Galata Kulesi'ndeki restorasyon ebabil kuşları için sonbahara ertelendi

-
Aa
+
a
a
a

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, kuş yuvaları nedeniyle Galata Kulesi'ndeki restorasyonun ertelendiği açıkladı.

Gezegenin Geleceği: 8 Temmuz 2020
 

Gezegenin Geleceği: 8 Temmuz 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Geçtiğimiz günlerde Galata Kulesi’nde müze açılması için başlatılan restorasyon çalışması Ebabil kuşlarını gözetmediği için üreme dönemine dikkat edilmedi. Restorasyon çalışması, üreme dönemindeki kuşları yavrularının ölümüne neden oluyordu. Simurg Kuş Yuvası Derneği tarafından change.org/galataninkuslari adresinde başlatılan kampanyada onbinlerce imza toplandı ve başarı ile sonuçlandı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, kuş yuvaları nedeniyle Galata Kulesi'ndeki restorasyonun ertelendiği açıkladı. Konuyla ilgili Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada ise restorasyonun sonbaharda yapılacağı kaydedildi. Kültür ve Turizm Bakanı "Galata Kulesi'nde yürütülen müzeleştirme çalışması sırasında ebabil kuşlarına duyarsız kalamazdık. Kulenin dış bakımına kuşların göçme vaktine kadar ara veriyoruz. Ayrıca müzede Galata'nın kuşları için özel bir bölüm de olacak. Hassasiyet gösteren herkese teşekkür ediyorum" açıklamasında bulundu. Yapılan yazılı açıklamada, "Ebabil kuşlarının Galata Kulesi'ndeki yavrulama döngüsü devam ettiği için Bilim Kurulu ve ilgili derneklerle yapılan değerlendirme sonucunda iskelenin acilen kaldırılarak bakım çalışmalarına sonbaharda başlanması kararlaştırıldı. Restorasyon sırasında mevcut kuş yuvaları olduğu gibi korunacak. Yapılacak müze konsepti içinde Galata'nın kuşlarına özel ver verilecek. Galata, kuşların yuvası olmaya devam edecek" denildi.

İBB karbon kredi satacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yaptığı çevre yatırımlarından elde ettiği karbon kredilerini satarak, gelir elde etmeyi sürdürüyor. Böylece bir yandan İstanbul’un doğasını korurken diğer yandan da yeni yatırımlar için kaynak yaratıyor. Enerji Günlüğü’nün haberine göre İBB iştiraklerinden İSTAÇ, son 4 ayda toplam beş karbon kredisi satışı yaptı. En son bir Amerikalı şirkete 250 bin karbon kredisi satarak 190 bin dolar gelir elde etti. Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında 2005’te yürürlüğe giren Kyoto Protokolü, iklim değişikliğine neden olan seragazı salımını azaltmayı hedefliyor. Anlaşma, taraf ülkelere, karbon salımı kotası tanıyor. Karbon salımını azaltmak için Kyoto Protokolü mekanizmalarından biri de “Emisyon Ticareti” mekanizması. Herhangi bir ülke ya da üretici kendi kotasını aşarsa, daha az karbon salımı yapan ülke ya da üreticiden karbon kotası satın alabiliyor. Karbon piyasasının bu yıl ki değerinin yaklaşık 3,1 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. İSTAÇ Genel Müdürü Mustafa Canlı, konuyla ilgili şöyle konuştu: “Biz, atık depolama alanlarında oluşan çöp gazının içindeki metanı yakarak karbondioksite çeviriyoruz. Böylelikle hem elektrik üreterek fosil yakıtlarla yapılacak üretimin önüne geçiyor, hem de metanı karbondioksite çevirerek 27 kat seragazı azaltımı sağlıyoruz. Yıllık olarak gelen atık miktarına, yağış rejimine, hava sıcaklığına, çöpün sıkıştırılma oranına bağlı olarak ortalama 1,2 – 1,5 milyon ton azaltım gerçekleştiriyoruz. Karbon kredisi satışının üç yararı var. Birincisi, kredi satın alan firma ve organizasyon çevreye olan duyarlılığını gösteriyor. İkincisi, insanlarda başta küresel ısınma olmak üzere çevre sorunlarına karşı bir farkındalık oluşmasına katkı sağlanıyor. Son olarak da gelir elde edilen böyle bir piyasanın varlığı birçok firmayı, çevreye duyarlı üretime özendirerek, seragazı emisyonu azaltımı sağlıyor.”

Almanya'dan beklenen kömür kararı

Almanya’da kömüre dayalı elektrik üretiminin son bulmasını hedefleyen yasa teklifi, iki yılı aşkın süren görüşmelerin ardından ülke parlamentosunun alt kanadı Bundestag’da kabul edilerek yasalaştı. Yasa halihazırda 22,8 GW’lık bölümü taş kömürü, 21,1 GW’lık bölümü ise linyit kullanan kömürlü termik santralların tamamının en geç 2038’de devreden çıkmasını şart koşuyor. Bununla birlikte 2026, 2029 ve 2032 yıllarında yapılacak değerlendirmeler bu tarihi 2035’e çekebilecek.  Bununla birlikte enerji arz güvenliğinde risk görüldüğü durumda ihaleler iptal edilip kapasite hacminde değişiklik yapılabilecek. Almanya yönetimi bu hedef kapsamında, kapanan santralların yatırımcılarına toplamda 4,35 milyar Avro tazminat ödeyecek. Kömür madenciliğinin yapıldığı bölgelere ve işlerini kaybedecek kişilere yapılacak tazminat ödemelerinin bütçesi de 40 milyar avro olacak. Ülke atılacak adımlar sayesinde 2030 yılı sera gazı emisyonlarının 1990 seviyesinin %55 altına inmesini, elektrik üretimindeki yenilenebilir enerji payının da %65’e ulaşmasını hedefliyor.

Gelibola'da yangın çıktı

Tarihi Gelibolu Yarımadası‘nda Ilgardere ile Eceabat ilçesi Yalova köyleri arasındaki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın başladı. Rüzgarın etkisiyle kısa sürede büyüyen ve dumanları Çanakkale kent merkezi ile yarımadanın büyük bölümünden görülen yangının söndürülmesi için bölgeye ekipler sevk edildi. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı çok sayıda itfaiye ekibi, şehitliklerden uzak alanda etkili olan alevleri kontrol altına alabilmek için havadan ve karadan müdahale etti. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli yaptığı açıklamada yangına 20 helikopter, iki amfibik uçak, 107 arazöz, yedi dozer ve 400 personelle müdahale edildiğini söyledi. Çanakkale Valisi İlhami Aktaş da AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekiplerin alevleri kontrol altına alabilmek için yoğun bir şekilde çalıştığını söyledi. Öte yandan denizden söndürme çalışmalarına başlandığı için o sırada Çanakkale Boğazı‘nda gemi trafiği çift yönlü olarak durduruldu.