Gediz Deltası'na iki adet jeotermal kuyusu açılması için süreç başlatıldı

-
Aa
+
a
a
a

İçinde İzmir Kuş Cenneti barındıran Gediz Deltası’nda 3 bin metrekarelik bir alanda iki adet jeotermal kuyusu açılması için ÇED süreci başlatıldı

Gezegenin Geleceği: 18 Şubat 2021
 

Gezegenin Geleceği: 18 Şubat 2021

podcast servisi: iTunes / RSS

İçinde İzmir Kuş Cenneti barındıran Gediz Deltası’nda 3 bin metrekarelik bir alanda iki adet jeotermal kuyusu açılması için ÇED süreci başlatıldı. Çevre İl Müdürlüğü‘nün yayımladığı ÇED dosyasına göre, Büyük Çiğli Mahallesi’nde iki adet jeotermal kuyusu, 3000 metrekarelik bir alanda faaliyet gösterecek. Egeligazete‘nin haberine göre, ÇED raporunda yer alan ifadelerden biri şöyle: ‘’Projenin hedefi jeotermal kaynakların ekonomiye ve kamuya kazandırılması, konutlara kamu desteği olarak yatırım maliyetleri sübvanse edilmiş, mevcut yakıt maliyetinden çok daha uygun maliyetli ısınma ve sıcak su kullanım imkanı sunulması. Bu proje ile Balçova ve Narlıdere’deki jeotermal kaynak kullanımına yönelik uygulamaların bir benzeri de Karşıyaka ve Çiğli bölgelerinde hayata geçirilmiş olacak.” 36 yılını İzmir Kuş Cenneti’nin geliştirilmesine adayan Prof. Dr. Mehmet Sıkı, bölgenin sulak alan olduğunu ve Birinci Derece Sit kapsamında olduğunu vurgulayarak “Bu alana bırakın jeotermal santral açmayı bir otun koparılması ya da bir taşın bile yerinden oynatılması 2 milyon yılda oluşmuş doğal alana zarar verir. İzmir’i seven herkesin buna karşı çıkması gerekir” dedi. Prof. Dr. Mehmet Sıkı, ‘’Geçen yıl Kuş Cenneti kurudu. Özellikle kuzey bölümünde kaçak yapılaşmalar var. Bu konularda hiçbir şey yapılmadı. Bunlarla mücadele edileceğine jeotermal kuyuları açılıyor. Kuş Cenneti’ne mutlaka zarar olacak. Milyonlarca yılda oluşan gözümüz gibi korunması gereken bir alanda ekosisteme müdahale edilmesini anlamak mümkün değil. Bu girişim alanın hem jeolojik yapısına, hem de üstteki fiziksel bölümüne büyük zararlara yol açar.” Bölgenin Uluslararası Ramsar Sözleşmesi‘yle korunması gereken bölgeler arasında yer aldığını kaydeden Prof. Dr. Sıkı, bölgenin doğal sit alanı olduğuna da dikkat çekti. 

TEMA'dan sağlık çalışanları için orman

Tüm dünyayı etkisi altına alan küresel salgın nedeniyle birçok sağlık çalışanı canla başla çalışıp, hayatlarını ortaya koyarak karşılığı ödenemeyecek bir fedakarlık örneği sergiledi. TEMA Vakfı, bu zorlu mücadelede canlarını ortaya koyan ve hayatlarını kaybeden sağlık çalışanlarına minnet ve vefasını göstermek için ‘Sağlık Çalışanları Ormanı’ oluşturdu. Ankara Akyurt’ta oluşturulan ormanda, salgın nedeniyle hayatını kaybeden her sağlık çalışanı adına bir fidan dikildi. Sağlık çalışanlarının aileleri, adlarına düzenlenen sertifikaları www.tema.org.tr/saglik-calisanlari-ormani adresi üzerinden temin ederek dijital sertifikalarını çıktı olarak alabilirler.  Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘Sağlık Çalışanları Yılı’ olarak ilan edilen bu yılda, TEMA Vakfı’nın Sağlık Çalışanları Ormanı projesi ile ilgili konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç “Küresel salgın ile en ön sırada mücadele eden sağlık çalışanlarına olan borcumuzu ödememizin imkanı yok. Biz, bu ormanla hayatını kaybetmiş sağlık çalışanlarının isim ve mücadelelerini onurlandırmak; onlara duyduğumuz minneti ifade etmek istedik. İnsanlığın sağlığı için kendi sağlığından vazgeçen ve ne yazık ki hayatını kaybetmiş sağlık çalışanları için bir orman oluşturmayı, gezegenimizin ve üzerinde yaşayan tüm canlıların sağlığı için faaliyet gösteren bir kurum olarak görev kabul ediyoruz. Bu vesileyle, hayatlarını ortaya koyarak çalışmaya devam eden tüm sağlık çalışanlarına bir kez daha teşekkür ediyoruz.” dedi. 

En kaliteli fıstık çamı ormanı tehlikede

Bergama ve Ayvalık’ta 14 hektarlık alanda faaliyet gösteren Göltaş granit ocağının 110 hektarlık alana yayılması için hazırlanan ÇED raporuna İnceleme Değerlendirme Kurulu son şeklini verdi. Çevre İl Müdürlüğü raporu, yönetmelik gereği 10 günlük halk görüşüne açıldı. Söz konusu genişleme ile Kozak Yaylası’nda Türkiye’nin en kaliteli doğal fıstık çamı ormanı taş ocağı tehdidi altına girdi. Bergama’nın Aşağıcuma Mahallesi ile Ayvalık’a bağlı Bağyüzü Mahallesi’ndeki granit ocağı orman ve kaliteli tarım arazisi içinde faaliyet gösterecek.

Varank, teknoloji haftasında konuştu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Birleşik Krallık Ticaret Bakanlığının katkılarıyla düzenlenen Birleşik Krallık Teknoloji Haftası etkinliğinde video konferans yöntemiyle yaptığı konuşmada, etkinliği bilim, teknoloji, ticaret ve yatırım alanlarında güncel bilgi paylaşımlarının ve işbirliklerinin zemini olarak gördüğünü söyledi. AA’nın haberine göre,  Varank, “Yenilenebilir enerji ve çevre teknolojileri alanlarında Birleşik Krallık ile önümüzdeki dönemde yeni işbirlikleri hedefliyoruz” dedi. AB’deki gelişmeleri de yakından izlediklerini anlatan Varank, salgınla birlikte AB’nin sanayinin ekolojik ve dijital dönüşümüne yönelik strateji çalışmalarına hız verdiğine, bunu da ekonomik toparlanmanın bir aracı olarak gördüklerine işaret etti. Varank, sanayinin dönüşümü ve emisyon azaltımı faaliyetlerinin getireceği maliyet karşısında, üretimin üçüncü ülkelere kaymasını önlemek amacıyla AB’nin “Sınırda Karbon” ve “Döngüsel Ekonomi” düzenlemelerini hayata geçirdiğini belirtti.

Öte yandan Fitch’in Pazartesi günü yayımladığı yeni bir rapora göre, dünya fosil yakıtlardan uzaklaştıkça “atıl varlıkların” maliyeti önümüzdeki on yıllarda ihracatçıların kredi notlarında önemli düşüşlere neden olabilir. İklim değişikliğini yavaşlatmaya yönelik küresel eylemin, kömür, petrol ve doğalgaza olan talebi ve bunları yer altından çıkarmak için gereken altyapıyı azaltması ve tam olarak kullanılamayacak “atıl varlıklara” dönüştürmesi bekleniyor.