kampanya başarıya ulaştı.
Değişim Elçileri programından Alpaslan Şükrü Çetin’in change.org/KarbonNotrTelekomunikasyon adresinde yürüttüğü ‘Türk Telekomünikasyon A.Ş. Karbon Nötr Olma Tarihini Açıklasın!’ talepli kampanya başarıya ulaştı. Türk Telekom, karbon emisyonlarını 2030’a kadar %45 azaltmayı, 2050’de ise ‘Net Sıfır’ı hedeflediğini açıkladı. Finans Genel Müdür Yardımcısı Kaan Aktan, “Türk Telekom olarak çevresel sürdürülebilirlik konusunda öncü adımlar atıyor, gelecek nesillere yaşanabilir, daha yeşil bir dünya bırakma hedefiyle iklim riski yönetimine katkı sağlayan proje ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu yolculukta, karbon ayak izimizi azaltmak ve çevresel sürdürülebilirliğe katkımızı artırmak için somut adımlar atıyoruz. Sürdürülebilirlik Komitemizin aldığı karar ve Yönetim Kurulumuzun destekleriyle, 2030 itibarıyla Kapsam 1 ve Kapsam 2 emisyonlarımızda 2020 baz yılına nispeten %45'lik bir azaltım yapmayı, Türkiye ve GSMA hedefleri ile uyumlu olacak şekilde, 2050’de ise Net Sıfır’ı hedefliyoruz,” açıklamasında bulundu. Kampanyacı Alpaslan Şükrü Çetin ise açıklamayı şu şekilde değerlendirdi, “Sürdürülebilirlik ilkelerini iş stratejisinin merkezine yerleştirerek Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi'ne uyum sağlayacağını da dile getiren firma, çevresel sürdürülebilirliğe somut katkılar sunacağını, sadece karbon azaltımını değil, aynı zamanda gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmayı da vaat etmekte.” Kampanya, change.org/KarbonNotrTelekomunikasyon adresinde.
Konya iklim eylem planı açıklanıyor
Değişim Elçileri programından bir güzel haber de de Dilan Etik’in change.org/Konyaiklimeylemi adresinde başlattığı kampanyadan geldi. Konya’nın iklim eylem planı açıklamasını talep eden Dilan Etik, Konya Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı ile görüştü ve Konya’nın iklim eylem planının hazır olduğunu ve İklim Kanunu’nun da Meclis’e sunulmasına paralel olarak açıklanacağını belirtti. Kampanya sayfasında yayınladığı güncellemede şu ifadeleri kullandı, “Bu sabah erkenden yollara düştüm çünkü Konya Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı ile görüşmeye gittim! İmzalarınızla büyüyen kampanyam kapsamında, Sıfır İklim Değişikliği ve Sıfır Daire Başkanlığı, seçim öncesi yoğunluğa rağmen benimle görüşmeyi kabul etti ve çok güzel haberler verdiler. Bir süredir çalıştaylar düzenlenen Konya İklim Eylem Planı hazır ve İklim Kanunu’nun da Meclis’e sunulmasına paralel olarak açıklanacak. Eylem Planı, Konya’nın kuraklık sorunun çözülmesine ve obruklara dair planlar da içerecek. Bu güzel haber umudumu artırdı. Eylem planını takip ediyor olacağım.” Konya’nın iklim krizi ve yanlış su yönetimi politikaları nedeniyle aşırı kuraklık sorunu yaşadığını belirten kampanyacı, İklim Eylem Planı hedefleri arasında sera gazı emisyonlarının azaltılması, enerji verimliliğinin artırılması, atık yönetiminde yenilikçi çözümler geliştirilmesi ve sürdürülebilir ulaşımın teşvik edilmesi gibi konuların yer alması gerektiği açıklamasında bulundu. Ancak bu şekilde Konya’nın doğal afetler ve iklim krizi karşısında daha dayanıklı hale gelebileceğini ve sürdürülebilir bir geleceğe doğru ilerleyebileceğini dile getirdi. Kampanya change.org/Konyaiklimeylemi adresinde.
‘Temiz gelecek için adım at! Elektrikli otobüse geç!
Zeynep Yöntem, change.org/ElektrikliOtobus adresinde başlattığı kampanya ile temiz bir gelecek için elektrikli otobüs talep etmeyi sürdürüyor. “Elektrikli otobüsler çevreye duyarlı ve iklim dostu bir alternatif. İnsanlara karbon ayak izini azaltmaları için toplu taşıma kullanması önerilirken, kullanılan araçların çevre dostu olması önemli,” diyen kampanyacı, “Türkiye, 2021’de gerçekleşen Küresel İklim Zirvesi’nde (COP26), 2040’a kadar trafikte emisyonları net sıfıra indirmeyi taahhüt etti ve belediyeler de bu hedefe yönelik adım atmaya başladılar. Ancak üç sene sonra bugün hâlâ, elektrikli otobüsleri göremiyoruz. Belediyeler trafikte araçların emisyonsuz olması hedefiyle uyumlu olarak acilen elektrikli otobüsleri toplu taşımaya dahil etmeli,” açıklamasında bulundu. Zeynep Yöntem, belediyeler tarafından elektrikli otobüslerin yaygın bir şekilde kullanılmasının hava kalitesinin artırılması ve yenilenebilir enerjinin teşvik edilmesinin yanı sıra, ulaşım ücretlerinin düşmesi ve karbonsuz ulaşıma katkıda bulunması konusunda da yararlı olacağını dile getirdi. Trafikte fosil yakıt kullanımının kentlerdeki emisyon artışlarına dair etkisini şu şekilde yorumladı, “İklim krizinin ana nedenlerinden biri de fosil yakıtlardan kaynaklanan emisyon artışları. Kentler, iklim krizine neden olan karbon emisyonlarının %70’inden sorumlu. Türkiye’de de emisyonların %16’sından fazlası trafikten kaynaklanıyor. Fosil yakıtların kullanımı iklim krizini tetiklerken, bunlardan kaynaklı hava kirliliği de sağlığımızı tehdit ediyor. Belediyeler, elektrikli otobüse geçerek iklim kriziyle mücadelede kendi üzerine düşen görevi yerine getirebilir.” Bazı belediyelerin elektrikli otobüsleri almasına rağmen henüz toplu taşıma sistemine entegre etmediğinden bahseden Zeynep Yöntem, bu durumun değiştirilmesi ve sözlerin yerine getirilmesini sağlamak için İstanbul, Ankara, Eskişehir, Bursa ve Antalya Büyükşehir Belediyeleri'ne çağrıda bulunarak, “Bu yöndeki adımların hızlandırılmasını istiyoruz,” talebinde bulunuyor. Kampanya, change.org/ElektrikliOtobus adresinde